Închide

Cazul Lucan: arestul preventiv respins, contestația n-a ajuns încă la Curtea de Apel

ActualitateTop News by Actual de Cluj - dec. 27, 2017 0 1065

În a treia zi de Crăciun, zi lucrătoare, recursul la decizia magistraților de cercetare a medicului clujean Mihai Lucan în libertate sub control judiciar nu a fost încă înregistrat la instanța competentă, Curtea de Apel București.

Magistrații de drepturi și libertăți de la Tribunalul București a respins vineri cererea procurorilor DIICOT de a-l aresta preventiv pentru 30 de zile pe medicul clujean Mihai Lucan, acuzat că ar fi delapidat Institutul de Transplant Renal din Cluj-Napoca. În schimb, aceștia au decis că Lucan poate fi cercetat în stare de libertate, sub control judiciar, dar decizia a fost atacată de procurori și urmează să fie reanalizată de instanța superioară, Curtea de Apel București; reprezentanții Curții de Apel spun însă pentru actualdecluj.ro că decizia instanței inferioare nu a fost încă redactată, cu atât mai mult înaintată instanței. E posibil ca aceasta să fie înregistrată azi sau în următoarele zile, având în vedere că doar azi se întorc magistrații la lucru, caz în care instanța va acorda un termen pentru rejudecarea propunerii de arestare preventivă.

Nu doar Lucan se află în această situație: s-a cerut arestarea preventivă și a fiului său, și doi directori ai ICUTR, Dan Emil Fofiu – Sânpătreanu şi Sanda Rodica Baciu. Cei patru sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat prin care ar fi delapidat ICUTR cu sume substanțiale, până l-au adus în pragul falimentului, după ce au operat pacienți internați în institut în clinica privată a lui Lucan, Lukmed.

Avocatul lui Mihai Lucan e cunoscutul avocat penalist Eugen Iordăchescu.

Acuzații de delapidare în cazul institutului de transplant renal din Cluj,unde fostul șef Mihai Lucan și fiul său sunt cercetați de procurorii DIICOT după ce prejudiciul ar fi ajuns la milioane de lei.

DIICOT arată că face cercetări față de “membrii unui grup infracțional organizat”, constituit din Mihai Lucan, fiul său Valerian Lucan și Dan Sânpetrean, ca angajați ai Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca. Cei trei sunt acuzați de însușirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul spitalului, respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajații acestei unități sanitare, în beneficiul clinicii medicale private a lui Lucan, Lukmed SRL, “entitate prin intermediul căreia susnumiții și-au promovat interesele”.

Poliția adaugă că din primele verificări a reieşit că gruparea infracţională organizată ar fi fost sprijinită de alte cinci persoane, în schimbul menţinerii în funcţiile de conducere pe care le deţineau. Prejudiciul cauzat este, conform polițiștilor, de peste 5 milioane de lei, adică peste un milion de euro.

“În intervalul de timp cuprins între începutul anului 2005 și până la sfârșitul anului 2016 membrii grupului infracțional organizat au pus în aplicare rezoluția infracțională în considerarea căreia a avut loc constituirea grupului, respectiv aceea de devalizare a persoanei vătămate I.C.U.T.R., pe de o parte, și de imposedare a SC LUKMED SRL, pe de altă parte, prejudiciind patrimoniul persoanei vătămate I.C.U.T.R cu o sumă în cuantum de 5.169.406,91 lei, pe care și-a apropriat-o SC LUKMED SRL prin reprezentanții acesteia din urmă și în beneficiul direct al membrilor grupului infracțional organizat”, arată procurorii.

Aceștia subliniază că suma respectivă, de 5,1 milioane, e contravaloarea serviciilor medicale și spitalizării unui număr de pacienți, dar și a bunurilor utilizate în cadrul ICUTR.

DIICOT arată că delapidarea ICUTR s-a făcut în trei moduri; prima a constat în folosirea resurselor financiare, materiale și umane ale laboratorului de analize  pentru efectuarea determinărilor anatomo-patologice în beneficiul clinicii Lukmed SRL fără a se achita contravaloarea. A doua modalitate a constat în diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicală pe care le presupunea internarea pre și post operatorie în cadrul ICUTR a pacienţilor asupra cărora au fost efectuate intervenții chirurgicale în cadrul clinicii Lukmed, exclusiv serviciile de spitalizare, activitate ce presupune asigurarea cazării efective a pacientului în condițiile asigurării asistenței medicalei calificate. Din 2007 până anul trecut Lukmed ar fi plătit “mult sub valoarea tarifelor stabilite anual” de către institut.

A treia modalitate a constat în utilizarea în cadrul Lukmed SRL a aparaturii institutului de transplant renal, mai exact a unui aparat medical performant utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia țesuturilor afectate, activitate ce s-a realizat cu începere din cursul anului 2007 , moment în care reprezentanţii ICUTR și Lukmed au dispus transferul fizic și fără titlu al acestui aparat din sediul institutului în cel al clinicii fără a se întocmi nici un fel de act de transfer de gestiune sau vreun contract în acest sens. Astfel, în perioada 2007 – 2013 atât aparatura respectivă, precum şi consumabilele aferente achiziționate din bugetul ICUTR au fost utilizate exclusiv în beneficiul Lukmed, arată procurorii. “Relativ la împrejurările în care a fost pusă în aplicare rezoluția infracțională vizând această modalitate, probatoriul administrat până la această relevă dată, reprezentat de o serie de înscrisuri ridicate de la sediul ICUTR cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate la sediul entități la data de 19.04.2017, a evidențiat că în perioada 2007-2009 un număr de 159 de pacienți au făcut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatică/renală) care au fost efectuate în cadrul SC Lukmed SRL cu ajutorul unei aparaturi medicale (GALIL) aparținând Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca transferată fără titlu din incinta acestei instituții în cea a SC Lukmed SRL în condițiile în care sumele necesare achiziționării kit-urilor necesare utilizării acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de către Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, iar pacienților le-a fost percepută sume consistente de bani cuprinse între 3000 și 6.700 euro/intervenție, echivalent în lei, reprezentând atât procedura medicală propriu-zisă, precum și kit-ul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale + alte consumabile specifice (butelii cu gaze – heliu şi argon), întreg setul constând aproximativ 3.800 euro per pacient”.

Astfel, procurorii au calculat un prejudiciu de peste 2,7 milioane de lei reprezentând costul total al instrumentarului format din ace speciale şi alte consumabile specifice folosit pentru un număr de 159 pacienţi doar pentru perioada 2007-2009.

Citește detalii:

Fostul șef al Institutului de Transplant Renal Mihai Lucan, acuzat de delapidare; percheziții DIICOT în această dimineață, prejudiciu de milioane

Chirurg decorat de președinte, consilier de premier, după gratii la DIICOT pentru delapidare din clinica pe care a fondat-o. Cine e controversatul Mihai Lucan

Nici un comentariu

Scrie un comentariu