Închide

Chirurg decorat de președinte, consilier de premier, după gratii la DIICOT pentru delapidare din clinica pe care a fondat-o. Cine e controversatul Mihai Lucan

ActualitateTop News by Actual de Cluj - dec. 22, 2017 0 3313

Medic controversat, cu sute de mii de euro cash în casă, cu zeci de mii de operații în cei 40 de ani de carieră dintre care unele premiere dar și foarte multe pe mii de euro deși pacienții erau asigurați, chirurgul care a operat un președinte, a fost decorat de altul și a consiliat un premier așteaptă acum în arestul DIICOT foarte posibila variantă să ajungă în arest preventiv pentru delapidarea unei clinici din Cluj pe care a căpușat-o ani de zile.

Mihai Lucan l-a operat pe președintele de atunci Ion Iliescu în 1994, a fost decorat 12 ani mai târziu de președintele Traian Băsescu, și a fost consilier pe probleme de sănătate al premierului Emil Boc. Între altele Mihai Lucan a fost decorat și de Patriarhia Română, care i-a acordat cea mai înaltă distincție a sa, Crucea Patriarhală, în 2012, iar într-o emisiune la Radio Cluj a spus că printre pacienții săi a fost și Papa Ioan Paul al II-lea: „Papa, care mi-a fost și prieten și pacient, trimitea cu avionul medicamente de imunosupresie care nu se găseau în România – de același tip – și eu mă duceam la aeroportul Otopeni și le ridicam cu mașina mea personală și le împărțeam la pacienții pe care-i transplantam”.

Mihai Lucan a fost șeful catedrei de urologie de la UMF Cluj până s-a pensionat în 2013 și, până în urmă cu câteva luni, conducea Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj, pe care-l înființase în 1999. A participat în 1980 la efectuarea primului transplant de rinichi din România, într-o echipă condusă de profesorul Eugeniu Proca, despre a cărui tehnică a spus ulterior în interviuri că și-a însușit-o și a îmbunătățit-o. A fost consilierul personal pe probleme de Sănătate al lui Emil Boc când acesta era premier, la un an după ce îl operase pe actualul primar de pietre la rinichi. A fost decorat de președintele Traian Băsescu în 2006, cu „Meritul sanitar” în grad de mare ofițer.

A absolvit școala și liceul la București, unde a terminat și facultatea de medicină generală la universitatea „Carol Davila” în 1972. E doctor în științe medicale din 1986. E specialist în urologie din 1977, când s-a angajat la Clinica de Urologie a Spitalului Fundeni, și medic primar urolog din 1990. Din 1999 a fost directorul Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj, până în urmă cu câteva luni. Conform propriului CV a executat din 1990 până în 2011 peste 40.000 de operații urologice și peste 27.000 de operații endoscopice și laparoscopice. Lista sa de premiere din CV numără 15 poziții, între care o premieră mondială, o recoltare renală laparoscopică asistată robotic în sistem de telemedicină, în 2003. Una dintre aceste mii de operații ale sale a fost și controversatul transplant de rinichi pentru cunoscutul actor Alexandru Arșinel, în 2013, când operația a iscat un scandal național după ce actorul a beneficiat de un rinichi salvator fără să fi așteptat pe liste luni de zile, ca alți bolnavi.

Acestea sunt părțile strălucitoare din CV-ul lui Lucan și din cariera sa de 40 de ani; părțile mai puțin strălucitoare se numără în mii de euro pentru operații plătite de pacienți în clinica sa privată construită pe un teren concesionat pe bani mărunți de la municipalitate pe o stradă centrală, după ce erau diagnosticați în prealabil la Institutul de Transplant Renal din Cluj (ICUTR). Lucan și-a construit propria clinică de urologie pe strada Republicii, pe un teren concesionat de municipalitate timp de 49 de ani, pe bani puțini. Mai exact, Consiliul Local din Cluj-Napoca s-a asociat cu Lukmed SRL în 2006 și a cedat acesteia din urmă un teren de 1.000 metri pătrați pe strada Republicii, cu scopul de construire a unei „clinici cu profil urologic”. Taxa de concesiune – 70.000 euro pe 45 de ani, adică 70 euro pe metru pătrat. Ar fi reieșit, în medie, 1.500 de euro pe an, sau 120 de euro pe lună. Chiar și așa, taxa urma să fie achitată în rate: 15.000 euro la data obținerii autorizației de construire, și 100 plăți trimestriale a câte 550 euro fiecare. Contractul de asociere a fost semnat în baza hotărârii Consiliului Local 570/2004.

În schimb, institutul a ajuns în pragul falimentului, cu datorii imense la furnizori, din cauza acestei relații cu clinica privată a lui Lucan. “În ultimii ani situația se înrăutățise”, a explicat managerul interimar Silviu Moga. „O dată cu preluarea managementului acestui spital mi-am dat seama că subfinanțarea vine din faptul că nu făceam servicii, doar îngrijeam bolnavii. Aveam contractul cu LukMed (clinica fostului director Mihai Lucan-n.red.) – anatomie patologică, probele erau prelevate la clinică, analizate la institut pe banii institutului fără ca acea clinică să deconteze vreodată aceste servicii. Am calculat, această sumă e două milioane lei. Aveam contract de prestări servicii medicale între institut și LukMed, pacienții de la clinica privată erau aduși la clinica de stat și îngrijiți după operație. Decontarea s-a făcut discontinuu și nu la valoarea reală. Se făcuse contract similar cu CJAS și se plătea la valoare mult mai mică decât valoarea reală. Altă categorie de pacienți erau internați aici și când se decidea operație se operau acolo”.

„Situația e gravă în multe locuri, dar aici e catastrofală. Șapte unități spitalicești din Cluj au datorii foarte mari, dar institutul le are pe cele mai mari pentru că a avut această relație păguboasă cu o instituție privată condusă de doctorul Lucan”, spunea în urmă cu o lună Emanuel Ungureanu, parlamentar, fost angajat ai ICUTR în 2003 și cel care a depus plângerea la DIICOT în martie, în care reclama delapidarea institutului. “Circuitul era diabolic, pacientul venea cu bilet de trimitere, cu cât durerile erau mai mari cu atât mai bine că îi creștea prețul. Prima întrebare la EKG era unde lucrezi, nu ce te doare. Știu mii de bolnavi, nu e niciun secret. Li se spunea că nu au aparat de spart pietre, ministerul nu are bani, dar avem această posibilitate la privat și începea târguiala pentru preț: “ești bătrână maică? Ai bani? Nu. Ai vacă? Da. Vinde vaca”. Eram angajat aici în 2003 și am auzit aceste discuții de nenumărate ori. Când am semnalat asta era 2003. De atunci reclam aceste lucruri. Pacienții seara, după anestezie mulți dintre ei, erau aduși aici pentru îngrijiri. Practic institutul a ajuns centru de îngrijiri. Erau două categorii de saloane: tinerii amărâți și oamenii de rând și altele pentru somități. Nu se știa asta? Ba se știa dar au fost operate persoane importante, a operat președinți de stat, pe Ion Iliescu în 1994″.

ICUTR a fost primul astfel de institut din țară iar Lucan spunea în urmă cu o lună că a avut probleme de finanțare încă de la început. „Practic, încă de la înfiinţare a avut datorii, astfel că în 2003 – 2004 şi mai târziu, lipsa finanţării ridica problema închiderii acestei instituţii. Nu s-a întâmplat pentru că, la acele date, renumele profesional al instituţiei şi al meu depăşeau graniţele ţării. Am făcut personal eforturi de neimaginat să menţin pe linia de plutire visul pentru care am făcut transhumanţă de la Bucureşti la Cluj”, a declarat Lucan într-un comunicat de presă.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu