Închide

Lucan și fiul său, reținuți de DIICOT. Ginerele ar fi ascuns 10.000 euro în rezervorul mașinii, procurorul găsește 5.000 euro în buzunarul lui Lucan

Actualitate by Actual de Cluj - dec. 21, 2017 0 2775

Ginerele lui Mihai Lucan ar fi ascuns 10.000 € în rezervorul maşinii. Cum a fost prins de un ofițer DIAS

După aproape 36 de ore de percheziţii şi audieri, profesorul Mihai Lucan şi fiul său au fost reţinuţi de procurorii DIICOT pentru delapidare şi constituire de grup infracţional organizat.
La un moment dat, ginerele lui Lucan ar fi încercat să fugă din casă cu un rucsac plin cu ceasuri foarte scumpe şi ar fi ascuns 10.000 euro în rezervorul maşinii. Când ar fi vrut să sară gardul, a fost însă prins de un ofiţer DIAS. De la Cluj, profesorul Lucan, dar şi fiul său, tot medic urolog, au fost aduşi la Bucureşti şi audiaţi de procurori DIICOT,   după cum arată Pro TV. Televiziunea mai arată că asupra lui Lucan au fost găsiți 5.000 de euro când a ieșit de la audieri din biroul procurorului; banii au fost confiscați.

Tot joi, în acest dosar au fost reţinuţi doi directori ai Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj – Dan Emil Fofiu – Sânpătreanu şi Sanda Rodica Baciu. Sânpătreanu este director administrativ în cadrul institutului, iar Baciu este director economic, arată și news.ro.

 

Acuzații de delapidare în cazul institutului de transplant renal din Cluj,unde fostul șef Mihai Lucan și fiul său sunt cercetați de procurorii DIICOT după ce prejudiciul ar fi ajuns la milioane de lei.

DIICOT arată că face cercetări față de “membrii unui grup infracțional organizat”, constituit din Mihai Lucan, fiul său Valerian Lucan și Dan Sânpetrean, ca angajați ai Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca. Cei trei sunt acuzați de însușirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul spitalului, respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajații acestei unități sanitare, în beneficiul clinicii medicale private a lui Lucan, Lukmed SRL, “entitate prin intermediul căreia susnumiții și-au promovat interesele”.

Poliția adaugă că din primele verificări a reieşit că gruparea infracţională organizată ar fi fost sprijinită de alte cinci persoane, în schimbul menţinerii în funcţiile de conducere pe care le deţineau. Prejudiciul cauzat este, conform polițiștilor, de peste 5 milioane de lei, adică peste un milion de euro.

“În intervalul de timp cuprins între începutul anului 2005 și până la sfârșitul anului 2016 membrii grupului infracțional organizat au pus în aplicare rezoluția infracțională în considerarea căreia a avut loc constituirea grupului, respectiv aceea de devalizare a persoanei vătămate I.C.U.T.R., pe de o parte, și de imposedare a SC LUKMED SRL, pe de altă parte, prejudiciind patrimoniul persoanei vătămate I.C.U.T.R cu o sumă în cuantum de 5.169.406,91 lei, pe care și-a apropriat-o SC LUKMED SRL prin reprezentanții acesteia din urmă și în beneficiul direct al membrilor grupului infracțional organizat”, arată procurorii.

Aceștia subliniază că suma respectivă, de 5,1 milioane, e contravaloarea serviciilor medicale și spitalizării unui număr de pacienți, dar și a bunurilor utilizate în cadrul ICUTR.

DIICOT arată că delapidarea ICUTR s-a făcut în trei moduri; prima a constat în folosirea resurselor financiare, materiale și umane ale laboratorului de analize  pentru efectuarea determinărilor anatomo-patologice în beneficiul clinicii Lukmed SRL fără a se achita contravaloarea. A doua modalitate a constat în diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicală pe care le presupunea internarea pre și post operatorie în cadrul ICUTR a pacienţilor asupra cărora au fost efectuate intervenții chirurgicale în cadrul clinicii Lukmed, exclusiv serviciile de spitalizare, activitate ce presupune asigurarea cazării efective a pacientului în condițiile asigurării asistenței medicalei calificate. Din 2007 până anul trecut Lukmed ar fi plătit “mult sub valoarea tarifelor stabilite anual” de către institut.

A treia modalitate a constat în utilizarea în cadrul Lukmed SRL a aparaturii institutului de transplant renal, mai exact a unui aparat medical performant utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia țesuturilor afectate, activitate ce s-a realizat cu începere din cursul anului 2007 , moment în care reprezentanţii ICUTR și Lukmed au dispus transferul fizic și fără titlu al acestui aparat din sediul institutului în cel al clinicii fără a se întocmi nici un fel de act de transfer de gestiune sau vreun contract în acest sens. Astfel, în perioada 2007 – 2013 atât aparatura respectivă, precum şi consumabilele aferente achiziționate din bugetul ICUTR au fost utilizate exclusiv în beneficiul Lukmed, arată procurorii. “Relativ la împrejurările în care a fost pusă în aplicare rezoluția infracțională vizând această modalitate, probatoriul administrat până la această relevă dată, reprezentat de o serie de înscrisuri ridicate de la sediul ICUTR cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate la sediul entități la data de 19.04.2017, a evidențiat că în perioada 2007-2009 un număr de 159 de pacienți au făcut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatică/renală) care au fost efectuate în cadrul SC Lukmed SRL cu ajutorul unei aparaturi medicale (GALIL) aparținând Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca transferată fără titlu din incinta acestei instituții în cea a SC Lukmed SRL în condițiile în care sumele necesare achiziționării kit-urilor necesare utilizării acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de către Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, iar pacienților le-a fost percepută sume consistente de bani cuprinse între 3000 și 6.700 euro/intervenție, echivalent în lei, reprezentând atât procedura medicală propriu-zisă, precum și kit-ul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale + alte consumabile specifice (butelii cu gaze – heliu şi argon), întreg setul constând aproximativ 3.800 euro per pacient”.

Astfel, procurorii au calculat un prejudiciu de peste 2,7 milioane de lei reprezentând costul total al instrumentarului format din ace speciale şi alte consumabile specifice folosit pentru un număr de 159 pacienţi doar pentru perioada 2007-2009.

Căpușarea Institutului de Transplant Renal de către Lukmed a dus institutul în pragul falimentului: la doar câteva luni de la plecarea lui Lucan de la șefia ICUTR, actuala conducere făcea un apel comunității să ajute ca activitatea să nu fie întreruptă, într-un gest cu puține precedente. “Oamenii ăștia aduc bani de acasă, și doctorii cumpără pentru bolnavi; istuația e gravă în multe locuri dar aici e catastrofală. Șapte unități spitalicești din Cluj au datorii foarte mari, dar institutul le are pe cele mai mari pentru că a avut această relație păguboasă cu o instituție privată condusă de doctorul Lucan”, spunea deputatul Emanuel Ungureanu, fost angajat la ICUTR și cel care a declanșat întreagă această anchetă a DIICOT după ce a făcut plângere, în martie.

De altfel acesta e foc și pară pe fostul său angajat, Mihai Lucan – Ungureanu a lucrat în acest institut în 2003 și acum explică ce s-a întâmplat: “am trimis la DIICOT 150 de asemenea cazuri, cu nume, prenume. Circuitul era diabolic, pacientul venea cu bilet de trimitere, cu cât durerile erau mai mari cu atât mai bine că îi creștea prețul. Prima întrebare la EKG era unde lucrezi, nu ce te doare. Știu mii de bolnavi, nu e niciun secret. Li se spunea că nu au aparat de spart pietre, ministerul nu are bani, dar avem această posibilitate la privat și începea târguiala pentru preț: “ești bătrână maică? Ai bani? Nu. Ai vacă? Da. Vinde vaca”. Eram angajat aici în 2003 și am auzit aceste discuții de nenumărate ori. Când am semnalat asta era 2003. De atunci reclam aceste lucruri. Pacienții seara, după anestezie mulți dintre ei, erau aduși aici pentru îngrijiri. Practic institutul a ajuns centru de îngrijiri. Erau două categorii de saloane: tinerii amărâți și oamenii de rând și altele pentru somități. Nu se știa asta? Ba se știa dar au fost operate persoane importante, a operat președinți de stat, pe Ion Iliescu în 1994″.

ICUTR ajunge acum în situația de a face un apel către cetățeni pentru sprijin material. “Nu l-am făcut ca să cerșim, pentru că nici nouă nu ne convin condițiile care ne-au fost lăsate pentru a lucra”, a explicat recent managerul spitalului, Silviu Moga. “În ultimii ani situația se înrăutățise. o dată cu preluarea managementului acestui spital mi-am dat seama că subfinanțarea vine din faptul că nu făceam servicii, doar îngrijeam bolnavii. Aveam contractul cu LukMed (clinica fostului director Mihai Lucan-n.red.) – anatomie patologică, probele erau prelevate la clinică, analizate la institut pe banii institutului fără ca acea clinică să deconteze vreodată aceste servicii. Am calculat, această sumă e două milioane lei. Aveam contract de prestări servicii medicale între institut și LukMed, pacienții de la clinica privată erau aduși la clinica de stat și îngrijiți după operație. Decontarea s-a făcut discontinuu și nu la valoarea reală. Se făcuse contract similar cu CJAS și se plătea la valoare mult mai mică decât valoarea reală. Altă categorie de pacienți erau internați aici și când se decidea operație se operau acolo”.

Citește și:

Au început audierile în dosarul în care Lucan e acuzat de delapidarea Institutului de Transplant Renal

News.ro: Doi directori ai Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, reţinuţi în dosarul care este implicat şi medicul Mihai Lucan

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu