Închide

Câte proiecte rezidenţiale se construiesc în Cluj?

EconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 21, 2018 0 1639

 

În trimestrul III, în Cluj-Napoca au fost identificare 49 de ansambluri rezidențiale pe piaţă, conform unui studiu realizat de platforma de analize a Imobiliare.ro. Dintre acestea, 32 sunt în construcţie.

Datele au fost prezentate de Dorel Niță, coordonatorul Analize Imobiliare, în cadrul CPI Cluj. Datele iau în calcul proiectele rezidențiale noi existente la nivel local în Trimestrul III, fiind vorba de ansambluri care au peste 20 de unități locative. Dintre cele 69 de proiectele rezidențiale noi la vânzare în județul Cluj în T3 2018, 49 se află în municipiul Cluj-Napoca, iar dintre acestea 32 sunt în construcție și 17 finalizate. Este vorba despre 46 de ansambluri rezidențiale de apartamente cu 8.300 de unități planificate, dintre care însă doar 800 se află la vânzare. Au fost identificate, totodată, în municipiul Cluj-Napoca două proiecte mixte de apartamente și case și un proiect de case.

Potrivit unui raport de început de an a filialei Transilvania a Coldwell Banker, cel mai scump oraş din ţară şi vecinătăţile sale ar urma să primească şi în 2018 o „infuzie” de 4.400 de locuinţe. Datele Direcţiei Regionale de Statistică arată că în prima jumătate a anului în întregul judeţ s-au finalizat 3461 de locuinţe, cu 1209 în plus faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Comuna satelit care i-a atras pe constructorii de blocuri în ultimii ani, Floreștiul, are în această perioadă, 10 proiecte rezidențiale noi care cuprind cel puțin 20 de unități locative, potrivit datelor prezentate de Niță la CPI Cluj 2018. Dintre acestea, 7 sunt în construcție și doar 3 finalizate. Sunt planificate 1.300 de apartamente noi, dintre care 220 se află la vânzare. Tot aici a fost demarat și un ansamblu de case.

 

 

În 2017, în judeţul Cluj s-au finalizat 5844 de locuinţe, dintre care aproape 3500 în Cluj-Napoca. Se observă două puncte de maxim pentru Floreşti în ceea ce priveşte „popularea” cu locuinţe: 2008 şi 2009, când s-au realizat în jur de 4.000 de apartamente pe an. Localitatea de lângă municipiu rămâne alternativa pentru cei care, din cauza preţurilor extrem de ridicate din oraş, nu îşi permit să locuiască în Cluj-Napoca, deşi muncesc sau studiază aici. În Floreşti, multe achiziţii se fac prin credite, spune Teodor Mincu, de la BCR. Raportul achiziţii prin credite – cash începe să se echilibreze şi în Cluj, unde marea majoritate a tranzacţiilor se făceau cu banii jos. „Nu are de unde să vină permanent atâţia bani din exterior. Pe de altă parte, sperăm să se investească şi în economie, să avem şi făbricuţe în jurul Clujului, nu doar investiţii în imobiliare. Oricum, Clujul a crescut foarte mult, e o piaţă interesantă din punct de vedere bancar. Unde am finanţat? În Cluj-Napoca avem un procent de 44,1%, iar în Floreşti 37%. Apropo de unde se construieşte: am văzut că sunt mai multe ansambluri în oraş decât în Floreşti, dar Floreştiul rămâne în continuare destul de sus. Dacă vorbim de structura finanţării prin credit, sunt multe achiziţii de acest fel în Floreşti, sunt mai multe. Trebuie să ne uităm la profilul clientului şi la preţ. În cazul celor care cumpără ceva într-un buget de 50-60.000 euro, e mai mare ponderea creditului”, spune bancherul.

 

Citeşte şi:

Scădere drastică a numărului de tranzacţii înregistrate la Cluj şi „maxim istoric” la nivel de preţuri. E sau nu e „bulă imobiliară”?

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare