Închide

Au îngropat Spitalul Regional de Urgență și se trezesc acum, în prag de campanie electorală, că vor să-l construiască ei

ActualitateAdministrațieOpinieTop News by Cosmina Fernoaga - nov. 22, 2018 0 1404

Subiectul Spitalului Regional de Urgență e reîncălzit la Cluj ori de câte ori se apropie câte o campanie electorală, iar acest lucru se tot întâmplă de vreo 10 ani încoace. Ipocrizia reprezentanților PNL a ajuns la cote alarmante în această perioadă, fapt ce, totodată, le trădează teama că liderul lor, Daniel Buda – competitor în cursa pentru o poziție de europarlamentar – ar putea rămâne pe dinafară după alegerile din mai, anul viitor. De la începutul anului se bate tare moneda pe tema construcției Spitalului Regional de Urgență – în cadrul  programului cu finanțare europeană angajat de Ministerul Sănătății – astfel că liberalii clujeni ar vrea să demonstreze în spațiul public că ei sunt pionii principali în gestionarea acestui proiect, folosind ca argumente impedimentele birocratice cu care se confruntă în prezent Ministerul în definitivarea documentației tehnice ce urmează a fi depusă pentru obținerea finanțării europene.  Sub conducerea lui Daniel Buda, PNL-iștii clujeni s-au întrunit recent (foto jos) și au consemnat că tema Spitalului Regional merită a fi din nou rostogolită în spațiul public și că, acum, în prag de campanie electorală, musai PSD trebuie tras la răspundere pentru că nu s-a achitat încă de implementarea aceastui proiect. Astfel, Buda le-a cerut membrilor din conducerea PNL Cluj să demareze „o campanie de strângere de semnături” pentru construcția Spitalului Regional de Urgență, în condițiile în care în privința oportunității realizării acestui obiectiv s-au pronunțat decizii și s-au semnat acte oficiale încă de prin 2007. Așadar, Buda are pretenția, acum, pe final de 2018, să semneze clujenii că sunt pentru realizarea spitalului regional  – adică pentru un proiect care trebuia finalizat deja de prin 1900 toamna, și de a cărui nerealizare sunt direct responsabili tocmai colegii săi de partid, cei care au  guvernat și încă guvernează Clujul, în speță Alin Tișe președintele Consiliului Județean și Emil Boc, primarul municipiului Cluj Napoca.

Daniel Buda și Alin Tișe aruncă acum responsabilitatea întârziereii proiectului Spitalului Regional în cârca PSD, deși demersul construirii acestui obiectiv a fost îngropat totalmente în perioada în care Emil Boc era premier al României. În 2008, pe când Alin Tișe prelua pentru prima oară președinția Consiliului Județean Cluj, Ministerul Sănătății i-a predat un Studiu de Fezabilitate pentru Spitalul Regional de Urgență, pentru care s-au cheltuit câteva milioane de euro. Guvernul Boc n-a mai mișcat apoi un deget pentru a sprijini administrația județeană în realizarea acestui obiectiv. Din pricina neînțelegerilor administrative în privința desemnării unei locații potrivite pentru acest proiect, Tișe a bagat și el studiul de fezabilitate la sertar și mult timp nu a mai adus nimeni în discuție subiectul. Într-un final, administrația județeană a reușit să preia un teren de câteva zeci de hectare în incinta Unității Militare din Florești, procedură de transfer care se încheia în 2011. De atunci și până în momentul în care Guvernul Ponta a anunțat că va relua proiectul Spitelalor Regioanele, în baza unui parteneriat cu Banca Europeană, nimeni n-a mai mișcat un deget pentru demararea construcției. A urmat Guvernul Cioloș care a a continuat demersul și a semnat contractul de consultanță cu BEI, pentru realizarea documentației tehnice ce viza realizarea primelor trei spitale regionale în Cluj, Iași și Craiova, iar de anul trecut au început, efectiv, demersurile pentru definitivarea documentației ce urmează a fi depusă la Comisia Europeană pentru obținerea finanțării Europene. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat în această vară că documentația tehnică va fi gata până în decembrie 2018, însă, recent a subliniat că acest termen nu va putea fi respectat. Aceeași Sorina Pintea menționa că pentru defintivarea documentației și pentru demararea construcției era nevoie de implicarea totală a administrației clujene, care avea sarcina să contribuie financiar la relizarea rețelelor de utilități, precum și să asigure o conexiune rutieră care să faciliteze accesul către Spital. Or, Consiliul Județean a alocat anul acesta în buget exact zero lei pentru acest proiect. Pentru realizarea centurii ocolitoare a Floreștiului – proiect demarat de Primăria lui Horia Șulea – municipiul Cluj Napoca n-a mișcat un deget, deși avea atribuția unor exproprieri pentru o porțiune însemnată de pe traseul centurii. Azi, lucrările la acestă centură au rămas, pur și simplu, blocate.

Așadar, echipa PNL care se află la butoanele administrației clujene  n-a făcut nimic concret pentru a facilia construcția spitalului regional de urgență,  dar emite acum pretenția, în cel mai ipocrit mod cu putință, ca Ministrerul Sănătății să renunțe la demersul pe care l-a inițiat pentru accesarea finanțării europene. Concret, Daniel Buda i-a dat directivă lui  Alin Tișe (președintele Consiliului Județean – aceluiași Tișe care se laudă de vreo doi ani că va construi un spital monobloc pentru copii, fără să aibă măcar habar în care loc, când anume și cu ce bani), să preia construcția spitalului regional de urgență. Și Tișe a ieșit public să se laude cum că a transmis Comisiei Europene – Direcția Generală de Politică Regională și Urbană precum și Autorității de Management pentru Programul Operațional Regional din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, o adresă oficială prin care a solicitat preluarea, de către Consiliul Județean, a proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgență de la Cluj.  Echipa faimoșilor liberali (poza din deschidere, cu Buda și Tișe în prim plan, de o reală elocvență), nu e în măsură să-i lămurească pe clujeni, care este motivul pentru care n-au făcut acest gest încă de anul trecut? De ce nu au cerut Ministerului Sănătății chiar din 2016 să se ocupe ei de construcția spitalului regional? Pentru ce a mai fost nevoie să piardă timp cu toate clarificările cadastrale, pentru ce au tot jonglat cu trimiterea și retrimirerea documentelor tehnice pentru teren către Minister, cu toată procedura de transfer a terenului către Minister, când ar fi putut pur și simplu să preia inițiativa construirii spitalului, exact din momentul în care s-a anunțat parterneriatul cu BEI? De ce vă treziți, din nou, acum? Cine vă mai crede, domnilor, când tot prin campanii electorale ieșiți să vă lăudați cum construiți voi spitale, centuri ocolitoare, metrou, uzine și avioane? Poate reveniți cu picioarele pe pămân și vă ambiționați să soluționați măcar problema Pata Rât, măcar pe aceasta până în 2020, se poate?

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare