Închide

Cât timp suntem sănătoși, „izolarea o putem vedea prin analogie cu o vacanță mai lungă de Crăciun” – rectorul UBB, Daniel David

ActualitateEducaţie by Actual de Cluj - mart. 23, 2020 0 326

Rectorul Universității Babeș-Bolyai Cluj, Daniel David, a postat pe blogul său personal câteva recomandări psihologice pentru această perioadă. Acesta îi îndeamnă pe români să stea acasă. „Nucleul psihologic sănătos (rațional) în aceste vremuri înseamnă gândire flexibilă, lipsa catastrofării și toleranță la frustrare”, a scris David. „Să nu exagerăm cu dificultatea izolării”, mai scrie Daniel David, apreciind că această perioadă poate fi comparată „cu o vacanță mai lungă de Crăciun în sânul familiei”. „Dacă se va prelungi, atunci da, izolarea poate deveni un stresor”, mai adaugă rectorul UBB, oferind și câteva sfaturi pentru această situație.

Daniel David spune că deși „românii nu se caracterizează prin autodisciplină ridicată”, ei pot depăși acum această limită. „În fine, așa cum am arătat în Monografia dedicată psihologiei românilor, în general, românii nu se caracterizează prin autodisciplină ridicată; hai să vedem dacă putem depăși acum această limită, respectând exact recomandările autorităților”, este mesajul rectorului UBB.

Ce să faci în această perioadă

„Spre exemplu, izolarea poate să fie un moment în care ne ocupăm de lucruri importante pentru noi, de care până acum nu am avut timp (ex. să vedem un film/să citim o carte), sau în care încercăm lucruri noi (ex. să învățăm o limbă străină/să ne pregătim pentru cursuri clasice oferite în regim online). De asemenea, izolarea fizică nu poate împiedica conectarea psihologică cu ajutorul tehnologie; deci, este momentul să menținem/reîntărim relațiile familiale și sociale (pe care poate le-am ignorat în vârtejul activităților cotidiene înainte de epidemie), relații care apoi contribuie la bunăstarea noastră psihologică. În fine, izolarea nu trebuie văzută excesiv, interacțiunile sociale și viața trebuind să continue cât mai normal posibil în condițiile date, cu o grijă serioasă la indicațiile legate de protejarea față de contaminare (ex. atingeri, distanță, număr de persoane participante, igienă, etc.). În profilul nostru psihologic ca națiune avem tendința să interpretăm incertitudinile ca pericole, nu ca oportunități; de aceea, în acest context aș sugera să fim atenți la pericole, dar să nu ratăm oportunitățile de normalitate și chiar de dezvoltare/progres (exersându-ne responsabil creativitatea)”, a scris psihologul Daniel David pe blogul său.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare