Închide

Cât se cere și cât se dă: cum arată Clujul imobiliar în tranzacții de apartamente

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 04, 2015 0 458

 

Spre deosebire de datele jucătorilor din imobiliare care arată creșteri de prețuri, uneori semnificative, în ceea ce privește prețurile solicitate de proprietari, procentele care reflectă evoluția la tranzacții sunt totuși mult mai temperate. Cu toate acestea, și la capitolul Tranzacții Clujul e cel mai scump oraș din provincie. Cu un preț mediu de tranzacționare care se apropie de 1.000 de euro/mp, Clujul are cele mai scumpe apartamente din țară, după București, arată analiza evaluatorilor de la Darian pentru semestrul al doilea din 2014. Prețurile sunt chiar apropiate de cele practicate în capitală.

Evoluția pieţei imobiliare din cea de-a doua jumătate a anului 2014 arată o tendință de stabilizare a prețurilor, valoarea locuințelor poziționându-se aproape de nivelul minim, susțin specialiștii de la Darian. „Asistăm însă în această perioadă și la situații pentru care prețul locuințelor a înregistrat creșteri”, mai spun aceștia. Darian DRS, unul dintre cei importanți jucători independenți de pe piața de evaluări din România, a publicat datele în „Analiza pieței imobiliare” alături de “Indicele Imobiliar Darian”. Studiul cuprinde toate cele 40 de orașe reședință de județ și municipiul Bucureşti şi analizează evoluţia pe fiecare sector al pieței imobiliare. Analiza ia în considerare prețurile de tranzacționare.

 

Citește și

Tot mai sus. Cum au crescut pretențiile pentru prețurile apartamentelor din cel mai scump oraș din provincie la început de an

 

Conform datelor Darian, prețul mediu de tranzacționare al apartamentelor vechi la nivel național a fost de 678 euro/mp, în scădere cu doar 0,3% față de primul semestru al anului 2014 şi cu 0,9% faţă de ultimele 12 luni. Cel mai scump oraș în ceea ce privește prețurile medii de tranzacționare la apartamentele vechi este Bucureștiul, cu o medie de 965 euro/mp. Capitala este însă urmată îndeaproape în clasament de Cluj-Napoca cu o medie 932 euro/mp, în vreme ce în Timișoara prețul mediu este de 860 euro/mp. Comparativ cu perioada de început a crizei, prețurile apartamentelor vechi la nivel naţional au scăzut cu aproximativ 40%. “Această mică scădere a preţurilor s-a simţit extrem de puţin pe piaţa liberă, opinia agenţilor care acţionează pe piaţa rezidenţială fiind de stabilitate a preţurilor. Preţurile la nivel național au scăzut spectaculos de la mijlocul anului 2008 până azi. Pentru apartamentele vechi s-a înregistrat o scădere de aproximativ 40%”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de consultanță Darian.

În ceea ce privește apartamentele nou construite, media la nivel național pentru ultimele şase luni a fost de 776 de euro/ mp. Capitala a deținut supremația și în ceea ce privește prețurile apartamentelor noi, de aproximativ 1.137 euro/mp – singurul oraș din România cu prețuri de peste 1.000 de euro/mp dar în scădere cu aproximativ 32% față de perioada de început a crizei. Pe locul doi se află Cluj Napoca, cu un preţ mediu de 982 de euro/mp şi pe locul al treilea municipiul Iaşi, cu 963 euro/mp. Prețurile medii de tranzacționare aferente caselor au cunoscut o ușoară scădere, de aproximativ 0,17% la nivel național. În Bucureşti, preţul caselor a crescut cu 3,1%, până la valoarea de 1.070 euro/mp. Pe locul al doilea este Cluj-Napoca, cu un preţ mediu de 870 euro/mp şi pe locul al treilea Constanţa, cu 838 euro/mp.

De ce e Clujul scump? Pentru că are studenți și… IT-iști. „Clujul are prețuri ridicate din mai multe motive: e o piață interesantă pentru că este oraș universitar, dar și datorită dezvoltării sectorului IT, care înseamnă venituri ridicate. Segmentul IT e de bază la Cluj. De asemenea, a fost o perioadă în care nu prea s-a construit, oferta era mică și acum se cumpără, a explicat pentru Actualdecluj.ro Adrian Crivii. Față de momentul în care începeau să se resimtă efectele crizei imobiliare, prețurile practicate în Cluj au scăzut semnificativ: minus de 29% în cazul apartamentelor noi și minus de 43% în cazul celor vechi (2014 față de 2008). La analiza făcută pe interval de un an, diferențele sunt mult mai reduse: apartamentele noi sunt mai scumpe cu 0,4% în semestrul II din 2014 față de semestrul II din 2013, iar cele vechi s-au ieftinit: -2,3%, arată datele Darian.

Pretențiile proprietarilor sunt însă de ridicare a prețurilor, arată alți jucători din imobiliare.

Cu apartamentul în piaţă în 2015: proprietarii cer mai mulţi bani pe locuinţe

 

Potrivit datelor Darian pentru Cluj, în zona ultracentrală, apartamentele vechi cu două camere s-au vândut cu preţuri cuprinse între 900 şi 1.100 euro/mp, în cartierele Gheorgheni şi Grigorescu preţul s-a situat în intervalul 880 – 980 euro/mp, iar în cartierul Zorilor preţul metrului pătrat construit pentru apartamentele vechi de două camere variază între 900 – 1.000 euro/mp.

 

Ce se întâmplă cu terenurile

“În ceea ce privește terenurile pentru dezvoltare, tranzacţii s-au intensificat în ultimele şase luni, în special în Bucureşti. Investiţiile realizate la nivel naţional în SII 2014 pentru acest segment al pieţei imobiliare au fost de aproximativ 300 milioane €. Spre deosebire de terenurile pentru dezvoltare, cele agricole au înregistrat o creștere a prețurilor de peste 50% de la începutul anului 2012. Este cea mai spectaculoasă apreciere dintre toate sectoarele pieței imobiliare. În comparaţie cu perioada similară a anului trecut, preţurile s-au depreciat cu aproximativ 4% însă, faţă de anul 2008, preţurile au scăzut cu 63%. Închirierea spaţiilor de birouri s-a intensificat în primul semestru din 2014. În SII 2014 s-au livrat aproape 65.000 mp de spații de birouri la nivel național, în creștere cu 12% față de primul semestrul al anului. Capitala conduce detașat cu 79% dintre spațiile de birouri livrate”, arată analiza Darian. Preţurile terenurilor din Cluj-Napoca sunt în stagnare pentru al treilea semestru consecutiv, însă s-au depreciat cu peste 60% de la începutul crizei economico-financiare.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare