Închide

Cartierul model de la țară, din județul Cluj. Are o singură hibă: trebuie să se facă

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 01, 2020 0 7982

Cartierul pregătit în comuna Săndulești din Cluj, pe un deal din satul Copăceni, a mai trecut o etapă la avizare. De la studiul de oportunitate avizat în decembrie anul trecut, cartierul are acum și un Plan Urbanistic Zonal extrem de lăudat de arhitecții din Comisia de Urbanism a Județului și avizat cu 10 și cu trei steluțe, după cum a spus arhitectul județului, Claudiu Salanță, așa cum era el notat de profesor la specialitatea desen tehnic.

Toți arhitecții din comisie și-au exprimat dorința să vadă acest cartier devenit realitate, ca în planul său făcut de cei de la Raum. Primarul din Săndulești, Călin Fărgaciu, spune că există șanse foarte mari ca arhitecții să vadă acest cartier având în vedere că primăria deja pregătește licitația pentru a concesiona cele 69 parcele din viitorul cartier.

Pe un deal pășune din satul Copăceni aflat în proprietatea primăriei Săndulești de aproape 10 hectare se propune o dezvoltare care reglementează exact mărimea parcelelor, rețeaua stradală, zonele verzi, dotările publice, forma caselor, coloristica, copacii, tipurile de împrejmuiri. Zona rezidențială care urmează să fie dezvoltată în localitatea Copăceni este la 29 de km de Cluj-Napoca, 4,5 kilometri de Turda, 11,5 km față de nodul de autostradă și la doar 800 de metri de drumul național și are ca miză creșterea populației tinere în comună. Cartierul de la Copăceni, comuna Săndulești, este pregătit de echipa biroului Raum. El a mai fost prezentat la faza de oportunitate în Comisia de urbanism a Județului. Acum a ajuns la următoarea fază, de PUZ, are avizele necesare, după cum a explicat arhitectul Horațiu Răcășan. Dezvoltarea însumează  69 de parcele care urmează să fie concesionate de Primărie pentru construcția de locuințe individuale și cuplate cu regim de înălțime demisol/subsol parter și mansardă fiind deservite de 1435 metri liniari de străzi cu două benzi de circulație și trotuare, de trei zone verzi și de alte trei zone de servicii, toate gândite în așa fel încât oamenii să aibă toate serviciile aproape de unde locuiesc.

Cartierul are și o machetă, deja prezentată public și un video care să deschidă gustul viitorilor locatari. Există și imagini care simulează cum vor arăta viitoarele locuințe și zone publice din cartier.

Despre cartier și planurile de la Copăceni, detalii:

Primarul luminat de la țară care și-a chemat specialiști să îi facă un cartier ca să aibă destui copii în școală

Concurență de la țară pentru cartierul model Sopor pregătit la Cluj în premieră națională

Proiectul Raum a fost extem de bine recepetat în Comisia de Urbanism a Județului, la fel ca anul trecut, când s-a prezentat doar faza de oportunitate. De altfel, Răcășan a spus din start că e un proiect fanion, un exemplu de dezvoltare care să schimbe felul în care se construiește în mediul rural și să deschidă gustul și altor primării pentru proiecte de acest fel.

Arhitecții din comisie au mers dincolo de propunere și au cerut date suplimentare pentru a vedea dacă, în practică, o astfel de dezvoltare ar putea să existe cu adevărat și nu va duce la edificarea a câtorva case răsfiarte, așa cum s-ar fi întâmplat și cu alte proiecte rezidențiale propuse la țară.

Arhitectul Gheorghe Elkan a cerut să știe cine va locui într-un astfel de cartier și dacă există spații dedicate pentru creșterea animalelor, dacă zona este racordată la transportul public, dacă există un plan pentru realizarea rețelelor și drumurilor. Elkan a mai apreciat că urmează epoca rulotelor și că acest cartier ar trebui să aibă o astfel de zonă, mai ales că componenta de turism nu trebuie neglijată. Arhitectul Vlad Negru a ținut să felicite regulamentul original al Planului Urbanistic Zonal, în contextul în care, la nivel național, sunt puține astfel de regulamente. „Discutam cu un coleg de la București care face un studiu și spune că toate PUG-urile recente au conținut cvasiidentic. Acest PUZ vine cu un regulament original și mi se pare mult mai importat ca orice prezentare și animație. Sper să îl vedem în realitate. Cred că publicul pentru acest cartier va fi clujean”, a spus Negru. Arhitectul Marcea Crișan a felicitat urbanismul promovat de Raum și și-a reiterat propunerea de anul trecut prin care să se propună spații verzi care să separe pistele de biciclete și spațiul pietonal de cel carosabil de pe viitoarele străzi propuse în acest cartier. „Ar trebui ca acest șantier al cartierului să se deschidă pentru viitorii stagiari”, a apreciat arhitectul Dan Domșa. „Cred că urmează un nou ghid de urbanism rural. E o bună investiție de făcut pentru dezvoltarea zonelor limitrofe Clujului”, a adăugat Negru. Arhitectul Marcel Vancea a ținut să spună că e foarte important ca acest cartier să nu devină o enclavă care să divizeze populația din comuna Săndulești și că creeze o nouă comunitate de orășeni ruptă de cea a satului vechi.

Arhitectul Județului Claudiu Salanță, care a dat deja de multe ori ca exemplu acest cartier, a ținut să spună că e încrezător că primarul din Săndulești, Călin Fărăgău, va reuși să nu aibă două sate și două comunități de păstorit, mai ales că este printre puținii care vorbește despre comunitate când se referă la comuna sa. El a mai spus că mai există intenții de a se mai face astfel de dezvolări și la Aiton sau tot în Săndulești, aproape de cheile Turenilor, ultimul dintre amplasamente fiind potrivit să aducă și o zonă pentru rulote. Salanță a mai precizat că Primăria din Săndulești- în calitate de beneficiar al proiectului- ia în calcul să acorde parcele de 1000 de mp tinerilor până la 35 de ani în mod gratuit sau să le concesioneze pe celelalte unor terți care să construiască în viitorul cartier.

Răcășan le-a explicat colegilor că dorește prin acest proiect să aducă o nouă viziune asupra satului românesc. „Aș vrea să ne imaginăm ruralul secolului 21 altfel de cum îl știm de pe vremea părinților și bunicilor noștri. Mai puțină agricultură, pentru hobby sau alimentație sănătoasă și locuit de oameni care au într-o mână laptopul, în cealaltă cheile de la imprimanda 3D. Acum și mediul rural e o alternativă la cel urban pentru că se pot asigura condiții similare de trai, de igienă, de confort. Cred că aici trebuie avute în vedere culoarele de dezvoltare și trebuie pusă o presiune pe reorganizarea administrativă a județului deoarece sunt sate care au murit și altele care sunt pe punctul de a exploda. Astfel de exemple avem și în jurul Clujului și în jurul Turzii, iar dezvoltarea trebuie controlată. Se întâmplă o schimbare de referință și de paradigme iar dacă nu punem piciorul în prag ne vor bate obrazul generațiile următoare”, a spus Răcășan.

În final, Salanță a acordat un aviz cu trei floricele pentru proiect, așa cum a ținut să spună că era notat la specialitatea desen tehnic de profesorul său, „10 cu trei floricele”.

Călin Fărgaciu, primarul din Săndulești, spune că, acum că a ieșit PUZ-ul cartierului, la nivelul Primăriei se va începe lucrul la caietele de sarcini pentru concesionare sau vânzarea parcelelor pentru construcția de locuințe. „Cu siguranță că arhitecții vor vedea acest cartier. Acum că proiectul a depășit etapa birocratică, spun asta întrucât am avut tot sprijinul de la Consiliul Județean unde arhitectul șef e extrem de deschis la lucruri bune și președintele Tișe a început și el să aibă altă abordare. Acum că a ieșit PUZ-ul, vom lucra la caietele de sarcini pentru a organiza licitația pentru parcele. Vrem să fie una beton pentru ca toată lumea să respecte condițiile, dacă sunt trei feluri de plante în gard, cu frunze care să își schimbe culoarea în fiecare anotimp, din acelea trebuie să fie și la final. La fel cu gardurile, să fie din piatră naturală. Tot ce a în PUZ să ne asigurăm și că cei care vor veni și vor câștiga licitația să construiască exact cum e acolo. Deja avem o bază de date cu cei interesați de acest proiect și îi vom notifica. Mai mult, vrem să ne asigurăm că cei care vin la licitație vor fi și cei care vor construi pentru că au mai fost cazuri când s-au concesionat parcele, trei au construit dintre cei care le-au concesionat, iar restul le-au vândut mai scump. Nu vrem să se întâmple așa la noi”, a declarat Fărgaciu.

Primarul din Săndulești a mai spus că forul local din comună va decide dacă se va face concesiune sau vânzare pentru parcelele din viitorul cartier și că primăria va parcela și va pregăti terenul pentru viitorul cartier pe cheltuiala sa. „Vom desena exact, pe teren, străzile și parcelele din PUZ, cu un topometrist. Suportăm noi aceste costuri, apoi ni le vom recuperea din concesiunea sau vânzarea de parcele. Consiliul local va decide dacă e vânzare sau concesiune. Eu nu am impus nimic Consiliului. Sperăm ca până în septembrie să lansăm licitația pentru parcele. Vom vedea ce va fi, raportat la alegerile locale. Dacă vor fi alegeri, mai amânăm licitația. Cartierul acesta nu reprezintă ceva electoral. Chiar dacă eu nu voi mai fi primar, angajații din Primărie au înțeles beneficiile și știu ce au de făcut în continuare pentru ca el să se poată realiza”, a mai spus primarul.

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare