Închide

Când startup-urile fac treabă în spitale: „acvariile” pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, create la Cluj

EconomieSănătateTop News by Kristina Reştea - apr. 01, 2020 0 641

 

„Mulţumim! Suntem recunoscători să putem folosi pentru prima dată „Acvariul” la Spitalul de Pneumoftiziologie – Cluj! keep on working guys, we need You (continuaţi munca, băieţi, avem nevoie de voi)” – este mesajul pe care Alexandra, tânăr medic specialist ATI, l-a lansat pe reţeaua de socializare Facebook, locul unde zilele acestea curg liste cu materiale lipsă în spitale, dar şi spaţiul în care se mobilizează cei care îi susţin pe doctorii ce duc greul în plină pandemie COVID-19. Unii fac viziere folosind imprimante 3D, au apărut proiecte de ventilatoare, farmaciştii prepară dezinfectanţi în laboratoare. Dar… ce e „acvariul”? Un produs gândit pentru protecţia medicilor din secţiile de Anestezie Terapie Intensivă, în cazul procedurilor generatoare de aerosoli. În spatele proiectului se află Zaki Milhem, medic rezident psihiatru şi antreprenor în digital health, fondatorul startup-ului WakeZ, iar acvariile sunt produse de Asociaţia „Împreună pentru Romania Moderna” la Kraft Haus & H33. Oamenii cheie pe producţie sunt Rareş Racotean, Răzvan Simion şi Victor Dinică. „Plus o echipă mare”, precizează Zaki.

 

Mai precis, „acvariul” poate fi utilizat pentru executarea manevrelor de tip ventilație non-invazivă, traheotomie, ventilare manuală înainte de intubare, precum și a celor care implică sânge, diminuând riscul de infectare. „Acest “acvariu” permite executarea acestor manevre, fără a expune cadrele medicale şi auxiliare, diminuând semnificativ riscul infectării. O mare parte din cazuri ajung să aiba nevoie de proceduri generatoare de aerosoli”, arată reprezentanţii echipei de lucru. Ideea proiectului este importată, precizează echipa de la Cluj. Modelul vine pe filieră asiatică: un medic din Taiwan a creat un astfel de prototip pentru medicii din Statele Unite. Cei de aici au intervenit cu unele modificări de dimensiune, formă şi material. Primele două produse au plecat spre Spitalul Clinic de Pneumoftizilogie Leon Daniello (Spital COVID) şi la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie din Cluj-Napoca. De curând, un al treilea acvariu a ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, spune Zaki pentru Actualdecluj.ro.

„Se produc greu, mai ales că băieţii (din atelierul de producţie) lucrează şi la viziere, aşa că reuşim să facem cam unul pe zi sau unul într-o zi jumate. Colegii de la Pneumologie ne-au validat produsul în forma lui actuală. Faţă de prima variantă a primit doar nişte întărituri, ca să îl facă mai stabil”, a menţionat Zaki. Trebuie mentionat ca produsul nu este un dispozitiv medical omologat, ci o propunere in situatie de criza de sanatate publica.

Proiectul a început „călătoria” în ţară, aşa că în curând şi alte spitale vor testa acvariile. „Se începe producţie la Braşov, Bucureşti, Botoşani, Mureş, prin grupurile de iniţiativă locală”, menţionează Zaki.

 

 

 

„Suntem în asta împreună” #Lovemore #fearless

Redăm aici şi mesajul postat de Zaki Milhem pe Facebook, pentru medicii interesaţi să folosească produsul şi pentru cei care pot să sprijine producţia:

„1. Medicii si spitalele care au nevoie, vă rog să mă/ne contactaţi şi să spuneţi câte. În loc să deservim câte un spital până la numărul dorit, o să încercăm să le împărţim, astfel încât să ajunga cât mai repede 2-3 bucăţi peste tot. Apoi reluăm.

2. Pe fiecare “acvariu”, într-un colţ, sunt 2 hashtag-uri: #lovemore si #fearless. Le-am văzut la icee.fest thanks to Lorena. Sunt un reminder pentru eroii noştri că suntem alături de ei chiar şi de la distanţă. Şi reprezintă ce cred eu că trebuie să facem toţi acum.

3. Văd peste tot foarte multă ură, îndreptată încotro se poate – autorităţi, medici, pacienţi, manageri, poliţişti etc samd. Vine din teamă, din disperare, din frustrare… Dar acum, mai mult decât oricând, este ESENTIAL să ne apropiem şi să construim toţi împreună, fiecare cu rolul lui cât de mic, fără “deştepţi”, ca să depăşim criza asta. E singurul mod în care putem reuşi, iar ura destramă şi răspândind panică în jur ne pierdem cu firea şi comitem erori. (Aviz şi colegilor medici aici)

4. Acvariile sunt greu de produs şi foarte scumpe, aşa că orice ajutor este mai mult decat binevenit, în special pentru că în paralel avem de făcut şi viziere. De asta, avem nevoie de ajutorul dvs, oameni sau instituţii. Iată cum poţi ajuta:

Asociația Împreună pentru România Modernă
CIF:32937581
Str.Octavian Goga nr.18, Cluj-Napoca
IBAN:RO17BTRLRONCRT0240816401
Banca Transilvania Cluj

(0730) 820 552 Victor Dinica pt Revolut si BT Pay

5. Pentru alte grupuri de iniţiativă din ţară, get in touch, vă explicam ce şi cum. Promitem că nu vă punem sa scrieţi “un proiect marca acvarii.ro” sau alte asemenea, pentru că nu am inventat noi apa caldă. Doar vă dăm instrucţiunile după ce implementăm tot feedback-ul de la colegii anestezişti.

6. Proiectul a putut fi realizat cu sprijinul WakeZInventiff.CNEOViaja a Rumanía – vă rog arătaţi-le nişte iubire pe social media. E un gest simbolic, şi e nevoie în vremurile astea… plus că au poveşti foarte interesante, în caz că vă plictisiţi zilele astea…

7. Suntem în asta împreună. Cu toţii. Şi o să învingem.”

 

Citeşte şi:

 

Liste de așteptare pentru viziere în Cluj, chiar și de la spitalul lui Boc. Medicii și asistentele de la toate spitalele cer astfel de echipamente produse de clujenii cu imprimante 3D

 

 

 

Foto: echipa „acvarii”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.