Închide

Liste de așteptare pentru viziere în Cluj, chiar și de la spitalul lui Boc. Medicii și asistentele de la toate spitalele cer astfel de echipamente produse de clujenii cu imprimante 3D

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 26, 2020 0 2049

Medicii sau personalul medical din Spitalul Primăriei, Clujana cer echipamente neomologate, viziere, celor care au lansat pe Facebook platforma de suport Vă ajutăm din Cluj. Nu sunt singurii care vor. Cererile din spitalele clujene curg pe platformă, de la botoșei, măști, dezinfectant, la deja celebrele viziere (vizor de protecție din plastic special) produse cu ajutorul imprimantelor 3D.

Lista de cereri de acum 5 zile depășea 11.500 de viziere, spune unul dintre cei implicați în acest grup de suport. Deja sunt 30 de centre cu imprimante 3D și lasere care produc la Cluj astfel de echipamente pentru medicii și restul personalului medical din Cluj. Sunt cereri și de la alte spitale din țară, de la farmacii, de la alți oameni din primele linii de apărare împotrivia noului coronavirus.

„Sunt mai bune decât nimic. Nu putem aștepta omologarea pentru că durează foarte mult. Avem primele cazuri de pacienți infectați în spitalele din Cluj și nu mai putem aștepta”, a spus Cristi Danileț, unul dintre fondatorii platformei prin ONG-ul Vă vedem Just. S-au livrat deja 3000 de viziere în Cluj prin intermediul voluntarilor și se încearcă ca până la finalul de săptămână să se mai livreze încă 5000 de astfel de produse. Problema acum se leagă de procurarea materialelor iar toți cei implicați cer acum donații în bani și materiale ca să poată produce în continuare echipamente de acest fel.

Șeful Asociației Zona Metropolitană, Zoli Coroian, chiar a lansat un tutorial privind confecționarea de viziere din sticle de coca-cola.

Există și o mișcare națională de producere de viziere, viziere.ro din care face parte și Clujul și care a anunțat că are peste 20.000 de cereri de la personalul medical, dar și că a livrat la nivel național peste 8000 de astfel de echipamente de protecție.

Așa curg și sună cererile pe platforma de Facebook Vă ajutăm din Cluj venite inclusiv de la personalul medical din Spitalul Municipal Clujana, spital deținut de Primărie, despre care Boc spune că are totul asigurat.

Sunt cereri de la Institutul Oncologic, de la Spitalul Județean, de peste tot. Chiar și de la alte Spitale din țară – Suceava, Bârlad, Alba etc.

Judecătorul Cristi Danileț spune că situația din Cluj este mult mai dramatică decât se recunoaște oficial și că de aceea, de la o platformă civică pornită la jumătatea lunii martie pe Facebook s-a ajuns la crearea unei rețele de producere prin intermediul imprimantelor 3D și laserelor de viziere neomologate pentru personalul medical din Cluj dar și de la alte unități din țară sau servicii implicate în lupta cu noul coronavirus.

„În urmă cu mai bine de 10 zile, cam așa, un număr de 3 ong-uri din Cluj am decis să facem o platformă unde să se adune clujenii care vor să ajute. Am plecat inițial de la ideea de a-i ajuta pe cei vârstnici, să-i încurajăm să nu iasă din casă. Ne-am oferit să organizăm niște voluntari să cumpere medicamente cu banii de la aceste persoane și să le ducă acasă. Să punem voluntarii să ia alimente și medicamente. Apoi, ne-am dat seama că nevoile sunt mult mai mari și se îndreaptă către spitale, policlinici, farmacii, ambulanțe și ISU. Este vorba de dotarea cu echipamente de protecție, de la botoșei și măști, la dezinfectanți și viziere. Acum Vă ajutăm din Cluj reunește mii de persoane care schimbă informații între ele. Tot ceea ce facem este pe bază de voluntariat. Pentru deplasări, pentru a ridica alimente și transporta, pentru produse care pot fi donate către spitale, se ocupă voluntari acreditați din partea asociațiilor care au fondat această mișcare. Avem un fel de permis de liberă trecere, pentru a merge la orice oră să ajutăm. La cumpărarea și livrarea de medicamente și alimente sunt aproximativ 40 de voluntari, care au beneficiat de instruire prin cursuri online făcute de organizațiile participante la platformă . Cei care participă și fac aceste deplasări au deprins condiții pentru a evita contaminarea”, a explicat Danileț pentru Actualdecluj.ro.

El a încuviințat că platforma a oferit curaj medicilor si personalului medical să spună care-i situația și să ceară ajutor pentru procurarea de echipamente de protecție.

„Avem medici, asistente, personal medical care au venit spre noi. Am sesizat că spitalele nu dețin dotarea necesară pentru a face față unui aflux de bolnavi de coronavirus. Ei au nevoie de echipamente de protecție în primul rând. Tot suportul din partea clujenilor trebuie să fie pentru personalul medical. Toți care intră în contact cu un suspect trebuie protejați. Un doctor nu este acolo să se sacrifice pentru el, ci să-i ajute pe alții. E nevoie de resurse foarte multe pentru spitale și pentru persoane izolate sau în carantină. Rugămintea mea, a noastră, este ca fiecare să ajute cu ce poate. Mănuși, dezinfectanți, materiale, bănuți pentru necesar”, a adăugat Danileț.

El a spus că pentru viziere există la nivelul grupului civic cerere din partea personalului medical de peste 11.000 de echipamente de acest fel, datele fiind centralizate în urmă cu 5 zile.

„De exemplu, să vorbesc doar de viziere. Avem un necesar minim de 11.500 pentru medici și personal medical. Am început să producem viziere în Cluj, dar și în țară. La Cluj avem 30 de centre care dețin laser pentru tăiat. Avem undeva la 3000 de viziere produse până acum și livrate deja. Sper să producem în jur de 5000 de viziere pînă la finalul săptămânii. Problema este acum materialul.  Nu se mai găsește plastic PETG. Am găsit un lot în București și acum îl aducem. Nu știu dacă se va acoperi necesarul minim. Oricine știe un furnizor, un depozit, facem apel să ne anunțe să putem cumpăra și să producem acest viziere pe care le distribuim gratuit. Nimeni nu cere nici un ban pentru producție. Doar materiale. Producerea echipamentului omologat ar impune așteptarea de săptămâni. Furnizorii oficiali sunt asaltați de cereri. Primele infecții s-au produs deja la Cluj, în spitale, nu se poate aștepta. Medicii trebuie protejați. Avem o resursă pe care o putem folosi, centrele cu imprimante 3D dotate cu laser. Deja cele 30 din Cluj sunt în producție de 4 zile. Apoi, vizierele le asamblăm și livrăm către spitale. Nu sunt omologate, dar pot fi dezinfectate și folosite. Oamenii lucrează non-stop dacă facem rost de material plastic”, a spus Danileț.

Platforma civică de pe Facebook „Vă ajutăm din Cluj” fondată de  Vă Vedem Just, Civic Suport și Clujul Sustenabil, la care s-a alăturat CPVP – Center for Peace and Violence Prevention funcționează și ca un loc de împerechere a cererii cu oferta, au intervenit oameni care știu să facă comenzi de materiale sanitare de protecție în China la furnizori autorizați, oameni care au pus la bătaie KIT-uri pentru imprimante 3D etc, oameni care au avut stocuri de mănuși sau de alte echipamente și care au vrut să le doneze, ce care cauta hoteluri și cazări pentru medicii care vor să stea departe de familii având în vedere riscurile de contaminare etc.


Nu sunt singurii care fac viziere. Asociațiile mari din Cluj, Cert Transilvania sau Beard Brothers au anunțat și ele donații masive pentru spitalele din Cluj.

Un membru PNL care conduce o asociație publică, Zona Metropolitană Cluj (din care face parte și Primăria Cluj), Zoli Coroian, de profesie inginer, a făcut chiar un video de acasă prin care arată cum oricine poate să își facă o vizieră la el în locuință utilizând un PET gol de Coca Cola, în 2 minute.

La nivel național, producția de viziere se face prin intermediul unei echipe reunite pe viziere.ro, din care face parte și Clujul. Ei au anunțat că deja au livrat peste 10.000 de viziere la nivel național iar cererea depășește 20.000 de astfel de echipamente.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.