Închide

Când ai bani la dispoziție dar nu te pricepi să îi cheltuiești

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 04, 2020 4 1503

Situația rețelelor de apă și canalizare din nordul orașului Cluj-Napoca din zona Valea Fânațelor este cu atât mai gravă întucât proprietarii de terenuri spun că, de fapt, de 4 ani încoace Compania de Apă Someș a așteptat ca oamenii să facă pe banii lor o parte din rețea iar ulterior să o doneze instituției.
Aceasta în timp ce alte extinderi au fost făcute cu fonduri europene întrucât existau interese imobiliare ale unor oameni importanți, printre care chiar fostul director al Companiei de Apă. De cealaltă parte, Compania de Apă revine și se scuză că banii europeni au venit abia din 2018, însă susține că până în 2023 extinderile vor fi realizate.
Dezinteresul Primăriei și al Consiliului Județean pentru dezvoltarea rețelelor în nordul Clujului i-a forțat pe mulți proprietari să construiască fără autorizații de construire. Oamenii au cerut Primăriei asfalt, însă asfaltul este condiționat de extinderea rețelelor de apă și canalizare iar acestea țin de programul de investiții al Companiei de Apă. Instituția din subordinea Consiliului Județean a recunoscut, după presiuni ale proprietarilor abia la finalul lui 2019, că are bani europeni pentru lucrările de pe Valea Fânațelor, dar că încă nu au reușit să îi cheltuiască efectiv și să facă lucrările.
„Sunt proprietarul unui teren de pe strada Frederic Chopin, din Fânațele Clujului. Abia acum aflu că există bani europeni într-un program de acum 6 ani pentru extinderea rețelelor. Acum vreo 4 ani am participat la o întrunire a proprietarilor de acolo, unde a binevoit să apară un director din Compania de Apă. Parcă director tehnic, dar nu îmi amintesc exact. Dânsul ne-a spus verde-n față că nu au bani pentru extindere și nici nu prea au chef. Că să binevoim să plătim noi treaba asta. La primul lui calcul, magistrala ce ar fi să urce pe deal, plus stația de pompare ar fi fost vreo 120.000 euro. Bani pe care să îi achităm noi, proprietarii, după care să facem cadou lucrarea Companiei de Apă, care ulterior să facă extinderile pe străzile secundare. Tot pe banii proprietarilor, s-a subînțeles. Nu era nici o vorbuliță despre fonduri europene deja aprobate și doar se încerca manipularea fraierilor care și-au construit deja (sau nu) case în zonă. Oricum, ping-pongul acesta între primărie și CJ este dezgustător. Pentru amici se găsesc repejor fonduri să fie extinse utilitățile. Inclusiv directorul de atunci al companiei și-a tras niște blocuri cu extinderi făcute pe fonduri europene. Între timp Primăria este extrem de activă în a repara centrul orașului, care e asfaltat de ceva decenii și nu necesita reparație urgentă. Periferiile să se descurce. Dar să bage impozitul la buget, că așa e prin orașele ”dăștepte”, a spus proprietarul de pe Valea Fânațelor.
Oamenii de pe Valea Fânațelor sunt supărați și pe primarul Emil Boc și pe șeful Consiliului Județean Alin Tișe pentru că îi duc cu vorba că se vor ocupa și de dezvolatarea acestei zone. „Compania de Apă a Clujului dă vina pe Primărie, Primăria pe Compania de Apă, Compania de Apă pe Consiliul Județean”; așa explică oamenii întârzierile de 6 ani din proiectul de extindere a rețelelor de apă și canalizare în nordul orașului, în zona Valea Fânațelor. Inițial, Compania le-a spus (într-o serie de răspunsuri scrie) oamenilor că abia la finalul lui 2019 că are bani europeni pentru lucrările de pe Valea Fânațelor, dar că efectiv ele vor fi făcute de la final de 2020, încolo.
Acum, Compania revine și susține că banii europeni au venit efectiv din 2018 încoace și că trebuie întreprinși o serie de pași birocratici care condiționează realizarea lucrărilor de pe Valea Fânațelor. Compania de Apă Someș a transmis pentru Actual de Cluj că banii europeni nu se vor pierde și că până în 2023, când e termenul limită a POIM Cluj-Sălaj vor fi realizate și lucrările din zona Valea Fânațelor.
„Pentru realizarea investitiilor din zona respectivă, respectiv pentru alimentarea cu apă în condiții de siguranță este nevoie de realizarea a două rezervoare și două stații de pompare. Datorită faptului (sic) că Primăria nu a putut pune la dispozitie terenurile necesare pentru realizarea acestor obiective, Compania este obligată sa le achiziționeze de pe piață. La ora actuală suntem în faza de realizare a expertizelor de evaluare a terenurilor în vederea achiziționării. Documentațiile de atribuire ale Contractelor de lucrări sunt pregătite, urmând ca la finalizarea procedurii de achiziție a terenurilor și obținerea autorizației de construire să procedăm la demararea licitației. Facem mențiunea că pe strada Fanatelor și strada Valea Fânațelor există în prezent rețele de apă și de canalizare până la intersecția cu strada Giuseppe Verdi. Programul de investitii POIM Cluj-Salaj în ansamblul lui se derulează în perioada 2019-2023”, a transmis Compania de Apă.
Aceștia au mai susținut că, de fapt, până în 2018 nu au venit fondurile europene și că, de la semnarea contractului de finanațare cu Ministerul Fondurilor europene pentru Programul de investiții POIM Cluj-Sălaj în noembrie 2018, a fost nevoie de parcurgerea altor pași birocratici. Adică, aprobarea proiectului de către Comisia Europeană care s-a făcut în august 2019 și încheierea unui act adițional pentru partea de cofinanțare din partea Companiei, act încheiat în octombrie 2019.
Cei de la Companie au mai invocat și procesul birocratic de obținere a autorizațiilor de construie, fără să spună exact probleme pe care le comportă obținerea avizelor necesare. Sau dacă Primăria din Cluj sau Consiliul Județean sunt cei de care depinde rapiditatea procesului de obținere a acestor autorizații.
Vezi și: Dezvoltarea pe Valea Fânațelor, în nordul Clujului, pusă pe pauză. Rețelele se extind din 2021 încolo

4 comentarii

  1. Daca proiectul Poim 2014-2020 era deja aprobata investitia in zona (dar inca nu au ajuns sa semneze efectiv $$$ si sa treaca termenii birocratici, de ce au asteptat din 2014 pana in 2019 ca sa localizeze terenurile ideale pentru pompe/bazine , sa nu vorbim de expertiza si eventuala vanzare/expropriere). Se temeau ca UE e ”gugu” aproba un proiect si o finantare si dupaia le da efectiv clanta ? Acum pica ei de ”destepti” ca din 2018 stau banii in cont cu termen de expirare 2023 ca astazi 04 februarie 2020 sa nu aibe nici macar idee unde vor amplasa pompele, bazinele , cotele de drum, intabularea si verificarea in teren sau cadastrarea intregii strazi si asa mai departe. Ar fi o minune de la Dumnezeu sa vad acest proiect finalizat, chiar ar fi o minune. Este pacat ca ne batem efectiv joc unii de altii dar sa stie cei de la BUTOANE, ca la toti ne vine randu sa dam explicatii pentru profesionalismul care dam dovada. Ve-ti intra in istoria Clujului si o sa aibe copiii/nepotii vostrii de cine sa randa ca ati fost in functie , ati avut proiectul aprobat , ati avut banii in conturi si finantare disponibila , aveti angajati competenti si nu ati fost in stare sa faceti nimic. PUTORILOR, PUTE LOCU DUPA VOI

  2. Abia astept sa vina vara sa avem alegeri. Este momentul cand o sa poata fi pusi la punct fiecare dintre ei. Pana una alta 1750€ mp la “apartament” in Cluj-Napoca sau 1200€ in comunele dormitor. Trafic insuportabil din cauza navetistilor ce nu isi permit sa locuiasca in oras si domnii mai sus referentiati, tin blocate sute de hectare ce sunt in zona intravilana, detine PUZ ce a fost aprobat in Comisia de Urbanism si detinem curent electric ce noi l-am platit din buzunarele noastre. Pana cand va mai bateti joc de noi ? Vreti sa construiti si sa fim slugile voastre o viata ? Vreti sa fiti doar voi capabili sa construiti in Cluj-Napoca ? Vreti sa ne indatoram la banci 3 generati sa va platim un apartament de 50 mp ?! Rusine !

  3. Zona Valea Fanatelor nu prezintă interes pentru Primăria Cluj Napoca oamenii din zona nu au influență și pentru vot sunt prea putini .Drumul care face legătura dintre Valea Fanatelor și Colonia Valea Calda este din pământ și momentan in unele locuri este arat pentru că nu este delimitat, amenajat și intretinut .Orașul de 5 stele are drum arat și variabil dar vrea metrou 🙂

  4. Nici pana astazi inca nu au achizitionat teren pentru pompe/bazin, nici CAS si nici Consiliul Judetean dar in schimb pregatesc amplierea cladirii de pe dorobantilor si implicit a zonei unde recent, s-a retrocedat o bucata mare de teren langa Biblioteca Octavian Goga. Ce noroc pe unii

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.