Închide

„Cameleonul”, de vineri la Cluj: festival cu 200 de pelicule. Organizatorii Comedy „Publicul clujean vrea să vadă filme inteligente”

ActualitateCulturăFestivalFilmTop News by Kristina Reştea - oct. 13, 2015 0 333

200 de filme, din care jumătate producții independente, spectacole de teatru și un parteneriat nordic care se va regăsi într-o secțiune de film european, dar și în pregătirea unor ateliere de film și comunicare. Acestea sunt câteva dintre elementele care marchează ediția 7 a festivalului de film Comedy, care începe vineri și se desfășoare între 16 și 25 octombrie. Consultă AICI programul și alege-ți filmele de tercut în agendă.

Opt lungmetraje din opt țări – Malaezia, Ungaria, Franța, Polonia, Australia, Spania, Bulgaria și Marea Britanie – intră anul acesta în cursa pentru trofeele Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj. Nu a existat o temă în selecția filmelor, au admis organizatorii, dar, până la urmă, în anul în care Clujul e Capitala Europeană a Tineretului, „firul roșu” e legat de tema tinereții. „Sunt tiluri foarte diferite ca gen, de la comedie pură la thriller, horror sau dramă. Filmele din competiție merg spre ideea tinereții, în diverse forme – poate să fie vorba de tinerețe retrăită, de copilărie retrăită. Am desoperit fără să caut aceste lucruri. Am căutat filme bune și a ieșit acest fir roșu”, a explicat Bogdan Beșliu, directorul artistic al festivalului.

Filmele prezente la această ediția a Comedy Cluj acoperă o paletă largă a genului comediei, de la comedie fantasy la comedie neagră. ‘’Pe lângă învelișul ludic, comediile din festival fac spectatorul să gândească și să rămână cu ceva dupa ce ies din sala de cinema’’, a spus Horațiu Dan, directorul festivalului Comedy Cluj. „Publicul clujean vrea să vadă filme inteligente, care îi fac să se gândească la ele și după cele două ore pe care le petrec la cinema. Aud discuții în jurul meu despre film, spectatorii povestesc despre ceea ce văd pe ecran”, a completat Beșliu.

Dintre peliculele de lung sau scurt metraj din program, aproape 50% sunt producții independente. ‘’Se dezvoltă tot mai mult această piață a filmelor independente, oamenii vor să facă filme care vin din imaginația și cultura lor și nu să asculte de casele de producție care impun trendurile. În festivaluri se înscriu tot mai multe filme independente foarte bune și nu putem închide ochii la ele. Pentru Comedy Cluj 2015 am ales cât de multe filme bune independente am văzut’’, a spus Beșliu. Potrivit acestuia, programul festivalului va conține, pe lângă filmele de competiție, mai multe calupuri de scurtmetraje, un calup de filme studențești, filme românești, precum și filme din Islanda și Irlanda în secțiunea Focus.

Una dintre noutățile din acest an a Comedy Cluj este dezvoltarea secțiunii de teatru, un proiect gândit pe termen lung, susțin organizatorii. ‘’Am sesizat legătura foarte naturală dintre film și teatru, iar această abordare e complementară cu ideea festivalului de a experimenta. Dar rămânem un festival de film”, a subliniat Dan. “Suntem foarte interesanți să vedem cum se manifestă comedia și sub altă formă. Este nevoie de teatru pe scena culturală clujeană, există două festivaluri consacrate, dar cu toate astea considerăm că publicul își dorește să vadă piese de teatru. Ne-am concentrat pe aducerea la Cluj a unor spectacole puse în scenă de teatre mai mici sau independente’’, a completat Dan.

Comedy Cluj își extinde harta cu locații de filme în acest an. Pentru prima oară festivalul va fi găzduit de către Cinema City în cele două multiplexuri din Polus Center și Iulius Mall. Proiecțiile planificate la Casa TIFF și Studio 26 au acces gratuit în măsura locurilor disponibile.

Biletele se pot cumpăra online de pe biletmaster.ro și de la casieriile cinematografelor începând din 12 octombrie (Cinematograful ‘’Florin Piersic’’) și 16 octombrie (Cinematograful Victoria, Cinema City Iulius Mall și Cinema City Polus). Biletele vândute în regim obișnuit costă 10 lei, iar cele cu preț redus pentru elevi, studenți și pensionari 8 lei. Biletele la evenimentele speciale costă 15-40 de lei.

Citește și:

Ce filme intră în competiția festivalului Comedy Cluj

200 de filme la Comedy Cluj. Top 5 recomandări ale organizatorilor

O comedie dramatică despre un asasin deschide Comedy Cluj. Ce aduce nou festivalul în acest an

Teatru la festivalul de film Comedy

 

Cine aduce Comedy-a

Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj 2015 are loc la Cluj-Napoca în perioada 16-25 octombrie 2015 și este organizat de Fundația Europeană pentru Cultură Urbană, cu sprijinul Banca Transilvania și Centrul Național al Cinematografiei. Secțiunea Europeană face parte din proiectul „Legături europene prin cinematografie și dans” și este finanțată printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României.

Secțiunea World Panorama este realizată cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, Visit Cluj și programului „Cluj – Capitală Europeană a Tineretului 2015”. Proiectul susţine candidatura Clujului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Comedy Cluj este un eveniment inclus în programul “Cluj-Napoca 2015 – Capitală Europeană a Tineretului“.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare