Buget de chiriaș: ca să stea în Cluj, studenții au nevoie de mai mulți bani decât în alte mari centre universitare din țară
EconomieTop News by Kristina Reştea - oct. 17, 2017 0 778

Dacă îi auziți pe studenții de Cluj că se plâng de chiriile ridicate din oraș, vin din nou date care confirmă că tinerii au și motive să fie îngrijorați: dintre marile centre universitare din țară, bugetul lunar alocat chiriei de către un student este cel mai mare în „Capitala Transilvaniei”, arată un nou studiu. Asta în contextul în care și la capitolul „prețuri de apartamente” Clujul e în top. Mai precis, bugetul necesar unui chiriaș este, ȋn medie, de aproximativ 90 de euro ȋn Brașov, 100-110 euro ȋn Constanța, 150 euro ȋn București și… 180 euro ȋn Cluj, potrivit datelor Wizmo.ro, platformă imobiliară dedicată sectorului rezidențial și celui de business, și ale agențiilor imobiliare partenere. Asta în situația clasică în care apartamentul este împărțit de mai multe persoane.
Conform datelor din piața imobiliară, chiriile din centrele universitare cresc ȋn fiecare an, ȋncepȃnd cu luna septembrie, cu până la 25%, comparativ cu lunile de vară. Adică proprietarii își cresc pretențiile înainte de venirea studenților în marile orașe, o dată cu începerea anului universitar. Potrivit studiului, chiriile din orașe precum București, Cluj, Iași, Timișoara, Constanța, Sibiu, Brașov au înregistrat în această toamnă o creștere de 20-25% față de lunile de vară, capitala având cele mai mari creșteri.
“Bugetul lunar alocat chiriei de către un student, este, ȋn medie, de aproximativ 90 de euro ȋn Brașov, 100-110 euro ȋn Constanța, 180 euro ȋn Cluj și 150 euro ȋn București, în situația clasică în care apartamentul este împărțit de mai multe persoane. Aproximativ 80% dintre studenți aleg să locuiască cu cel puțin ȋncă un coleg, iar proprietățile preferate sunt apartamentele de 2 sau 3 camere”, spune Ștefan Pop, Director General CAI Imobiliare. „Numărul celor care doresc o chirie în Cluj față de opțiunile de locuire este mai ridicat. Acest lucru este amplificat în prezent și de cererea persoanelor care muncesc în localitate, nu numai de fondul studențesc mare din oraș. De asemenea, Clujul a devenit în ultima perioadă un pion principal al forței de muncă în domeniul IT din țară și zona de Est a CEE. Având în vedere aceste aspecte, nivelul chiriilor, dar și al indicelui imobiliar per mp la vânzare sunt mai mari în Cluj”, completează Pop pentru Actualdecluj.ro.
Garsonierele sunt alese preponderent de către cei care stau singuri. Astfel, un student care alege să închirieze singur o garsonieră în București plătește în medie 250 de euro lunar. În ceea ce privește prețul mediu de ȋnchiriere al apartamentelor de 2 camere adăugate pe platforma Wizmo.ro, ȋn perioada 15 august -15 septembrie 2017 acesta a fost de 485 de euro ȋn Cluj, sub cel înregistrat în Capitală, dar nu cu mult: în București acesta a fost de 500 de euro, potrivit lui Maarten Deboo, CEO Wizmo.ro.
Referitor la comportamentul privind închirierea de locuințe de către studenți, specialiștii în imobiliare au identificat un tipar al obiceiurilor acestora. “Ȋn jur de 60-70% dintre studenți ȋnchiriază pe o perioadă medie de 10 luni. Doar cei care au un job sau sunt implicați ȋntr-o relație cu o persoană care a terminat studiile stau mai mult ȋntr-un loc”, a explicat Mihaela Popa, director general Agasse Imobiliare. Iar studenții mai dau și de alte piedici: conform Silver House Invest, „din cauza instabilității”, mulți proprietari refuză să primească studenți, preferȃnd familii sau varianta ȋnchirierii ȋn regim hotelier, mult mai avantajoasă, ȋn special pentru cei cu proprietăți situate în zone centrale.
Potrivit portalului Compariimobiliare.ro, cele mai mari chirii din țară sunt în Cluj. Aici, conform datelor de luna trecută, o garsonieră a ajuns să coste 220 de euro pe lună în 2017, față de 204 euro în 2016 și 203 euro în 2012. Pentru un apartament cu două camere, preţul mediu cerut era de 350 de euro lunar, în creștere de la 311 euro în 2016 și de la 298 în urmă cu cinci ani. Locuinţele cu trei camere depăşesc suma de 400 de euro pe lună. Opţiuni mai avantajoase se găsesc în zona metropolitană, în special în localităţile Baciu şi Floreşti. O garsonieră se poate închiria aici cu 150-180 de euro lunar, iar apartamentele cu două camere cu circa 250 de euro.
La început de septembrie, Imobiliare.ro a realizat o comparație între zonele cu cele mai scumpe și, respectiv, cele mai ieftine locuințe de închiriat din trei mari centre universitare ale țării: București, Cluj-Napoca și Timișoara. Studiul a luat în calcul prețurile medii solicitate pentru apartamentele cu una, două și trei camere la nivelul lunii iunie 2017. Printre concluzii: chiar şi la chirii (nu doar la vânzări), pretenţiile proprietarilor din Cluj sunt la nivelul celor din Bucureşti şi mult peste Timişoara. De la 100 euro pe lună la peste 450 – sunt oferte de închiriat garsoniere în centrul universitar Cluj-Napoca, cel mai scump oraş din ţară pe piaţa rezidenţială.
Citește și:
A apărut Poliția chiriilor în cea mai scumpă piață imobiliară din țară și vânează ofertele nesimțite. Locul I: “Mănânci, dormi și te speli în aceiași 20 metri pătrați” . Sau cum dai 1.300 euro pe un apartament cu 2 camere
Iată și câteva păreri ale chiriașilor din Cluj, exprimate pe nou lansata pagină de Facebook „Chirii Police”:
„E mai ieftin să stai în alte orașe din Europa de Vest decât să stai în acest „Silicon Valley””, scrie Lorand Marton. „M-am prins că e ceva greșit când chiria în Munchen (DE) costă cât chiria pe care o plătesc în Cluj, doar că în Cluj arată mult mai rău și nu am loc de parcare”, spune și Raul Johan.