Închide

BREAKING Spitalul Municipal Clujana intră în linie Covid din această săptămână!

Actual de ClujSănătateTop News by Catalin Suciu - oct. 12, 2020 0 4438

Spitalul Municipal Clujana va prelua cazuri de bolnavi infectați cu Sars-Cov-2 din această săptămână.

Clujul va ajunge la patru spitale care tratează pacienți infectați cu Sars-Cov-2. Spitalul Municipal Clujana intră de joi (15 octombrie)  în linie Covid și va aduce cu sine și  creșterea numărului de locuri destinate celor cu forme severe care au nevoie de îngrijire pe ATI.

*35 de locuri ATI are Clujul în acest moment pentru cazurile Covid-19. După intrarea Clujana, numărul va ajunge la 50.

*Autoritățile iau în calcul și redeschiderea clinicii Medicală 1 de la Spitalul Județean, dar asta depinde de evoluția epidemiologică din următoarea perioadă.La Medicală 1 sunt încă 30 de paturi ATI.

În ultima săptămână la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj s-au discutat mai multe posibilități pentru creșterea, în primul rând, a locurilor de ATI destinate bolnavilor infectați cu Sars-Cov-2, Clujul confruntându-se cu o creștere semnificativă a numărului de cazuri. Deși s-a evitat pe cât posibil transformarea unor spitale în centre de primire a pacienților cu Sars-Cov-2, medicii nu mai au ce să-i trateze pe toți și este nevoie de o nouă unitate suport, fiindcă în prezent sunt sute de pacienți diagnosticați și puși pe liste de așteptare.

Spitalul Municipal este unul dintre cele mai bine dotate din Cluj-Napoca din punct de vedere logistic și medical. E susținut anual cu sume însemnate din bani publici, cu zeci de milioane de lei investiți de primărie. Medicii clujeni spun că spitalul are și circuite bine puse la punct și personal medical pregătit în orice moment să preia cazuri de îmbolnăviri cu Sars-Cov-2. Până acum, Spitalul Clujana prelua pacienți non-covid din spitalele care tratează bolnavi infectați cu Sars-Cov-2.
De joi Clujana va deveni spital suport Covid și se va încerca degrevarea celor trei unități care preiau în acest moment cazuri, Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul de Pneumoftiziologie și Spitalul de Recuperare. Toate cele trei funcționează la capacitate maximă.

Reamintim, cea mai mare problemă este lipsa locurilor pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă. Recent, doctorița Diana Miclăuș, șefă la secția ATI II de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, atrăgea atenția și spunea că: „Avem nevoie urgentă de paturi pe ATI, fiindcă în acest moment nu putem trata pe toată lumea. Sunt solicitări zilnice pe care nu le putem onora. Cum se eliberează un pat, cum e ocupat imediat. Avem tot mai multe solicitări. Eu cred că autoritățile trebuie să vadă toate semnalele și să înțeleagă toată lumea că virusul nu se oprește. Acum, până nu va fi prea târziu. Eu nu voi alege niciodată între pacienți. Eu nu pot să scot un pacient de pe ATI, să prioritizez altul care ar fi mai tânăr, mai potrivit sau mai știu eu cum. Și nu voi face asta. Cum aș putea să trăiesc? Și cine sunt eu să stabilesc asta? Cine primește și cine nu primește o șansă la viață? Cine-ar putea trăi cu asta pe conștiință?” (AICI)

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.