Închide

SPECIAL „Bombardierii” fotbalului mic. De la Cluj, la Mirșid sau în Sarichioi, fotbalul ligii a patra doboară recorduri de nebătut

SportTop News by Catalin Suciu - nov. 13, 2016 0 3591

Universitatea n-are adversar în liga a patra și are o medie de șase goluri/meci, cea mai ridicată dintre toate echipele. Sâmbătă, U a făcut scor și cu Mihai Viteazu, pe care a învins-o cu 11-0. U a mai reușit un 12-0 cu Unirea Triteni, însă la nivelul țării e depășită cu mult de alte formații. În liga a patra apar deseori rezultate caraghioase prin diferențele de pe tabela de marcaj. În cele ce urmează vă prezentăm câteva meciuri stranii dar veți afla și o poveste despre aranjamentele din fotbalul românesc.

Fotbalul e pur amatoricesc, excepție făcând doar câteva echipe care se antrenează zilnic. U e una dintre acestea. În rest, majoritatea fotbaliștilor se strâng în ziua partidei sau într-un caz fericit, cu o zi înainte de meci, pentru a face un antrenament, de obicei pe un teren sintetic, dacă există, sau pe tarlaua pe care e programată partida. De aici și scoruri ca 12-0, 10-1, 12-2, 14-0.  Mai mult, campioana Sălajului, Unirea Mirșid, a reușit să câștige o partidă cu Bobota în liga a patra cu 18-0, 12 goluri fiind marcate de un singur fotbalist, Cristian Pavel. Tot Mirșidul a învins în ultima etapă echipa din Chieșd cu 21-0.

pavel

Cristian Pavel, golgheterul de la Mirșid. foto: Sportul Sălăjean

Golgheterul echipei este Pavel, evident. Are 22 de ani, joacă vârf și uneori mijlocaș central, la nevoie. La succesul cu Chieșdul a contribuit, spune el, „doar cu cinci goluri”.  „Puteam mai mult, da’ am jucat abia 60 și ceva de minute. Oricum nu mă interesează prea mult, vreau doar să-mi ajut echipa!” Evident. El are 30 de goluri în 12 meciuri oficiale. „Aveam 42, dar s-a anulat rezultatul cu Bobota pentru că ei s-au retras din campionat”, mai spune Cristi Pavel. Pe viitor, dacă se va putea, ar vrea și el să facă pasul la o echipă mai sus. „Nu mă gândesc acum, neapărat, dar cine știe, poate mă ajută Dumnezeu și ajung și eu la o formație mai puternică. Îmi place U Cluj, am și fost la ei la meciuri. Nu cred că se uită ei încoace, da’ cine știe. Știu că au fost ceva trialuri înainte de campionat, aveam de gând să mă duc dar n-am mai ajuns. Pe viitor, dacă mă cheamă la probe, merg fără probleme.”

Unirea Mirșid are unul dintre cele mai bune atacauri din România în acest an. A jucat 12 meciuri și a înscris 94 de goluri, având o medie de 7,8 goluri/meci. Aici nu trecem, însă, și succesul cu 18-0 obținut cu Bobota, întrucât această echipa s-a retras din campionat.

Dar în sud-estul țării, tot în liga a patra, evoluează redutabila Pescărușul Sarichioi, campioana absolută și de necontestat în ceea ce privește scorurile fluviu.  Ei bine, echipa tulceană a jucat 9 meciuri și a marcat nu mai puțin de 115 goluri, având o medie de 12,7 goluri/meci. În etapa a șasea, disputată luna trecută, Pescărușul Sarichioi a reușit să câștige în deplasare la Tractorul Horia cu 30-1, după 16-1 la pauză! Este greu de crezut că un asemenea rezultat va mai fi repetat vreodată în vreo competiție din România. Ca fapt divers, să mai spunem că Pescărușul mai are un 19-0 , tot cu o echipă din serie care se numește, atenție, Triumful Turda! 19 goluri au înscris pescărușii și în deplasare la AS Niculițel. La ora redacătării acestui text, Pescărușul tocmai bifează un nou succes în serie, câștigând cu 7-2 pe terenul formației Viitorul FRECĂȚEI, una dintre formațiile cu pretenții de promovare. Victoria, deși la cinci goluri, poate fi catalogată drept un semieșec dacă ne raportăm la celelalte meciuri.

foto: Ștefan Ciobanu - facebook

foto: Ștefan Ciobanu, pe vremea când evolua pentru Farul Contanța – facebook

„Arbitre, oprește meciul! Nu vezi că plâng ăștia pe teren?”

Cel mai bun marcator e Ștefan Ciobanu, fost atacant în urmă cu ani buni la Farul Constanța sau Astra Ploiești. Ajuns la 37 de ani, el e principalul marcator al Pescărușului, dar nu se știe cu exactitate câte goluri a marcat. „E greu de spus”, mărturisesc oficialii echipei tulcene. Nici el nu mai știe precis de câte ori a înscris. „Cred că îs vreo 30, nu le-am reținut. Pe-acolo”, își începe povestea. În meciul cu 30-1 a reușit 8 goluri. Putea să dea mai multe, însă prin minutul 75 i-a transmis arbitrului că e prea de tot. „Băi, Vali, oprește meciu, e prea mult, plâng ăștia pe teren”, i-a zis centralului. „Ăștia de pe la AJF în loc să facă o competiție mai de valoare, au preferat să înscrie în liga a patra și câteva echipe de liga a cincea. Primarul nostru, de-aici, ne-a zis în felul următor: „băieți, vă rog eu, dați-le la ăștia câte puteți! Cât de multe se poate, nu contează, faceți scor. Era 16-1 la pauză”, își amintește Ciobanu. La 30-1 m-am dus la arbitru și i-am spus să fluiere finalul. Mai dădeam câteva. Dar putea fi 50-1, că am și ratat o grămadă de ocazii. Ce să caute ăștia în competiție? Ce fotbal e ăsta? Noroc că am și lăsat-o mai moale în unele faze, ca era mult mai mare scorul. În minutul 75 s-a oprit tot, a ascultat centralul. Serios că plângeau ăia pe-acolo și ne rugau să ne oprim. „Băi, la ăialalți le-ați dat numa 19, ce aveți cu noi?” Din astea spuneau. Io m-aș lăsa de fotbal să iau scoruri d-astea. Treaba lor”, adaugă Ștefan Ciobanu pentru actualdecluj.ro.

Dar cum ați luat golul? Era nu știu cât la zero, vreo 16-0, cam așa. Și-atunci a ieșit portarul nostru din poartă și -a vrut să dea și el gol. Eu i-am driblat pe vreo doi, i-am pasat portarului nostru, scăpat singur cu celălalt portar și ăsta al meu a vrut să dea o scăriță, dar a ratat. Ei au bubuit mingea prin față și-a dat-o unu în poarta goală. Noi suntem echipă bună, oricum. Mai e Emil Nanu cu multă experiență, a jucat și el la Farul, Erwin Geomadin, portarul,  mai suntem alții. Și trebuie neapărat să-i mulțumim primarului nostru Vitali Finonghen, că el vrea să facă fotbal la Sarichioi și se zbate aici.”

A vorbit, a plătit

Dacă numele său nu vă e cunoscut, poate vă veți aminti de Ștefan Ciobanu dintr-un episod din 2012. Jucase în Liga 1, liga a doua și a treia până când a acordat un interviu în prosport.ro în care vorbea deschis despre blaturile din fotbalul românesc (DETALII). „Atunci am pus capăt carierei mele la un nivel decent. Pentru că după ce i-am zis lu Ștucan (autorul interviului-n.r.) toate echipele m-au ocolit. Parcă aveam râie, nu altceva. Le era teamă de mine că mă duc și încep să-i dau în gât cu blaturile, cu aranajamentele, cu meciurile la pariuri. L-am auzit recent pe Sandu că zicea că meciul României cu Armenia a fost blat, că a auzit el la masă. Păi omul ăsta e ultimul din lume care ar trebui să vorbească de blaturi că pe vremea lui se făceau cele mai multe. Atunci jucam și eu și-mi era rușine de multe ori. Aveam un meci într-o deplasare și știam rezultatul dinainte, urma să batem cu 3-1. Și așa se termina meciul. Era jenant. Când am făcut 27-28 de ani m-am săturat, mă dădeam lovit sau îi ziceam antrenorului că nu intru deloc. Aveam jocuri în liga a doua și noi ne dădeam la o parte, iar ăia nu puteau să dea gol nicicum. Niște momente penibile, de-un penibil absolut. Ne puneam în genunchi ca să dea ăia gol să iasă scorul. Am fost atunci chemat la o Comisie pe la FRF, dar nu s-a întâmplat absolut nimic. Dacă n-ai pe cineva care să te susțină, dacă n-ai spate, ADIO! Eu aveam ca dovadă spusele mele, dar n-a contat pentru nimeni. În 2012 mi-am încheiat,practic, cariera”, detaliază atacantul ajuns la 37 de ani.

Lemac, goleadorul lui U Cluj

Adus de la Sighet, după ce a jucat doar în eșaloanele inferioare, Brian Lemac a ajuns titular incontenstabil în formația lui Marius Popescu. În ultimul meci, cel cu Mihai Viteazu a punctat de patru ori și a ajuns la 21 de goluri marcate în 11 meciuri, fiind golgheterul echipei și al seriei. „Am mai dat vreo 21 la juniori, când eram la Satu-Mare, dar într-un sezon, nu în jumătate de campionat. Nu știu, nu mă interesează câte voi avea la final, cel mai important e să promovăm. Dacă dau 30, e foarte bine. Dacă dau mai multe e excelent. Oricum nu performanța individuală contează”, spune jucătorul lui U.

Lemac

Topul echipelor la media de goluri

1. A.S. Pescăruşul Sarichioi 12, 7 goluri/ meci

2.. Unirea Mirșid  7,8 goluri / meci

3. Delta Aegyssus (Tulcea) 7,8 goluri/meci

3. SC Oțelul (Galați) 6,8 goluri / meci

4.  U Cluj  – 6 goluri / meci

SPECIAL Supraviețuitorii. Povestea revoluției din fotbalul românesc

 

ANALIZĂ Mai vrei să te faci fotbalist? Realitatea tristă a sportivilor din zilele noastre

SPECIAL Povestea unui cântec celebru din peluza Universității Cluj. Cum a apărut “Ce m-aș face eu, ce te-ai face tu, dacă n-ar fi U?”

SPECIAL Povestea care nu trebuie uitată de nici un suporter al Universității Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.