Închide

Boc, supărat pe regulile de parcare din parkinguri. Consiliul Local e chemat să facă ordine în noul regulament

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 13, 2020 0 1366

Una dintre principalele modificări pregătite de municipalitate în noul regulamentul de închiriere a locurilor de parcare din Cluj-Napoca n-a fost pe placul primarului Emil Boc, după ce cetățenii au sesizat că locurile pentru vizitatori sunt închiriate cu abonamente lunare și sunt mereu ocupate. Boc a promis că respectivele locuri cu plata orară puse la dispoziție pentru vizitatori vor rămâne libere – toate sau o parte. Primarul a criticat și prevederea potrivit căreia serviciul de parcări refuză să își asume păzirea bicicletelor care urmează să se parcheze în noile spații tip cușcă din parkinguri.

Noul regulament de închiriere a locurilor de parcare din Cluj-Napoca pregătit de municipalitate (prin unificarea tuturor regulementelor care funcționau) a fost supus unei dezbateri publice. În cadrul discuțiilor, participanții au sesizat faptul că, deși în parkingurile de cartier au fost propuse locuri pentru vizitatori, cu plată orară, ele nu pot fi folosite deoarece Primăria le închiriază pe baza unor abonamente lunare. Ca exemplu au fost date cele 42 de locuri de parcare din parkingul Băișoara despre care s-a spus că nu sunt niciodată libere. Abonamentele de parcare lunare sunt bănoase pentru bugetul local, aproape duble față de cele anuale, adică 2400 de lei, față de 110 lei, după cum spune viceprimarul Dan Tarcea, citat de ebsradio.ro. Din această perspectivă, s-ar putea ca o parte din locurile de parcare pentru vizitatori să poată fi în continuare închiriate cu abonament lunar.

Potrivit primarului, decizia va aparține Consiliului Local. La ședința din 18 iunie, consilierii locali vor dezbate noul regulament pentru închirierea locurilor de parcare pentru votul de intrare în vigoare.

În cadrul dezbaterii publice, primarul Emil Boc s-a arătat foc și pară pe șeful de la Serviciul Parcări, Florin Bugnar, acuzându-l că vrea să compromită politica Primăriei de a deschide parkingurile în așa fel încât să se poată folosi și de vizitatorii din zona unde ele sunt amplasate, pe baza unor tarife orare.

“Asta trebuie eliminat pentru că e o mare prostie, asta e realitatea și vă mulțumesc că mi-ați sesizat. E bătaie de joc, adică pe de o parte spui sunt la dispoziția celor care vin vizitatori, iar pe de altă parte sunt permise abonamente pe o lună. Ce Dumnezeu e asta? Ce a fost în mintea voastră când ați propus așa ceva? Cu ce minte ați putut să concepeți încât să nu lăsați locurile libere, pentru că asta a fost ideea politicii noastre pe care am promovat-o, lăsăm locuri pentru vizitatori, să nu mai stea oamenii cu mașinile claie peste grămadă și să știe că dacă vine cineva la ziua de naștere a unui copil are unde să își lase mașina instituționalizat și tu dai locuri de parcare lunare la ceilalți. De fapt e o spălare pe mâini și ai compromis toată politica noastră. Vă rog mult, domnule director, așa ceva să nu mai promovați, că în viziunea noastră nu a existat așa ceva. Când am dat dispoziție să se creeze locuri pentru vizitatori am dat dispoziție să se creeze locuri reale, nu imaginare. Sunt foarte furios pe o asemenea chestiune pentru că nu e firesc să se întâmple așa ceva. Nu am știut de dispoziția asta și o vom corecta, cel puțin mă voi bate în Consiliul Local pentru ea, să o modificăm și să își recapete ideea de bun simț, pentru vizitatori”, a spus Boc în cadrul dezbaterii, citat de ebsradio.ro.

O altă chestiune adusă în discuție s-a legat de faptul că Serviciul de Parcări refuză prin noul regulement să își asume paza bicicletelor pentru care se oferă locuri speciale în parkingurile Primăriei. Recent s-au amenajat peste 90 astfel de locuri. Potrivit Regulamentului actual, Serviciul Parcări nu răspunde de furtul sau deteriorarea bicicletelor parcare în parkinguri. Primarul Emil Boc s-a arătat din nou indignat și i-a cerut lui Bugnar să ia regulementul din Belgia sau Olanda și să îl transpună la Cluj întrucât bunul simț juridic îi spune că paznicul parcării ar trebui să răspundă.

“Luați regulamentul de parcări din Belgia sau din Olanda, campioana regulamentelor și a parcărilor și cum este în Olanda să fie și la Cluj. Trebuie văzut ce prevăd regulamentele acolo, dar dar bunul simț juridic îmi spune că dacă acolo se deteriorează o bicicletă prin distrugere sau prin altă modalitate, care era susceptibilă a fi văzută de către paznic, acesta trebuie să răspundă. E răspunderea pentru cel care îți este angajat, dacă plătești”, a atras atenția primarul.

Primăria a anunțat în luna mai că s-au amenajat noile locuri de parcare pentru biciclete în două parkinguri din oraș Primăverii și Băișoara. Ele sunt dotate cu rasteluri mobile, sisteme de supraveghere video, sisteme de control pentru acces și închidere și au o capacitate de minimum 48 locuri atât în parkingul Primăverii, cât și în parkingul Băișoara. Vezi și: Liber la abonamentele pentru biciclete.Firma unui fost consilier PNL a rezolvat dilema cuștilor de parcare pentru biciclete

Recent și USR Cluj a propus și ele câteva amendamente la Regulamentul de parcare:

  • Extinderea dreptului de a cere o parcare și celor ce folosesc o mașină, nu doar celor ce au în proprietate o mașină;
  • Extinderea dreptului de a cere o parcare și celor ce au reședința în oraș, nu doar celor ce au domiciliul în oraș;
  • Posibilitatea transcrierii contractului pe numele altui membru de familie cu aceeași adresă,
  • Stabilirea unor criterii obiective de calcul al tarifelor abonamentelor,
  • Asigurarea unor minime condiții de siguranță și mentenanță.

Cei de la USR au mai cerut și rasteluri pentru biciclete în proximitatea tuturor blocuri din oraș pentru a se încuraja folosirea bicicletei în oraș.

În regulament, a rămas ca până acum, prioritate la închirire unui loc de parcare o au cei care domiciliul în zonă și au autoturismul în proprietate. Însă a mai fost introdusă o prevedere ca persoanele cu dizabilități să aibă întâietate la o parcare.

Vezi și: Locurile pentru vizitatori din parcările clujene nu vor mai putea fi închiriate în regim lunar. Prioritate la abonamente: persoanele cu dizabilități și riveranii proprietari de mașini.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.