Închide

Când a devenit „necunoscutul” Szakáts atât de enervant pentru confuzul primar Emil Boc

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - ian. 04, 2022 4 3344

Primarul Clujului, Emil Boc, s-a enervat luni în conferința de presă, când a fost întrebat, din nou, de către un jurnalist despre motivul pentru care proiectul centurii metropolitane a fos scos de la finanțare, din PNRR, în favoarea proiectului metrou.

La sugestia că ar fi fost mai fezabilă centura metropolitană, pentru că Primăria nu a fost în stare să termine un pod banal peste Someș, darmite un metrou, primarul Clujului a luat foc. Boc i-a indicat jurnalistului să se ducă la o bere cu activistul civic Szakáts Istvan și să discute acolo proiecte.

Deși activistul clujean Istvan Szakáts nu era prezent la această conferință, primarul Emil Boc și-a continuat asaltul, pronunțându-i numele în repetate rânduri, lansând reproșuri indirecte, cum că lumea care se plânge „degeaba se plânge la Szakáts”, că specialiștii cu care Boc se consultă știu ei mai bine care sunt proiectele de infrastructură care pot fi realizat în Cluj.

Dialogul din conferința de presă:

Junalist: D-le Boc, considerați metroul mai prioritar decât centura metropolitană?

Boc, vizibil enervat: Am răspuns de mii de ori…

Jurnalist: E o întrebare legitimă…

Boc: (…) Repet pentru cei care scriu în afara subiectului, aveți cadrul prin care s-a aprobat acest proiect (…) Vă invit să mergeți alături de Szakáts la o bere… Dar cei care vă plângeți, vin apoi și tot pe dvs vă întreabă… Cei care vin să întrebe, să vă întrebe pe dumneavoastră și pe Szakáts, când vă mai plângeți că stați blocați în trafic (…) Eu cu specaliștii m-am bătut să căutăm soluții, să găsim bani. Aceste demersuri nu le-am făcut de ieri de azi, specialiștii au spus că la Cluj Napoca nu funcționează nici tramvai, nici monorail, ei ne-au spus că nimic nu e mai benefic decât metroul. Eu ce să le spun specialiștilor, că facem altceva că așa vrea  Szakáts Istvan? Păi să meargă Szakáts să facă proiecte. Mie specialiștii mi-au spus că trebuie proiectul metrou și centura metropolitană. (…) Primăria n-a spus niciodată că unul este mai important decât celălalt. Și proiectul centurii și metroul erau incluse în PNRR, în vremea miniștrilor Boloș și Bode. Apoi a venit Drulă și a fost la Comisia Europeană și a spus că centura nu intră în PNRR că nu e proiect verde, eu ce trebuia să fac dacă așa s-a negociat?”, a comenat Boc.

La final, edilul Clujului a fost întrebat de un alt jurnalist: „cine este Istvan Szakáts?”.

Boc a răspns că nu știe, că nu-l cunoaște: „Nu știu cine este, am văzut și eu un nume în presă, nu-l cunosc”.

Un alt jurnalist a remarcat că pe Boc îl deranjează de fapt criticile vehemente care sunt expuse zilnic  în grupul civic coordonat de Szakáts Istvan pe rețeaua facebook.

Jurnalist: „De ce v-au deranjat criticile din acel grup civic?”

Emil Boc: „Dar nici nu știu cine e grupul ăla civic”.

Jurnalist: „E un grup pe Facebook, influent”.

Emil Boc: „Eu nu știu, nu citesc astea”

În realitate, primarul confuz al Clujului știe foarte bine cine este Istvan Szakáts, omul care a lucrat ani de zile pentru proiectul patronat de Emil Boc: „Cluj, capitală culturală europeană” (foto sus, de la momentul în care proiectul a fost jurizat, iar ulterior și respins).

Cum de a devenint între timp Istvan Szakáts „necunoscutul” care îl enervează pe Emil Boc? Motivul este simplu. Activistul gestionează un grup puternic pe rețeaua facebook – „Grupul Civic”- unde primarului clujean i se face o opoziție ca la carte.

Conform datelor de trafic, grupul are 12700 urmăritori și un reach de 150.000 de oameni pe lună. Dezbaterile pe subiecte reale de interes local curg zilnic, iar nemulțumirile cetățenilor sunt expuse fără perdea, într-o contrapondere absolută cu PR-ul deșănțat practicat de ani de zile de armata politică din subordinea lui Boc.

4 comentarii

  1. Culmea ca Istvan zice f bine ca amandoua is f necesare. De altfel prima data centura si apoi metroul pt ca atunci cand incep sapatrile pt statii = belea mare…

  2. Mda, zice bine Athos, pe Clujul Civic esti bine venit daca il critici pe Boc si nu zici nimic rau de USR. Sau daca esti ultra-socialist si urli pentru drepturile celor de la Pata Rat, a celor cu salarii mici, etc. Sau daca vrei parcuri peste tot si te opui oricaror proiecte imobiliare. Pana si Liviu Alexa e mare formator de opinie pe acel grup 😀

    Iar daca il combati civilizat pe vreo unul suparat pe metrou, esti dat afara din grup. Cam asta e treaba cu „civismul” acelui grup.

    E o bula de ultra-socialisti/ultra-ecologisti care are impact civic minimal, iar in 2024 iar vor fi suparati ca a iesit Boc din primul tur.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.