Boc invită Construcții Erbașu să fie ca Umbrărescu: În loc să critice proiectul Centurii Metropolitane din Cluj, mai bine vine să facă autostrăzi pe dealurile Transilvaniei
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 18, 2025 1 10550


Criticat de Construcții Erbașu – unul dintre liderii pieței de construcții din România – pentru felul în care gestionează proiectul Centurii Metropolitane, primarul Emil Boc se disculpă și spune că a procedat la fel ca în Europa unde lucrările se fac design&build (proiectare și execuție-n.red). În schimb, el a ținut să îi reproșeze constructorului că nu este un adevărat antreprenor ca Umbrărescu și nu pune umărul să construiască autostrăzi pe dealurile Transilvaniei.
Cristian Erbașu, directorul firmei de Construcții Erbașu și președinte al Federației Patronatelor Societăților din Construcții, a pus în discuție proiectul Centurii Metropolitane din Cluj care, în opinia sa a fost prost gestionat de primarul Emil Boc. Potrivit acestuia, Primăria nu poate controla costurile proiectului deoarece a licitat proiectarea la pachet cu execuția iar finanțarea este pe „nisipuri mișcătoare”, ceea ce pune probleme serioase execuției.
„Domnul acesta… cunoscut antreprenor, de ce n-a venit la licitație, la licitația pentru centură…, am organizat-o de două ori. După aceea, vorbind de proiectare și execuție, dacă nu le faci împreună dau vina unii pe alții, constructorul zice – proiectarea e proastă – proiectantul zice – nu, constructorul nu execută bine. Și atunci rămânem cu buricul netăiat, exact așa cu două moașe! Design &Build – cum se numește această procedură în Europa este cea mai cunoscută, sunt lucruri care se fac peste tot în lume pentru a asigura preluarea integrală a unui proiect. (…) În primul rând, trebuie să fii în joc. Intră la un asemenea obiectiv de infrastructură, e ușor să faci autostrăzi la șes, vino și fă autostrăzi aici, pe dealurile Transilvaniei, la alternanța deal-vale a lui Blaga. Una e să faci autostrăzi pe teren plat, alta e să faci nouă viaducte și alte poduri care să genereze lucrări de arhitectură de construcție. Aș vrea să văd oameni implicați, cum face Umbrărescu, un adevărat antreprenor, nu l-am auzit să se plângă. L-am văzut băgându-se peste tot, făcând și autostrada Moldovei și a Transilvaniei, e prezent. Ne pare rău că nu a venit la licitație și aici la Cluj. Le respect punctele de vedere, dar îi invit să vină. Un tronson deja se face la centura metropolitană Cluj-Florești”, a spus Boc, la ZIUA LIVE.
Recent, în cadrul unui eveniment organizat în Cluj, Cristian Erbașu, directorul firmei Construcții Erbașu, a criticat proiectul Centurii Metropolitane a Clujului.
„La centură cred că era mult mai potrivit dacă se făcea, având în vedere dificultatea, întâi proiectul. Și abia apoi, după ce aveați clar bugetul, ați fi scos execuția la licitație. Cred că era mult mai practic, pentru că chiar dacă veți reuși să contractați proiectare și execuție, aveți un singur ofertant. Bănuiți cam ce o să se întâmple, câteva lucruri majore, dar sunt multe alte lucruri pe care nici acum nu știți ce vă așteaptă. Bugetul este extrem de nesigur în acest moment. Chiar și contractul care se va semna nu se știe la ce valoare va ajunge, pentru că până la urmă constructorul trebuie măcar să-și acopere cheltuielile. Nu mai discutăm de profit, un profit minimal. Această incertitudine ridică semne de întrebare cu privire la viitorul proiectului și la modul în care administrația locală intenționează să gestioneze eventualele costuri suplimentare care ar putea apărea”, a spus Cristian Erbașu, citat de stiridecluj.ro.
Conform TOP 100 Antreprenori Generali în Construcții, întocmit în 2024 pe rezultatele financiare din 2023, Construcții Erbașu a reușit să devină liderul clasamentului, cu o cifră de afaceri de 2,29 miliarde de lei și un profit de 283,38 milioane de lei, conform Mfintante.ro. Topul vizează companiile specializate în lucrări de construire a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale (CAEN 4120), motiv pentru care nu s-au regăsit în acesta firmele deținute de antreprenorul Dorinel Umbrărescu, Spedition UMB, SA&PE Construct și Tehnostrade, care controlează mare parte din piața construcțiilor de infrastructură (CAEN 4211).
Construcții Erbașu are peste 120 de lucrări în derulare în întreaga țară și este în cărți pentru a construi toate cele trei Spitale Regionale de Urgență din România. În Cluj-Napoca, compania gestionează lucrările la noul sediul al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” sau cele ale Centrului de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie care se construiește în zona Pasteur din Cluj.
nu are cu ce
o sa se vada la lucrari