Închide

Boc critică declarațiile premierului ungar Viktor Orban făcute în România

ActualitateAdministrațiePoliticaTop News by Actual de Cluj - iul. 26, 2022 0 368

Primarul Emil Boc a ținut să clasifice declarațiile făcute de premierul ungar Viktor Orban la Băile Tușnad, în 23 iulie, ca inadecvate și depășite. Premierul ungar declarase că că Occidentul a comis o greşeală, că politica sancţiunilor şi înarmarea Ucrainei nu au dat rezultate, dar și că Rusia nu poate fi învinsă.

 

„Chiar dacă mă ocup de administrație, nu mă pot abține să nu comentez și eu aceste declarații pe care le consider inadecvate, care nu se potrivesc nici în timp și nici în spațiu, adică nici în timpul european în care trăim și nici în spațiul care să aibă loc, totuși ca șef de guvern nu faci declarații pe teritoriul altui stat care vizează politica statului tău, asta ca formă de respect diplomatic. Nu împărtășesc și nu pot susține sub nicio formă declarațiile și afirmațiile domnului Orban, care, din nefericire, e depășit de istorie. Nu poți, după părerea mea, să dormi noaptea adăpostit sub siguranța și securitatea NATO, care îți oferă protecție, și cu banii de la Uniunea Europeană prin care ți-ai procurat toate cele necesare, iar ziua să critici NATO, să critici Uniunea Europeană și chiar să faci declarații de dragoste inamicului democrației europene. Acest lucru nu e firesc, nu e normal. Iar conceptele rasiale menționate ne aduc aminte de vremuri complet depășite de istorie, cred că am trecut într-o altă perioadă a timpului”, a spus Emil Boc într-o intervenție Live pe Facebook din 25 iulie.

„Doar domnul Putin, cu greu se poate numi domn, compromite viitorul unei națiuni încercând să reînvie demonii trecutului, așa cum era în timpul celui de-al doilea război mondial, să ștergi de pe hartă o națiune și s-o cotropești cu rachete, cu tancuri, doar pentru că o consideri propriul tău teritoriu. Europa a înțeles că lumea nu mai poate merge în această direcție. Astăzi trăim într-o Europă departe de a fi perfectă, dar ce-i perfect pe planeta asta? Divinitatea doar este perfectă. Europa a fost invidiată întotdeauna pentru că a construit cea mai bună dintre lumile posibile. Astăzi, această lume este amenințată de agresiunea absolut nedreaptă a Rusiei, care sfidând toate evoluțiile de după cel de-al doilea război mondial, își propune să distrugă o națiune independentă. Care așa a decis ea, să fie independentă. Convinge-o tu că e mai bine la tine acasă în Rusia să dorească să facă referendum să se unească cu tine. Dar nu prin rachete. Construiește-ți atracția prin democrație, prin drepturi și libertăți. Construiește în spațiul sovietic un spațiu al liberatății și democrației și atunci lumea să adere la cel spațiu de bună voie, nu sub amenințarea rachetelor. Dacă Putin nu va fi oprit acum în Ucraina, nimeni nu va știi care va fi următoarea țintă. Așa cum nu a fost oprit când a invadat Crimeea, așa cum nu a fost oprit în Georgia unde avem conflicte înghețate, așa nu va putea fi oprit să nu treacă mai departe de Ucraina. Dacă Putin nu va fi oprit acolo, peste luni sau ani, nu știe nimeni exact care va fi următoarea țintă. Iar România nu e departe de granițele cu Ucraina. E în interesul nostru național și european ca acest război să fie câștigat de Ucraina, iar Putin și Rusia să fie ținuți departe de granițele României. Am mai avut experiențe, am avut 1812 când am pierdut Basarabia, am avut 1940, ultimatumul, știm cum lucrează rușii, știm cum au lucrat când au impus regimul comunist și am pierdut 50 de ani de contact cu civilizația europeană. Nu mai dorim să avem un asemenea regres”, a mai spus primarul Clujului.

Prezent la Băile Tuşnad, premierul ungar Viktor Orbán a afirmat, în 23 iulie,  că Occidentul a comis o greşeală, că politica sancţiunilor şi înarmarea Ucrainei nu au dat rezultate, dar și că Rusia nu poate fi învinsă.

„Cu cât mai multe arme moderne le oferă NATO ucrainenilor, cu atât mai mult rușii vor împinge linia frontului înainte… Ceea ce facem noi este să prelungim războiul”, a declarat Orbán în timpul discursului din 23 iulie.

Orbán a mai spus că Occidentului nu ar trebui să spere la o victorie ucraineană, ci să se preocupe de medierea unui acord de pace. „Nu ar trebui să fim de partea Rusiei sau a Ucrainei, ci între cele două”, a spus el, adăugând că politica de impunere a sancțiunilor asupra Rusiei nu a funcționat.

„Noi (n.r. maghiarii) nu suntem o rasă mixtă … și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a declarat Orbán, sâmbătă ,la Băile Tuşnad. El a adăugat că țările în care se amestecă europeni și non-europeni nu mai sunt „națiuni”, a mai spus premierul ungar.

Declarațiile au fost făcute la cea de a 31-a ediţie a Universităţii de Vară „Tusvanyos” de la Băile Tuşnad, eveniment organizat de Fundaţia Pro Minoritate din Budapesta şi Consiliul Tineretului Maghiar din România, în parteneriat cu Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania şi cu mai multe instituţii şi asociaţii, majoritatea din Ungaria, dar şi din România.

sursă foto: captură Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu