Închide

BNR: Cluj-Napoca e nu doar orașul din țară cu cele mai scumpe locuințe, dar și orașul din România cu cea mai redusă accesibilitate la finanțarea achiziției locuinței prin credit ipotecar

Economie by Actual de Cluj - ian. 20, 2023 0 4547

Cluj-Napoca e nu doar orașul din țară cu cele mai scumpe locuințe, dar și orașul din România cu cea mai redusă accesibilitate la finanțarea achiziției locuinței prin credit ipotecar, deși aici se înregistrează și cele mai mari salarii din țară după Capitală.

Motivul, conform unei analize a Băncii Naționale publicate ieri – gradul ridicat de supraevaluare a prețului locuințelor din zonă. ”Cluj-Napoca consemnează cea mai redusă accesibilitate la finanțarea achiziției locuinței printr-un credit ipotecar, dat fiind gradul ridicat de supraevaluare a prețurilor locuințelor în această regiune”, arată raportul, care citează date din septembrie 2022.

Expunerile instituțiilor de credit în raport cu piața imobiliară rezidențială sunt importante. Acestea însumează peste două treimi din portofoliul de credite acordate populației, mai exact 69 la sută, respectiv 114,5 miliarde lei în septembrie anul trecut, în creștere cu 7% în termeni anuali. Majoritatea creditelor ipotecare acordate sectorului populației (81 la sută) în luna septembrie 2022 au avut drept destinație utilizarea în scop propriu. Totodată, aproximativ jumătate din creditele ipotecare au fost acordate persoanelor fizice care au fost cumpărători de imobile pentru prima dată, mai exact 49 la sută în aceeași lună.
Concentrarea regională a împrumuturilor ipotecare urmează asimetria în dezvoltarea economică de la nivelul regiunilor. Astfel, împrumuturile acordate
în regiunea București-Ilfov reprezintă 35,2 la sută din totalul împrumuturilor, iar următoarele 4 județe – Cluj, Constanța, Brașov și Timiș – reprezintă
21 la sută . La polul opus, județele cu cea mai mică pondere a creditului ipotecar sunt Harghita și Covasna (0,3 la sută din total).

Citește și:

BNR: locuințele din Cluj-Napoca sunt supraevaluate. ”Prețurile imobiliare au crescut într-un ritm mult mai accelerat comparativ cu veniturile”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu