Închide

BNR: locuințele din Cluj-Napoca sunt supraevaluate. ”Prețurile imobiliare au crescut într-un ritm mult mai accelerat comparativ cu veniturile”

EconomieTop News by Actual de Cluj - ian. 20, 2023 0 404

Locuințele din cea mai scumpă piață imobiliară din țară sunt supraevaluate, arată Banca Națională într-un raport publicat ieri.

Astfel, conform raportului în București și Timișoara activele imobiliare rezidențiale sunt subevaluate, în timp ce în Cluj-Napoca și Brașov sunt supraevaluate, iar în Constanța sunt corect evaluate.

Prețurile proprietăților rezidențiale au crescut în România în prima jumătate din anul trecut cu 8,5 la sută în termeni anuali, menținându-se însă la cel mai redus nivel din regiune și, totodată, sub media Uniunii Europene și a celei aferente zonei euro, arată raportul. Totodată, pe parcursul ultimilor 10 ani, dinamica prețurilor proprietăților rezidențiale din România a fost mai redusă comparativ cu cea a prețurilor din regiune.

Indicatorul preț/venit (price-to-income) pune în evidență eterogenități în plan regional în ceea ce privește timpul necesar achiziționării unei locuințe cu două camere, la 55 de metri pătrați, fără a lua în calcul cheltuielile de subzistență sau economisirea și fără sprijin financiar de la bănci. Diferențele provin atât din prețul proprietăților imobiliare evaluate diferit în funcție de regiune, cât și din discrepanțele în ceea ce privește veniturile. Cel mai ridicat nivel al indicatorului este înregistrat în Cluj, unde sunt necesari aproximativ 11 ani pentru achiziția unei locuințe fără finanțare de la bănci. ”Această evoluție survine pe fondul ecartului considerabil dintre ritmul de majorare a prețurilor imobiliare și ritmul de creștere a veniturilor populației, întrucât prețurile imobiliare au crescut într-un ritm mult mai accelerat comparativ cu veniturile”, arată BNR. În contrast, în județe precum Giurgiu, indicatorul nu depășește valoarea de șase ani.

În plan internațional, principalele centre urbane din România se situează sub valorile indicatorului calculat pentru capitalele țărilor vecine. Astfel, pentru achiziția unei locuințe de 55 mp fără a contracta un credit imobiliar sunt necesari aproape 18 ani în Praga, în jur de 15 ani în Budapesta și în Varșovia și aproximativ 12 ani în Viena. În profil teritorial, analiza deviației indicatorului preț/venit față de media pe termen lung a acestuia pune în evidență disparități semnificative în rândul principalelor orașe din România, subliniază raportul. Astfel, în București și Timișoara activele imobiliare rezidențiale sunt subevaluate, în timp ce în Cluj-Napoca și Brașov, sunt supraevaluate, iar în Constanța sunt corect evaluate.

Evoluțiile prețurilor din perioada următoare depind de o serie de factori precum condițiile macroeconomice, înăsprirea generalizată a condițiilor de finanțare pe fondul creșterii ratelor de dobândă și majorarea incertitudinilor în noul context geopolitic. Aceștia sunt de natură să diminueze cererea potențială din partea populației și, implicit, să tempereze creșterea prețurilor imobiliare, conchide raportul.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare