Închide

VIDEO Sabin Sărmaș, printre puținii lideri politici din România prezenți la Forumul Economic Mondial de la Davos, care reunește anual marile puteri ale lumii: „Mă întorc acasă cu optimism, pentru că aici am primit o validare a planurilor noastre ca țară în domeniul digital”

ActualitateEconomiePoliticaTop News by Actual de Cluj - ian. 20, 2023 0 306

Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția (16-20 Ianuarie), s-a desfășurat într-o perioadă extrem de complexă pentru întreaga lume, în contextul războiului din Ucraina, a dificultăților geopolitice și a crizei economice globale, fapt care însă nu i-a reținut pe marii lideri ai lumii să participe la reuniune.

Printre puținii politicieni din România invitați la acest forum a fost și deputatul liberal clujean Sabin Sărmaș, președinte al Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaților, cel care a condus pentru un an și Autoritatea pentru Digitalizarea României.

De la Davos, Sărmaș remarcă amplitudinea întregului eveniment, subliniind că România are obligația să țină pasul cu marea revoluție a tehnologiei și comunicațiilor de la nivel global. Indiferent de temele dezbătute la acest forum mondial, că s-au făcut strategii de securitate, că s-au discutat politici de sustenabilitate, despre combaterea sărăciei și a schimbărilor climatice, totul se raportează la tehnologie.

„Această conferință este despre tehnologie. Tehnologie, tehnologie, tehnologie, despre asta vorbesc toți marii lideri ai lumii, indiferent că vin din companii sau că sunt șefi de state ori premieri. Se discută despre blockchain, despre inteligența artificială, despre orașe inteligente și sustenabile, despre quantum computing… Indiferent de tema aflată în discuție, toate obiectivele Națiunilor Unite, de exemplu combaterea sărăciei, a schimbărilor climatice, au de-a face cu tehnologia și absolut toată lumea vorbește despre cum prin tehnologie putem face o lume mai bună, adică despre cum tehnologia nu va însemna altceva decât fundamentul viitoarei economii, practic economia viitorului. Asta trebuie să facă și România. Cred că nu avem nicio șansă în afara tranziției către o economie digitală bazată pe aceste date. Consider că România are potențialul să facă acest lucru”, a transmis Sabin Sărmaș, de la Davos.

El a mai adăugat că se întoarce acasă plin de optimism pentru că la Davos nu s-a întâmplat decât să obțină o validare a noastră, ca țară, în domeniul digital, al științei și al inovării, de la cel mai înalt nivel, din partea unor oameni care „într-adevăr nu doar că au viziune globală despre economie, ci dețin în mare parte economia globală”.

Liberalul clujean Sabin Sărmaş a fost anul trecut, în toamnă, președintele celei mai importante Conferințe internaționale de IT&C, a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT) de la Geneva.

Este vorba de „Conferința Plenipotențiarilor” (PP-22), pe care România a găzduit-o conform candidaturii sale, admise din 2019 de țările membre UIT, eveniment la care au participat peste 200 de miniștri de resort din întreaga lume și în cadrul căruia a fost aleasă și noua conducere UIT.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare