Închide

Blocaj pe Autostrada Transilvania/Licitația pentru viaductele de la Nădășelu și Topa Mică, suspendată

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - sept. 25, 2023 1 426

CNAIR a suspendat licitația pentru cele două viaducte de la Nădășelu și Topa Mică, pe Autostrada Transilvania, viaducte scoase din contractul inițial cu UMB. Licitația de aprox. un miliard de lei pentru viaductele de 3,2 kilometri a fost suspendată, deși luni, 25 septembrie ar fi trebuit să se anunțe oferta/ofertele depuse, arată economedia.ro. Una dintre întrebări se referă la posibilitatea de a folosi organizarea de șantier a UMB, prin urmare cel puțin un constructor (și nu doar UMB) este interesat de acest contract. Contractele cu UMB pentru loturile Nădășelu-Zimbor-Poarta Sălajului (42 km.) sunt finanțate prin PNRR, noul termen de execuție este 2025, dar fără cele două viaducte lotul Nădășelu -Zimbor de 30 de kilometri nu poate fi recepționat.

(sursa: captura: https://e-licitatie.ro/)

Pe 5 august a fost publicată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) licitația pentru devierea Autostrăzii Transilvania și execuția viaductelor de la Nădășelu și Topa Mică (jud. Cluj), lucrări suplimentare pe care CNAIR le-a scos din contractul cu UMB. Cele două viaducte de pe lotul Nădășelu – Zimbor (30 km) au o lungime totală de 3,2 km, iar valoarea estimată este cuprinsă între 1,1 și 1,3 miliarde lei.

„Proiectarea și execuția lucrarilor de deviere a traseului situate intre km 10+009– km 12+000 si km 21+406– km 24+890, aferente Autostrazii Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea, subsecțiunea 3A2: Nădășelu – Mihăiești (km 8+700 – km 25+500)”, arată contractul din SEAP. Pe secțiunea din PNRR Nădășelu – Poarta Sălajului, traseul actual va fi deviat, iar la Nădășelu și Topa Mică unde sunt alunecări de teren vor fi construite două viaducte cu o lungime de peste 3 kilometri. Noile lucrări costă aproximativ un miliard de lei, iar durata este de 27 de luni (9 proiectare și 18 execuție).

Ce au solicitat constructorii : 

Una dintre solicitările pe care le-au depus constructorii a fost prelungirea perioadei pentru depunerea ofertelor cu 30 de zile :

,,In vederea elaborarii unei oferte competitive pentru procedura de achizitie mai sus mentionata, va rugam sa extindeti termenul de depunere a ofertelor cu cel putin 30 zile, si sa clarificati urmatoarele aspecte:
1. Organizarea de santier – daca organizarea de santier a fostului Antreprenor poate fi utilizata,
2. Situația actuală a utilităților.

Răspuns : ,,Cu privire la solicitarea de clarificare legata de Organizarea de santier, precizam ca organizarea de santier a fostului antreprenor nu face parte din coridorul de expropriere si Autoritatea Contractanta nu are in responsabilitate predarea unor terenuri situate in afara
limitelor de expropriere. Intrucat Autoritatea Contractanta nu a impus anumite locatii pentru Organizarea de santier, aceasta ramane la latitudinea viitorilor ofertanti, cu respectarea prevederilor cap. V. ORGANIZAREA DE SANTIER SI SURSE DE MATERIALE:
A. Ofertantul va prezenta modalitatea de realizare a organizarii de santier in conformitate
cu prevederile Cerintelor Beneficiarului, precizand cel putin urmatoarele aspecte:
– Identificarea locatiei pentru organizarea de santier. Ofertantul va anexa schiţe, documente şi date din care să rezulte locatia, suprafetele si posibilitatea de utilizare a terenului afectat.

-în cazul în care Antreprenorul solicită instalaţii sau ocuparea temporară a terenului din vecinătatea Şantierului, pentru organizarea de santier, depozitare sau orice alt motiv, el va trebui să stabilească un acord/intelegere scrisa cu proprietarii de terenuri, ocupanţii şi autorităţi locale, după caz, şi sa transmita confirmarea scrisă Supervizorului cu privire la înţelegere şi la acordul proprietarului/ocupantului; iar Antreprenorul va fi responsabil pentru orice întârziere sau întreruperi care pot apărea din cauza unor dificultăţi în obţinerea sau folosirea instalaţiilor sau ocuparea temporară a terenurilor”

Întrebare : ,,In vederea evitarii unui conflict de interese, va rugam sa comunicati cine a elaborat documentatia descriptiva deviere – parte integranta din documentatia de Atribuire.

Răspuns : ,,Documentatia descriptiva a lucrarilor a fost intocmita in conformitate cu solutiile recomandate prin Expertiza tehnica elaborata cat si prin Complementul la Expertiza Tehnica, dupa efectuarea unei analize riguroase a Beneficiarului in special asupra elementelor de racordare in scopul corelarii traseului existent cu cel ce necesita deviere (punct de iesire de pe traseul actual, zone in curba, razele curbelor, zone de aliniament racordare la traseul existent).Toate documentele Beneficiarului mentionate la pct 8.1.2.3.2 sunt parte a Documentatiei de atribuire.

sursă foto: captura youtube – https://www.youtube.com/watch?v=bdpu0oLwl9w/viaduct Nădășelu/29 mai 2023

Un comentariu

Scrie un comentariu