Închide

Bihor și Ilfov, în topul proiectelor industriale în acest început de primăvară. Clujul are planificate 23 de investiții

Economie by Kristina Reştea - apr. 04, 2021 0 127

 

Dezvoltatorii au în lucru peste 600 de proiecte industriale și logistice la nivel național, cu o valoare a investițiilor de 6,7 miliarde de lei, arată datele unei companii de consultanță care monitorizează șantiere în România. Cele mai multe astfel de investiții se concentrează în Bihor, la granița de vest a țării, și în Ilfov, scrie Economedia.ro. Clujul se regăsește cu o investiție într-un top al celor mai mari astfel de proiecte aflate acum în lucru.

627 proiecte industriale au fost identificate în ultimele 30 de zile de consultanții de la IBC Focus. Șantierele ocupă o suprafață de 2,93 milioane mp, iar valoarea investițiilor este estimată de 6,78 miliarde de lei. Mai multe de jumătate dintre proiectele industriale înregistrate în ultima lună sunt spații și parcuri logistice (348). În topul județelor cu cele mai multe investiții industriale se află Bihor, cu un total de 73 proiecte. Următoarea poziție este ocupată de Ilfov, unde au fost identificate 49 de proiecte în ultima lună. În Cluj sunt doar 23 de astfel de proiecte, potrivit hărții actuale. Mai multe de jumătate dintre proiectele industriale înregistrate în ultima lună sunt spații și parcuri logistice (348). De asemenea, au fost identificate și 185 de unități de producție, 74 spălătorii auto, 75 proiecte de zoo/bio tehnie și 66 ateliere de reciclare. Cele mai multe proiecte industriale monitorizate în ultima lună sunt în curs de autorizare, dar există și 107 proiecte în construcție și 101 cu șantier pregătit să înceapă lucrările de execuție.

Printre cele mai mari proiecte se numără un depozit logistic cu spații administrative la Cluj (WDP Industrial Park – 188.000 mp), un parc industrial la Brașov (VGP Park 180.000 mp) și un complex agro-alimentar la Tulcea, cu hale de producție de panificație și patiserie, hale depozitare și parc fotovoltaic.

“Așa cum era de așteptat, majoritatea proiectelor au finanțare privată – 510. Totuși, peste 16% dintre proiecte au finanțare public-privată (102 proiecte), în timp ce doar 17 sunt publice”, se menționează în analiza IBC Focus, publicată pe platforma proprie Infohale.ro și realizată cu instrumentul de monitorizare Victa.ro.

În pofida sincopelor din activitatea economică, pe fondul pandemiei COVID-19, sectorul industrial-logistic înregistrează creșteri în România, arată și cea mai recentă analiză a CBRE. Stocul modern de spații industriale din România a depășit în 2020 pragul de 5 milioane de mp și urmează să ajungă la aproximativ 5,5 milioane mp în acest an, potrivit raportului consultanților imobiliari. Citește mai multe AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare