Închide

Banii pentru cultură s-au înmulțit pentru cei aleși de primar. Peste regulament și voia comisiei, reclamă consilierii din opoziția lui Boc

ActualitateAdministrațieCulturăTop News by Luminiţa Silea - mart. 12, 2016 0 521

8.145.000 lei s-au împărțit asociațiilor și fundațiilor de către primărie, pe o listă făcută publică și asumată de o comisie mixtă consilieri locali și funcționari din aparatul executiv, după ce cererile venite de la operatorii culturali din oraș au fost disecate, pe regulament și criterii de punctare, . La ședința de ieri a Consiliul Local, lista a fost amendată, la inițiativa primarului care a prezentat cazul particular al celor de la Opera Națională Română aflați în imposibilitate de a face cele trei spectacole în aer liber cu plafonul propus pe lista inițială de finanțare. Apoi, cu amendamentul primarului preluat, consilierul PNL Ligia Bocșe din comisia de învățământ-cultură, a mai făcut încă trei propuneri de suplimentare a sumelor pentru alte trei asocieații, a declarat ea, în nume propriu, pentru acte de cultură importante. Consilierii PSD s-au revoltat și au acuzat că practica discreționară de a da mai mult unor asociații aruncă în derizoriu consiliul local, regulamentul și punctajele după care primăria finanțează evenimentele culturale din oraș.

Punctul care viza aprobarea alocărilor pentru fundații și asociații care derulează proiecte culturale în oraș și au cerut fonduri primăriei în acest sens, a fost amplu dezbătut, ba chiar și amânat în timpul ședinței ordinare a Consiliul Local din 11 martie pentru ca primarul să se consulte cu Direcția Economică dacă există posibilitatea acordării sumelor suplimentare pentru cele patru asociații.

Se cer peste 8 milioane de euro de la primărie pentru manifestările culturale din 2016

La începutul discuțiile, edilul a ținut să anunțe public că va mai fi o sesiune de acordare de fonduri pentru că mulți au ramas pe dinafară. Adică, deși la prima strigare au cerut fonduri, cererile au fost respinsă pentru că dosarele nu erau complete și nu avea toate actele solicitate.

Din totalul listei de solicitanți, 316 de asociații și fundații (care ceruseră în total 35,4 milioane de euro), au fost propuse spre finanțare 134 de entități cu o sumă de 8.145.000 lei (17 care derulează proiecte majore au primit o repartizare de 4.635.000 lei, iar restul de 117, o alocare de 3.510.000 lei).

Comisia care a decis, fundamentarea deciziei și lista finală după contestații

Primarul a continuat și a semnalat plenului că există o problemă cu suma alocată potrivit listei asociației din care e parte și Opera Română și căreia i s-au acordat 210.000 de lei, fonduri insuficiente ca să organizeze cele trei spectacole în aer liber pe care le are în plan în 2016. „Ei au cerut 410.000 lei, alocarea este de 210.000 lei. Cu o suplimentare de 140.000 de lei ar putea acoperi costurile cu drepturile de autor pe care le au de achitat. Sper să găsim sumele și să nu compromitem etapa II de finanțare. Suma finală pentru cultură va fi așa cum am promis, cel puțin la nivelul celei acordate anul trecut (10,3 milioane de lei – n.red.)”, a subliniat Boc.

Amendamentul primarului, pentru că, legal acesta nu poate face propuneri de acest fel, a fost preluat de consilierul Ligia Bocșe. Numai că aceasta a mai continuat și a mai făcut alte trei propuneri de sumplimentare de sume pentru alte trei asocieații: Colectiv A, Alt Art și Fundația Diesel, cu încă 110.000 lei. Adică un plus de 20.000 lei pentru Colectiv A, 40.000 lei pentru Alt Art și încă 50.000 lei pentru Fundația Diesel.

Primarul a dat impresia că știe despre evenimente – adică asociația Colectiv A se ocupă de reintroducerea în circuitul public al Cinema Dacia, Alt Art are un proiect cu bani europeni pentru Someș și Diesel are nevoie de mai mulți bani pentru că a rezervat deja sala polivalentă pentru a-l aduce la Cluj pe Jean Michel Jarre.

Consilierii PSD au izbucnit în plen și au atras atenția că propunerile arată ce diferență de măsură folosește primăria, adică obligă operatorii culturali să se înscrie pe un regulament și să primească bani pe punctaje clare, iar ulterior, suplimentează sumele doar pentru cei aleși. Mai ales că, după ședința comisie de învătățând cultură s-a convenit că lista e bătură în cuie la 8.145.000 lei, așa cum s-a și publicat pe site-ul primăriei, după evaluarea tuturor solicitărilor și a devenit finală, după contestații. Chiar și UDMR a ținut să intervină cetând explicații asupra majorilor pentru concertul organizat de cei de la Diesel dar și pentru Fundația Alt Art. De ce ei și nu alții?, a ținut să atragă atenția și consilierul Dan Ioan Morar, subliniind că, cu jumătate de oră înainte de ședință, când s-au purtat discuții în comisiile de consilieri, nu s-a vorbit de nicio majorare și s-a convenit unanim că lista va fi cea inițială.

Ligia Bocșe s-a apărat și a zis că n-are de-aface cu comisia și că a făcut amendamentele de majorare a sumelor în nume propriu, argumentând că respectivii operatori fac acte de cultură și cultură pentru mase care va contribui la educația maselor.

Chiar primarul, cu președintele de ședință consilierul Dan Tarcea venit în sprijinul său, au ținut să sublinieze că nu e nicio practică nelegală și că plenul este, până la urmă, forul suprem care decide ce sume și cui se dau, pornind de la propunerile făcute de respectiva comisie.

Votul pe întreg proiectul privind alocarea banilor pentru fundații și organizații care au propus evenimente culturale în 2016 a fost amânat în timpul ședinței ordinare a forului local din 11 martie pentru consultări între primar, directorul economic Olimpia Moigrădean, viceprimarul Anna Horvath și directorii de la Direcția de Comunicare a primăriei.

IMG_1571[1]

Spre finalul ședinței, votul a fost reluat. Consilierii PSD au rămas fără liderul grupului Claudia Anastase (care s-a învoit pe parcursul ședinței, din motive persoanele) însă au continuat opoziția față de practica primăriei de a majora sumele decise inițial pe lista. Consilierul Irimie Popa a incercat să arate plenului că Alt Art cere bani pentru a nu pierde un proiect european, dar că de fapt folosește aceștia bani și pentru alt proiect, astfel că, de fapt plenul ar aproba o dublă finanțare, fapt ce contravine regulamentului. Mai mult, Irimie Popa a semnalat faptul că e inadmisibil ca o asociației să vină în fața Consiliului Local să zică că n-are cofinanțare pentru un proiect european, după ce îl câștigă, cu motivația că va pierde banii dacă nu o va primi. De altfel, consilierul PSD a atras atenția și anul trecut cu privire la această speță.

Primarul i-a citit consilierul adresa de la Fundația Alt Art și a precizat că, în anul în care se dă lupta finală pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, iar Clujul este printre finaliști, nu dorește să dea un semnal negativcă primăria nu susține proiectele din dosarul de candidatură. „Eu înțeleg din adresă că ei aduc dublu din bani europeni, față de ce le dăm noi”, a completa primarul.

Ba la invitat la microfon și pe președintele Asociației care se ocupă de candidatura orașului, Cluj-Napoca 2021, Florin Moroșanu, pentru a le explica consilierilor despre proiectul Alt Art. Moroșanu a menționat că unul dintre proiectele majore al orașului se referă la Someș, iar proiectul Alt Art pe bani europeni câștigat la Comisia Europeană presupune activarea mai multor locații din oraș, printre care și Someșul, unde anul acesta se plănuiește un eveniment pentru a se testa cum se dezvoltă profilul cultural al respectivei zone.

IMG_1580[1]

În final, consilierii au trecut la vot. Mai întâi au votat un amendament la proiect prin care asociațiile care sunt finanțate de primăriei și încasează sume din desfășurare evenimentelor să nu le poată nominaliza ca profit, ci doar ca excedent pentru îndeplinirea obiectivelor de activitate non-profit pe care o derulează.

Apoi s-au supus la vot cele patru amendamente pentru majorarea sumelor acordare celor patru asociații nominalizate de Ligia Bocșe. Consilierii PSD n-au votat (sau s-au abținut de la vot) niciunul dintre aceste amendamente. Doi membri în comisia de invățământ cultură au cerut să se retragă de la inițiatorii proiectului, adică Ioan Pop (PNL) și Irimie Popa (PSD) și s-au abținut și de la votul final.

Grupul UDMR a ținut să transmită și el un mesaj, în cadrul a două dintre propunerile de majorare, însă fără să pericliteze majoritatea pe care PNL o are în plenul Consiliul Local pentru a vota proiecte. Csoma Borond s-a abținut la majorarea propusă pentru cei de la Diesel, iar Anna Horvath a cerut o consemnare nominală de abținere în cazul majorării propuse pentru cei de la Alt Art, dar și pentru Colectiv A.

În final, proiectul de alocare de sume, cu toate amendamentele, a fost aprobat cu 16 voturi pentru, un vot împotrivă şi 3 abţineri, dar şi 2 neparticipări la vot.

După ședință, consilierul PSD Gabrial Oniga a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj însoțit de un emoticon trist referitor la practica primăriei de a împărți babi ca la piață pentru cultură: „Cred că azi am trăit cel mai penibil moment din ultimii ani în Consiliul Local. Punctul 72 de pe ordinea de zi, respectiv alocarea finanțărilor pentru cultură. Să imparți banii ca la piață bazându-te doar pe faptul că  – eu cred că un artist sau un act artistic e mai bun ca altul – fără să ai nimic la bază, nici urmă de principii și punctaje e ceva incalificabil! Cam așa arată azi Cluj-Napoca – Capitală Culturală”.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.