Închide

Electrica, criticată de arhitecții-consultanți ai primarului. „Să investească pentru oraș, nu doar să încaseze banii grei pe facturi”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 12, 2016 0 520

Un proiect propus de Compania Electrica privind amenajarea unui post de transformare în zona străzii Bobâlna, pe un spațiu verde, i-a revoltat pe arhitecții din comisia de urbanism a primăriei. Aceștia au recomandat companiei să lucreze decent în oraș și să respecte tendința de trecere în subteran a respectivului tip de infrastructură, mai ales că încasează taxe grele din facturi, de la cetățeni Primarul și-a asumat punctul de vedere, cu mențiunea că e convins că după discuțiile de urbanism, Electica va veni la el „cu jalba-n proțap”.

Energo Power a prezentat, în fața comisiei de urbanism conduse de primar, documentația Electrica privind amenajareau unui post de transformare a energiei electrice pe strada Bobâlna.

Arhitecții din comisiei au remarcat că planșele prezentate nu au cote, nu au anexat un plan de situație și în plus, aduc o propunere de amenjare care face pe oricine o studiază să creadă că respectivul post de transformare se amenejează fix pe locul de joacă din apropiere.

Proiectanții Electrica au explicat că respectivul post e propus pe o zonă verde din zona străzii Bobâlna, la suprafață.

Așa că, arhitecții din comisie s-au arătat nemulțumi de soluție. „Ar trebui ca infrastructura de acest tip să fie în subteran. Cum e decent să faceți că încasați taxe mari de la cetățeni”, a subliniat arhitectul Eugen Pănescu.

„În spiritul ideii de îngropare a cablurilor, inițiată deja în oraș, pentru păstrarea imaginii urbane”, a adăugat și arhitectul Șerban Țigănaș.

Primarul s-a interesat asupra legislației la acest capitol, referitor la respectivele posturi de transformare, dacă să fie sau nu în subteran.

Arhitectul Adrian Iancu a explicat că legea se referă strict la cablurile aeriene, însă a fost completat de Pănescu care a amintit că legea nu interzice ca infrastructura Electrica să fie pozată în subteran.

Proiectanții au recunoscut să singura problemă privind pozarea în subteran a posturilor de transformare este legată de costuri, acestă practică fiind costisitoare pentru companie.

Cu toate acestea, arhitecții din comisie au susținut recomadarea inițială. „În Piața Unirii, s-a putut chiar și cu postul de gaz care e în subteran. Continuați și dumneavoastră tradiția”, a recomandat Iancu.

Primarul Emil Boc a declarat că înțelege că pozarea infrastructurii ar costa mai mult companie, însă a susținut recomadarea arhitecților. „Sunt convins că luni de dimineață vin (Electrica – n.red.) cu jalba-n proțap la mine, dar trebuie ne preocupăm și de oraș”, a adăugat primarul.

Arhitecții din comisiei au respins proiectul și au recomandat refacerea sa cu mascarea punctului de transformare. „La cota 0 a terenului ar trebui să fie gurile de aerisire, iar acest post ar trebui acoperit cu un covor de vegetație”, au mai recomandat arhitecții.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu