Închide

Banii europeni pentru creșterea competitivității economice: grosul vine în Ardealul de Nord

EconomieITTop News by Actual de Cluj - dec. 17, 2015 0 489

Cele mai multe proiecte din țară depuse pentru finanțare europeană nerambursabilă prin programul POS CCE – Creșterea Competitivității Economice sunt în regiunea de dezvoltare Nord-Vest, arată evidențele prezentate în aceste momente la Cluj de directorul executiv al OI POS CCE, Oana Lupu. În regiune, însă, Clujul nu e cel mai performant județ, cum s-ar crede.

Cele mai multe proiecte depuse pentru finanțare, în funcție de regiunile de dezvoltare, e în Ardealul de Nord, aproape o mie – mai exact 989, în valoare totală de peste 200 milioane de euro.

Pe următoarea poziție e regiunea de dezvoltare Centru, cu 801 milioane euro contractate. Lupu arată că proiectele cu finanțare europeană din Ardealul de Nord au valoare mai mare, în special în zona de investiții – „au fost investiți în echipamente de valoare, nu pur și simplu proiecte”. Surpriza vine din regiunile Nord-Est și Sud-Est. Prima dintre ele e cea mai puțin performantă. „Nord-Est e slab dezvoltată, dar apetența pentru proiecte a fost slabă, chiar foarte slabă”, spune ea.

În ce privește județele din regiune, Lupu a făcut un calcul – câte proiecte de finanțare au fost câștigate la mia de firme înființate. Cele mai multe firme înființate, din regiune, sunt la Cluj, și s-ar putea crede că și numărul de proiecte de finanțare câștigate ar fi comparabil. Dar nu e chiar așa, arată Lupu. Cele mai multe firme raportat la mia de firme e Satu Mare, urmează Sălajul cu 2,9, Bihor cu 2,6 și abia apoi Clujul cu 2,4.

În ce privește locurile de muncă create, veștile sunt bune – 3.479 promise, 3.532 create. „Au fost firme care au angajat mai mult, au avut mai mult succes decât se așteptau”, spune Lupu.

POS CCE sunt fonduri structurale și tocmai și-a încheiat o rundă de finanțare, cea pentru perioada 2007 – 2013. Are cinci axe prioritare – un sistem inovativ și eco-eficient de producție, cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare pentru competitivitate, tehnologia informației și comunicațiilor pentur sectoarele privat și public, creșterea eficienței energetice și a siguranței în aprovizionare, în contextul combaterii schimbărilor climatice și respectiv asistență tehnică.

Unul dintre beneficiari e firma clujeană Technic Glass SRL, care și-a cumpărat două utilaje „care ne-au adus între primele cinci firme din țară”, spune directorul Radu Sârbu, care are însă și un ghimpe: „în august 2011, după 11 luni am primit prima reacție de la Ministerul Economiei să îndreptăm eroarea în 3 zile, eroarea fiind că nu numerotasem cu 0 pagina de titlu. Cât timp au stat în ograda ministerului economiei lucrurile au mers în aceeași cheie, lent și prost. Ca unul care am experiența descentralizării unor activități m-am temut că fiind tineri și începători, având în lateral un DNA tot mai activ și răspunderea a sute de milioane, vor încetini suplimentar birocrația accesării fondurilor europene. din fericire nu a fost așa”.

„Cele mai” proiecte ale POS CCE 2007 – 2013:

Cel mai mare proiect – Gormet SRL Bihor, 7 milioane din care 4,4 miioane nerambursabili.
cea mai mare valoare eligibilă – 15,6 milioane din care 6,45 nerambursabil – Plastica SRL Satu Mare
cele mai multe proiecte contractate – Metamob SRL Satu Mare, 5 proiecte
cea mai mare finanțare nerambursabilă, 10,5 milioane lei – Diferit SRL Cluj, din două proiecte
cele mai multe locuri de muncă create – Betak SRL Bistrița, 60 persoane
cea mai mare creștere a cifrei de afacere propusă – 4.556% – Lava Knitting SRL Oradea, „m-am uitat de 3 ori în contract pentru că nu mi-a venit să cred”, spune LUpu.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu