Închide

„Cutia cu pantofi”, în era IT: cinci tineri au făcut o aplicație mobilă ca să ajute la împărțirea cadourilor. Plus: ce e nou la Shoe Box în 2015

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 16, 2015 0 913

Despre Shoe Box știți deja: puneți câteva lucrușoare într-o cutie de pantofi, duceți cutia la unul dintre centrele amenajate, iar cadourile fac o bucurie de Crăciun unor copii la care, altfel, Moșul ajunge mult prea greu. De când Valentin Vesa a lansat ideea, acum 9 ani, mii de oameni au contribuit la adunatul de cadouri în fiecare decembrie. Iar în era tehnologiei, darurile se fac și altfel – cinci ingineri dintr-o companie de IT cu birou la Cluj au creat o aplicație de mobil ca să eficientizeze procesul. Iar de eficientizare e nevoie: Shoe Box s-a extins și ajunge acum în 17 țări și peste 200 de orașe.

Cei cinci IT-iști – Ionuț Gavriș, Diana Ghele, Vasi Mihalca, Gabriel Vermeșan, și Alexandru Botezatu – fac parte din aceeași echipă la biroul din Cluj-Napoca al 3Pillar Global și cunoșteau inițiativa Shoe Box de multă vreme. Ajutaseră deja prin cadouri sau distribuția lor. „Asa am ajuns să îl cunoaștem pe Valentin Vesa, care a început ShoeBox în 2007. Discutând cu el de multe ori, ne întrebam cum ar putea o prezență mobilă să ajute inițiativa ShoeBox. Răspunsul a venit din feedback-ul primit în anii anteriori: lumea vrea să știe ce se poate pune într-o cutie pentru ShoeBox și mai apoi unde este cea mai apropiată locație de colectare unde poate fi lăsată aceasta”, povestește pentru Actualdecluj.ro Ionuț Gavriș. Primele aplicații au fost realizate în 2013 cu ajutorul lui Ionuț Gavriș, Magda Badita (Google Developer Group Pitesti) și Vasile Mihalca. Acestea urmăreau cu precădere structura site-ului shoebox.ro, având următoarele secțiuni: cum pregătesc cutia, Blog, Locații, Contact. „Din păcate, anii au trecut peste ele și au început să nu mai funcționeze din cauza modificarilor aduse de noile sisteme de operare lansate de Apple și Google. ShoeBox 2.0 se desprinde din imitarea structurii unui site și vine cu o experiență mobile, mai simplificată și concentrată pe cele două lucruri de care utilizatorii au nevoie: Ce pun în cutie? Unde las cutia?”, arată Ionuț. În ceea ce privește componența tehnică, aplicațiie au fost scrise cu ultimele tehnologii în materie de Android (material design) și iOS (Swift) iar backend-ul este construit peste Firebase, întreaga echipă contribuind la asta.

Proiectul s-a reluat la… Salina Turda. „Fiind într-o ieșire cu echipa la Salina Turda, discutam în ce inițiative de ajutorare suntem implicați. A venit în discuție inițiativa ShoeBox, la care mai am mai ajutat în trecut. S-a trecut la instalarea aplicațiilor existente de pe Android și iOS și am observat că unele părți nu mai funcționau deloc. Imediat toată echipa s-a decis să ajute la reconstruirea aplicațiilor”, spune Ionuț. Au apărut mai multe elemente îmbunătățite: sugestii despre conținutul cutiilor, organizarea în funcție de destinatar (fată / băiat), cu filtrare pe vârste, lista locațiilor de colectare, afișarea lor pe hartă, detaliile de contact cu posibilitatea de apelare directă din aplicație sau direcții de navigare spre locația de colectare, explică echipa. „O problemă care exista în vechea aplicație era legată de actualizarea informațiilor. Pentru a schimba conținutul informațiilor era de cele mai multe ori necesar un update la întreaga aplicație. Noua arhitectură, construită peste Firebase, ne permite să schimbăm în timp real orice informație despre ce poți să pui în cutie (sugestii pe vârstă) și unde să lași cutia (lista de locații și detaliile aferente lor)”, detaliază Ionuț.

Trupa s-a mobilizat singură”, spune Valentin Vesa, inițiatorul Shoe Box. Cu ce a venit bun aplicația? „E un design nou făcut de ei, flow inteligent, apar sugestii privind ce să pui în cutie în funcție de sexul și vârsta copilului, sunt și locațiile pe hartă. E o aplicație foarte utilă, care prinde bine în special la adolescenți și la tineri. Doi dintre cei din echipă au făcut și prima versiune, acum doi ani. Iar anul acesta s-au adunat cinci, pentru o versiune 2 mult mai faină”, spune Vesa. 

 

Sursa foto: Shoe Box

Sursa foto: Shoe Box

 

Cutiile de pantofi, la 9 ani

Shoe Box a ajuns în 17 țări, cu centre de colectare, și în peste 200 de orașe și are din acest an și o regulă nouă: cadourile puse în cutie trebuie să fie doar lucruri noi. „S-a înjumătățit numărul de cutii strânse în toate locațile, cu această regulă. Mai ales anul trecut a fost o „explozie” a numărului de cutii, dar la fel de mare a fost și explozia de gunoi pe care a trebuit să îl înlăturăm. De asta am ales să implementez regula nouă, așa că de acum se vor aduce doar lucruri noi”, explică inițiatorul Shoe Box. Anul acesta e implementată și o nouă modalitate de a împărți cutii, pentru centrele din diaspora. „De anul acesta, cutiile se împart primordial în zonele în care se adună și merg către copiii români. Sunt unii care nu trăiesc destul de bine, sunt copii care mănâncă pâine cu untură, nu toți cei care locuiesc în afara țării o duc bine, cum ar putea crede unii. Așa că ei sunt primordiali. Iar dacă rămân cadouri, ele se împart”, explică Vesa. „Locațiile din diaspora pot trimite cutiile spre destinațiile dorite, s-au organizat ei. De exemplu, cei din Bahrain au trimis spre Republica Moldova, cei din Belgia direct către anumite orașe din România. Implicarea mea e tot mai scăzută, ceea ce mă bucură. După 9 ani era firesc”, spune Vesa.

Lucrurile s-au schimbat și în ceea ce privește găsirea destinatarilor cadourilor. „Copiii nu mai vin din liste de la primării sau de la instituții care se ocupă cu protecția copilului, liste care erau adesea neactualizate. Aveam voluntari care ajungeau la o adresă din lista și acolo deschidea cineva cu iPhone. Era clar că nu era caz social. Sau găseau acolo o curte cu jeep. Majoritatea cazurilor sunt cele găsite de donatorii care aduc cutii. Din fericire, avem acum atât de multe locații, încât foarte ușor putem să aflăm problemele, să aflăm despre copii cu necazuri. Despre copii săraci sau abandonați aflăm și de la televiziuni, care au ajuns să ne ajute adesea. Sunt foarte multe cazuri semnalate de persoane ușor de verificat, sunt cei care au văzut cum trăiesc acești copii. E mult mai eficient așa decât să apelăm la o listă mare de la instituții; nu știi cum au ajuns acolo anumite nume și cine știe de când nu au fost actualizate cazurile”, explică Vesa. „Există un scop mai mare dincolo de ceea ce facem, de copiii ajutați. Vreau ca proiectul acesta să rămână fără personalitate juridică și să devină cel mai mare proiect de genul acesta din lume. E un gând al meu, fără să am un anumit deadline pentru el”, spune inițiatorul conceptului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.