Închide

Bani de la Consiliul Europei pentru renovarea clădirii Operei din Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 19, 2020 0 496

Clădirea Operei Naționale din Cluj ar urma să fie reabilitată cu un împrumut de la Consiliul Europei, la 15 ani de când i-a fost reabilitată fațada, cu scandal, și la decenii de când nu a fost reabilitată în interior.

Guvernul a aprobat ieri un memorandum privind aprobarea unui contract de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în valoare de 216 milioane de euro, pentru reabilitarea unor clădiri de patrimoniu cultural, după cum a anunţat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă. O parte din bani ajunge la Cluj. ”A fost aprobat un memorandum, în şedinţa de guvern, important pentru domeniul cultural. Este vorba despre aprobarea unui contract de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în valoare de 216 milioane de euro pentru reabilitarea unor clădiri de patrimoniu cultural sau construirea şi modernizarea unor astfel de obiective. Este un contract de împrumut foarte important pentru realizarea unor obiective de investiţii în ceea ce priveşte reabilitarea patrimoniului cultural naţional”, a precizat Dancă, după şedinţa de guvern, arată Agerpres.

Dancă a spus că o parte din împrumut ajunge la Opera din Cluj-Napoca, a cărei fațadă a fost reabilitată în 2005 cu scandal și al cărei interior nu a fost modernizat de decenii.

Clădirea-monument istoric a fost renovată în urmă cu 15 ani dar numai pe dinafară, într-un contract controversat care nu a rezolvat mare lucru – iar în interior nu s-a clintit nici un scaun. La licitația pentru lucrări organizată în 2005 de Ministerul Culturii s-au înscris doar două firme, Romconstruct București condusă de afaceristul Vasile Turcu, care a și câștigat licitația, și Erbașu SRL, condusă de Mihail Erbașu. Ambii oameni de afaceri s-au sinucis.

Împrumutul ar urma să fie folosit pentru opt obiective de investiții. Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu spune că după aprobarea memorandumului în ședința de Guvern, conform calendarului de contractare prealabil stabilit de BDCE, împrumutul ar putea fi aprobat de Consiliul de Administrație al Băncii, cel mai devreme în ședința din martie 2021. ”Până atunci, o serie de detalii tehnice și financiare urmează a fi agreate între partea română și creditor, iar proiectul urmează a deveni operațional numai după ratificarea în Parlamentul României, până la finele anului viitor”, arată acesta.

 

Citește și:

Sătui să aștepte după bani publici, oameni de afaceri din Cluj dau 11.000 euro pentru renovarea Operei. „Arătam ca în pușcăria de la Gherla acolo”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu