Închide

Bamboo, după Colectiv şi întrebarea care rămâne: „Cum de mai e posibil aşa ceva?”

ActualitateTop News by Kristina Reştea - ian. 21, 2017 0 285

 

44 de persoane au ajuns la spital, iar dintre acestea cinci au rămas internate, în urma incendiului izbucnit în noapte de vineri spre sâmbătă la Clubul Bamboo din Capitală, conform datelor transmise de Ministerul Afacerilor Interne, citate de Hotnews.ro. Cât de sigure sunt cluburile din România?

Peste 260 de pompieri au intervenit, timp de peste șase ore, pentru stingerea incendiului izbucnit la clubul din sectorul 2 al Capitalei, arată Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Viceprimarul Sectorului 2 a declarat că Bamboo nu avea autorizaţie de funcţionare, dar că planul de acţiune la incendiu al clubului era avizat de ISU, scrie News.ro. Potrivit ISU, clubul nu avea autorizaţie de securitate la incendiu şi a fost amendat de mai multe ori. Ministrul de Interne a confirmat că s-au făcut mai multe controale la clubul Bamboo. Ultimul, în noiembrie. Acesta avea termen de obţinere a autorizaţiei de funcţionare până la 30 iunie 2017.

ISU era obligat să închidă Bamboo dacă ”se periclitează viața oamenilor”, arată Tolo.ro, citând un paragraf de lege: „Pînă la obținerea autorizației de securitate incendiu, răspunderea exclusivă în ceea ce priveşte funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor din punctul de vedere al asigurării cerinţei de securitate la incendiu revine beneficiarilor investiţiilor”. Numai că, un paragraf mai jos, în 4(3), legea precizează clar: ”Excepţia prevăzută la alin. (41) nu se aplică în situaţiile în care se constată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu care impune oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor”, scrie Tolo.ro.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru distrugere in dosarul privind incendiul de la clubul Bamboo, a declarat, sâmbătă, pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Designerul Cătălin Botezatu spune că nu există nereguli în privinţa documentelor Clubului Bamboo şi că „acesta nu ar fi putut funcţiona dacă nu avea toate documentele la zi, el afirmând totodată că după tragedia din Colectiv s-au investit peste 100.000 de euro în noi materiale de protecţie împotriva incendiilor”, scrie News.ro.

Reacţia Asociaţiei Colectiv GTC: „La 64 de săptămâni de la incendiul din Colectiv, istoria se repetă şi un nou club din Bucureşti este mistuit de flăcări. Din fericire, nu sunt răniţi grav, însă se putea întâmpla o nouă tragedie. Cum de mai e posibil aşa ceva dupa toate cele întâmplate?”

„Reguli și legi au fost, se pare, din nou încălcate” – o declară, acum, chiar preşedintele Klaus Iohannis, într-o postare publică. „În incendiul din clubul bucureștean nu și-a pierdut viața, din fericire, nici un om. Am trecut, însă, pe lângă o altă tragedie de proporții. Reguli și legi au fost, se pare, din nou încălcate. Până nu vom înțelege odată pentru totdeauna că legea e una pentru toți, societatea va fi mereu în pericol”, scrie pe contul preşedintelui Klaus Iohannis.

Un raport al Corpului de Control al Prim Ministrului din 2016, care nu a fost dat încă publicităţii, dar care a fost transmis autorităţilor competente, pentru a lua măsuri, arată un tablou îngrijorător, scrie Valentin Mircea, fostul şef al Corpului de Control. „Multe spaţii comerciale din Bucureşti, inclusiv malluri şi supermarket-uri, nu par să îndeplinească condiţiile de securitate la incendiu. Măsurile nu au fost luate iar dezastrele continuă. Până când???”, a scris Valentin Mircea într-o postare pe reţeaua de socializare Facebook.

Urmăriţi evoluţia situaţiei AICI

UPDATE, 22 ianuarie: Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) au făcut verificări, sâmbată noaptea, în şase cluburi din Bucureşti, constatând mai multe nereguli pentru care au fost date sancţiuni, potrivit presei centrale. La Cluj, reprezentanţii ISU spun că nu au date despre astfel de controale în acest final de săptămână, dar că localurile sunt verificate şi aici. „Cluburile sunt tot timpul în atenţia noastră. În 2016 am avut două serii de verificări”, spune responsabilul de comunicare al ISU Cluj.

Precizările Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă:

Clubul care a ars în această dimineață (sâmbătă, n.red.) a fost amendat de mai multe ori în ultima perioada. Beneficiarul clădirii nu a solicitat autorizație de securitate la incendiu.

Conform legislației, HG 915/2015, deficiențele constatate nu puteau conduce la suspendarea activității acestui operator economic.

ISU București-Ilfov a eliberat în anul 2009 avizul de securitate la incendiu, în baza solicitării administratorilor clubul bucureștean la care în această dimineață a izbucnit un incendiu. Până la acest moment, către ISU București-Ilfov nu s-a înaintat solicitarea în vederea eliberării autorizației de securitate la incendiu, act administrativ pentru care prevederile legale dispun obținerea acestuia până la finalul lunii iunie 2017.

Pentru verificarea regulilor de apărare împotriva incendiilor și asigurarea climatului de securitate pentru ocupanți, inspectorii de prevenire au derulat controale periodice și au aplicat sancțiuni pentru neregulile identificare, după cum urmează:

Ø 25 mai 2015 – au fost aplicare 2 amenzi în cuantum de 5.500 pentru exploatarea necorespunzătoare a instalației electrice și lipsa autorizației de securitate la incendiu;

Ø 13-20 noiembrie 2015 – au fost aplicare 2 amenzi în cuantum de 15.000 pentru exploatarea necorespunzătoare a instalației electrice și lipsa autorizației de securitate la incendiu;

Ø Noiembrie 2016 – a fost aplicată o amendă în cuantum de 2.500 lei pentru blocarea căilor de evacuare.

Potrivit legii, funcționarea unui obiectiv fără deținerea autorizației de securitate la incendiu se realizează cu răspunderea exclusivă a beneficiarului, acesta având obligația de a-și obține acest document până la finalul lunii iunie 2017.

Până la finalul lunii iunie a anului 2017 este termenul acordat operatorilor economici care necesită obținerea autorizației de securitate la incendiu.

Detalii: http://isubif.ro/…/prorogare-termen-de-obtinere-autorizatie/

Hotărârea de Guvern stabilește criteriile pentru oprirea funcționarii ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea grava a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului și la vecinătăți.

Aspecte pentru care inspectorii de prevenire pot dispune măsura complementară de oprirea funcționării:
1. Depășirea numărului de niveluri supraterane față de valoarea de referință admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/gradul de rezistență la foc;

2. Neasigurarea numărului minim de căi pentru evacuare, față de valoarea de referință;

3. Reducerea prin elemente de construcție, cu mai mult de 25% din valoarea de referință a înălțimii/lățimii căilor de evacuare, în condițiile în care deficiența nu poate fi înlăturată pe timpul controlului;

4. Neechiparea cu instalații de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare și avertizare a incendiului, în concordanță cu valoarea de referință;

5. Neechiparea cu instalații/sisteme de desfumare ori instalații de iluminat de securitate pentru evacuare, în concordanță cu valoarea de referință;

6. Categorii de construcții sau amenajări la care nu au fost identificate data realizării documentației tehnice de autorizare a lucrărilor de construcții sau momentul punerii în funcțiune”

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare