Închide

Avertismentul rectorului Universității Babeș-Bolyai: „Liberul arbitru lipsește din discursul public pe tema vaccinării”

Educaţie by Actual de Cluj - oct. 26, 2021 0 98

Pentru că nu au nicio pregătire sau consiliere psihologică, autoritățile nu știu că „pedepsele” (constrângerile) trebuie astfel date încât să nu invalideze liberul arbitru, trezind astfel o reacție aproape irațională la oameni, spune Daniel David, președintele Asociației Psihologilor din România și rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, într-un interviu pentru Libertatea.

”Există o incultură psihologică, fiecare om gândind/crezând în sinea lui că este și psiholog, iar asta face și decidenții să se comporte în baza unei psihologii de simț comun, la nivelul unui vecin care crede că dacă a trăit multe, înțelege cum funcționează mintea umană”, spune Daniel David.

– Domnule David, v-a fost cerut un punct de vedere oficial, la nivelul Asociației Psihologilor din România (APR), din partea autorităților, privind campania de vaccinare? Dacă nu, care credeți că sunt motivele?

– Nu, nu am fost contactați direct și formal. Eu personal – ca psiholog, poate și ca președinte APR – am mai fost întrebat de unii reprezentanți ai guvernului, de unii prefecți sau primari, dar nu în sensul de a face ceva concret și planificat, ci mai mult informal (asta a fost percepția mea). În astfel de situații contează nu atât experții individuali, cât board-urile profesionale, care trebuie să-și asume, prin implicarea mai multor experți, analize diagnostice și strategii/tactici de intervenție.

Daniel David: Există o incultură psihologică, fiecare om gândind/crezând în sinea lui că este și psiholog, iar asta face și decidenții să se comporte în baza unei psihologii de simț comun; mai rău, specialiștii din domenii apropiate psihologiei cred că-și pot extinde expertiza, generând astfel pseudoștiință. Asta și pentru că în perioada comunistă, psihologia a fost interzisă ca domeniu academic, astfel că unii decidenți și/sau specialiști din domenii apropiate psihologiei, pregătiți în vremuri de acel tip, nu înțeleg ce este psihologia științifică astăzi.

– Ce ar mai putea face autoritățile în momentul acesta care să ducă la o rată mai mare de vaccinare? Cum poți schimba anumite credințe profunde ale oamenilor, mai ales acelea care țin de sănătate/corp?

– Pe termen mediu-lung, schimbarea se poate face prin educație bine făcută. Pe termen scurt, schimbarea se poate face prin intervenții cognitiv-comportamentale bine gândite, nu în logica psihologiei unui vecin/unei vecine cu experiență de viață (fie aceasta și bogată). Spre exemplu, recompensele nu trebuie date oricum, ci astfel încât acestea să fie percepute de oameni ca o consecință a comportamentului lor, nu ca un determinant. Daniel David: „Pedepsele” (constrângerile) trebuie date să nu invalideze liberul arbitru, trezind astfel reactanță psihologică; spre exemplu, trebuie să fie anticipate, simple, non-agresive și să urmeze cât mai repede comportamentul țintă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu