Închide

Aurelia Cristea a cerut. Iar consilierii locali au accesibilizat spațiul public din primărie. Cu „mușchii”

Administrație by Luminiţa Silea - sept. 05, 2014 0 366

Politica ministrului delegat pentru Dialog Social privind accesibilizarea orașelor a fost pusă în operă la Cluj de consilierii locali. Trei dintre aceștia și-au pus mușchii la bătaie pentru a ajuta o persoană cu dizabilități să iasă din Sala de Sticlă unde se țin ședințele publice ale Consiliului Local.

„Da, este rușinos pentru noi să avem o sală de ședințe fără rampă de acces pentru persoanle cu dizabilități. Am pus umărul, câțiva colegi să îl ajutăm pe artistul Gheroghe Aștileanu să poată ieși după ce acesta a participat la ședința de săptămâna trecută”, a spus consilierul Radu Moisin. Cu ajutorul colegilor săi, Adrian Mureșan, Ioan Bîldea și supravegherea Ligiei Mihaiu aceștia au dat o mână de ajutor artistului clujean care, imobilizat fiind într-un scaun cu rotile, a fost într-o situație delicată de a nu putea părăsi Sala de Sticlă a primăriei.

Aștileanu a participat la ședința de vinerea trecută a forului local pentru a solicita consilierilor să-i acorde o locuință din fondul locativ, având în vedere că a pierdut procesele cu revendicatorii locuinței sale pe care a cumpărat-o în baza legii.

„Am discutat și cu alți colegi și am cerut direcției tehnice să vină cu o soluția pentru a se face accesul persoanelor cu dizabilități în sala de ședințe. Sperăm ca până la următoarea ședință să pună în practică soluția pentru că nu cred să fie așa de complicat să faci o amenajare. Este adevărat că în timpul mandatului pe care l-am avut în conducerea primăriei nu ne-am confruntat cu o situație similară. Nu este o scuză și îmi asum că e rușinos să nu existe acces pentru persoanele cu dizabilități. Există un proiect de modenizare a Sălii de Sticlă, însă având în vedere contextul economic dificil, nu a fost pus în practică”, a mai spus Moisin.

 

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, a solicitat în vara acestui an tuturor prefecţilor din România să supună dezbaterii, în cadrul Comisiilor de Dialog Social, necesitarea creării unor planuri de accesibilizare a oraşelor. Aurelia Cristea a dat chiar și un exemplu. A dispus amenajarea unei săli de conferinţe cu grup sanitar accesibilizat în sediul Departamentului de Dialog Social, pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilităţi la evenimentele organizate de către instituţie.

 

Primăria Clujeană are rampă de acces în sediul de pe Moților pentru persoanele cu dizabilități care pot urca și la etaj, însă în Sala de Sticlă unde se țin ședințele publice ale Consiliului Local există trepte și accesul persoanelor cu dizabilități este extrem de dificil.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.