Închide

VIDEO Riscuri mari la noua groapă de gunoi a Clujului: ce a constatat expertiza Consiliului Județean

AdministrațieTop News by Mihai Prodan - sept. 04, 2014 1 486

Situația noii gropi de gunoi a Clujului e mai gravă decât credea până și beneficiarul: riscul ca tone de gunoi să alunece din groapă după surpări de teren în mare parte a zonei de depozitare e cât se poate de real – și poate surveni în câțiva ani, în cazul unui cutremur sau a unei ploi masive, pentru că a fost constatat un furt semnificativ de pământ iar sistemul de drenaj a fost întocmit prost. Din cauză că de la fața locului au dispărut 33.000 de metri cubi de pământ stabilitatea întregului proiect a fost pusă în pericol.

Consiliul Județean a cerut o expertiză care să evalueze dezastrul de la groapa de gunoi a orașului, iar astăzi aceasta a fost publicată. Destabilizarea taluzului nordic, suspiciuni legate de calitatea materialului folosit, lucrări neautorizate de excavații și dispariția echivalentului a o mie de bascule de pământ sunt câteva dintre concluziile expertizei. „Sistemul de drenaj, care trebuia să aibă o grosime de 1,5 metri, a fost făcut doar prin șanțuri; există o crăpătură paralelă cu creasta taluzului – la nord și sud, plus cele existente deja. Practic doar într-o parte a gropii nu există riscul alunecării de teren”, spune arhitectul Consiliului Județean, Claudiu Salanță.

În 26 iunie a fost descoperită în lungul celulei de depozitare o zonă în care apă băltea; în partea de jos, spre pârâul Zăpodie, sunt două bălți. dacă sistemul de drenaj ar fi funcționat bălțile nu ar fi existat, spune Salanță, adăugând că acestea sunt rezultatul alunecărilor de teren. „Zona în care s-a săpat e o lucrare malefică, ce a expus întreaga celulă de depozitare la un risc enorm de surpare”, spune el.

Care sunt riscurile: în caz de seism celula alunecă; în plus, în caz de ploi apa se acumulează la baza gropii, cu risc de alunecare a terenului. „Dacă sistemul de drenare nu își face treaba și nu își face, cu încălcarea proiectului, se pune în pericol întreaga zonă”, spune el. „Groapa trebuie să fie plină, or dacă  o vom umple de deșeuri în mod cert va cădea; acel furt de pământ pentru care am făcut plângere trebuie adus înapoi, stabilizat, pentru că a  transformat zona într-una vulnerabilă. Săpătura la baza digului e malefică și nu poate fi recepționată. Când am sesizat în noiembrie ce se întâmplă acolo motivul constructorilor a fost că e vorba de o amenajare a taluzului, sistematizare, după care li s-a spus să se oprească, nu au făcut-o, iar în martie inginerul a spus că e excavare ilegală la baza taluzului, am sesizat direcția de urbanism. Dacă era un simplu furt de pământ îl aduceau înapoi. E o lucrare absolut neconfirmă și ilegală”.

Vezi declarațiile Marianei Rațiu pe subiect – și care sunt riscurile ca zăgazul gropii de gunoi să se surpe la o ploaie abundentă:

 

Un comentariu

  1. unde esti nene cind ai spus ca bebe glumeste cu groapa nu a glumit bebe cum nu glumeste nici acuma vinovatii ii gasiti pe fotoli la scc napoca ei au ordonat mizeria care este acuma la groapa ei sa plateasca au papat bani nostri publici ei care au salari mari

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.