Închide

AUDIO Soluția pentru proprietarii de clădiri degradate din Cluj: impozite mărite de 5 ori

AdministrațieTop News by Mihai Prodan - sept. 02, 2015 1 521

Impozitele pentru proprietarii de clădiri degradate din Cluj-Napoca ar putea crește de cinci ori, ca să-i usture la buzunar și să-i determine astfel să-și repare clădirile, după ce ani de zile nicio altă soluție nu s-a dovedit eficientă.

Clădiri degradate până la limita demolării sunt cu ghiotura în centrul Clujului: în urmă cu o lună o bucată de pasarelă dintr-un imobil de pe strada Memorandumului s-a prăbușit în curtea interioară, în alte cazuri bucăți de balcoane ori stucaturi s-au desprins pe alte străzi intens circulate din centru. Proprietarii au fost somați să-și repare clădirile, fără succes, astfel că acum Primăria vrea să repare aceste imobile, după care să trimită nota de plată proprietarilor; alte măsuri, cum ar fi amendarea, au fost total ineficiente. „Amenzile sunt mici și pot fi date o singură dată”, explică reprezentanții municipalității.

Astfel, soluția ar putea fi creșterea substanțială a impozitelor. „Având în vedere că proprietarii somați nu și-au respectat obligația de a reface într-un an de zile imobilele degradate, cu cel cel puțin zece imobile vom proceda pe cheltuiala lor la efectuarea lucrărilor de reparații, și vom recupera prin sistemul de impozite.
Susțin propunerea formulată de Asociația Municipiilor din România de a mări de cinci ori impozitele pentru cei care nu-și întrețin clădirile sau terenurile, numai pe această cale, de a mări impozitele, îi putem constrânge pe cei care au clădiri nerefațadizate, care pun în pericol siguranța publică, să iasă din pasivitate. Amenzile sunt modice, nu prezintă o amenințare pentru ei, nu-i poți amenda decât o singură dată, după care nu mai ai ce să le faci. Acum cu o parte facem noi lucrarea, dar nu poți la infinit să susții din bugetul public aceste lucrări”, spun reprezentanții municipalității, care adaugă că, oricum, mare parte dintre clădirile degradate sunt ocupate de chiriași, iar proprietarii sunt plecați. „Noi discutăm ce mai mult cu chiriașii, pentur că imobilele din centru în proporție de 80-90% sunt închiriate. proprietarii sunt plecați, pe chiriași nu-i interesează soarta acestor imobile”, spun aceștia.

Citește și:

După ce un balcon s-a prăbușit în centrul Clujului, Primăria repară 10 clădiri din centrul istoric pentru că proprietarii n-au făcut-o

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare