Închide

Au aprobat construirea în curtea Casei Radio, fără comentarii. Primarul Boc a lăudat UBB pentru viziunea echilibrată prin care „a tăiat două etaje” pentru sediul nou de facultate pe care îl va construi în cartierul Grigorescu

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - sept. 20, 2022 0 648

Comisia de urbanism a Primăriei și arhitectul șef al municipiului Cluj-Napoca au aprobat proiectul urbanistic pentru construirea de către Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) a unui nou sediu pentru Facultatea de Matematică-Informatică pe o parcelă din curtea Casei Radio, situată în cartierul Grigorescu. Prin noua formă a proiectului în care „s-a renunțat la două etaje”, acesta nu mai poate să fie contestat „de nimeni de bună credință”, a decretat primarul Emil Boc, la ședința din 19 septembrie. El a ținut să îl felicite pe prorectorul UBB, Dan Lazăr, pentru că a înțeles să colaboreze cu Primăria și a venit cu un nou proiect, echilibrat și care afectează spre minim mediul.

 

Proiectul UBB prin care Universitatea dorește să construiască o clădire pentru Facultatea de Metematică-Informatică care să deservească cei aproximativ 1400 de studenți, pe o parcelă de 1200 mp, în curtea Casei Radio, o clădire importantă ca arhitectură în cartierul Grigorescu și într-o zonă cu trafic de tranzit extrem de intens, a fost prezentat public în noiembrie 2020 și atunci a fost extrem de contestat de către specialiști. Proiectul a revenit și a fost discutat din nou în comisia de urbanism a Primăriei, în ședința din 19 septembrie 2022.

Acum aproape 2 ani, toți ahitecții și specialiștii din comisie au arătat că respectiva construcție este foarte mare, că Universitatea trebuie să dea un exemplu privind felul în care construiește în Cluj-Napoca și că, deși are teren acolo, o astfel de construcție nu are ce căuta în curtea Casei Radio, o clădire emblematică pentru arhitectura clujeană, care ar trebui să își păstreze parcul verde. Specialiștii au insistat asupra valorii cartierului Grigorescu, care alături de Gheorgheni, ar trebui conservat, și nu încărcat cu astfel de construcții nepotrivite.

Detalii: UBB pregătește distrugerea unui cartier fanion al Clujului, pe mâna viceprimarului. Arhitecții din comisie au criticat sediul dorit de Facultatea de Matematică în curtea Casei Radio din Grigorescu

UBB explică de ce vrea să construiască în curtea verde a Casei Radio din cartierul Grigorescu

Primarul face spectacol pe tema sediului dorit de UBB în curtea casei Radio: „Nu am fost eu acolo în momentul ăla, că ieşea cu scântei şi mai mari. Partea de universităţi trebuie susţinută fără echivoc”

De această dată, la ședința din 19 septembrie, niciun membru al comisiei de urbanism nu a luat cuvântul.

Proiectanții de la K&K Studio de Proiectare au revenit cu un proiect, ajustat. „Se va realiza o clădire cu destinația de sediu pentru Facultatea de Matematică și Informatică, ca răspuns direct la lipsa acută de spații pentru desfășurarea activității didactice și de cercetare în cadrul acestei facultăți. Obiective preconizate a fi atinse: realizarea unei construcții cu regim de înălțime 2S+P+2E în care sa funcționeze Facultatea de Matematică și Informatică, realizarea unui amfiteatru de 120 de persoane, 6 laboratoare, 4 săli seminar (30 persoane), zona administrativă cu o sală de consiliu, secretariat, oficiu și birou decan, birouri doctoranzi, birouri cadre didactice, spațiu tehnic, arhivă și grupuri sanitare”, se arată în noul Plan Urbanistic de Detaliu, elaborat de proiectanții de la K&K Studio de Proiectare.

 

În schimb, primarul Emil Boc a ținut să laude noua formă a proiectului, arătând că s-a renunțat la două etaje, motiv pentru care consideră că acesta „nu mai poate fi contestat de nimeni de bună credință”. Clădirea a fost micșorată (CUT-ul este cu 40% mai mic decât cel maxim admis în zonă), față de propunerile anterioare iar viziunea proiectanților este orientată spre a afecta minim mediul, a mai apreciat primarul.

„Deci așa va rămâne forma finală abrobată (o clădire înaltă de 12 metri – n.red.). Să  ne chemați la inaugurarea Facultății. Vreau să transmit salutul și aprecierile mele prorectorului Dan Lazăr pentru că a înțeles să colaboreze cu Primăria și a găsit o nouă formă a proiectului agreată de toată lumea”, a mai spus primarul Emil Boc.

Ce va construi UBB în curtea Casei Radio, pe strada Donath

„Cladirea va fi realizată sub forma unui monovolum, dezvoltat relativ paralel cu strada Donath, cu orientare generală pe direcția sud/vest- nord/est, similar cu modul de orientare al clădirii casei Radio. Se va acorda o atenție deosebită modului de dispunere a amfiteatrelor și sălilor
de curs/seminarii, astfel încât acestea să beneficieze de lumină naturală, evitandu-se orientarea acestora spre nord sau sud. Infrastructura propusă a subsolurilor prezintă o retragere de 1 m față de limitele laterale ale parcelei, excepție făcând latura sud-vest, cea spre strada Donath ce prezintă o retragere de 3.60 m față de limită. Parterul clădirii este retras față de stradă creând o mică piațetă urbană spre domeniul public, care este protejată de etajele superioare ce depășesc planul parterului. Retragerea parterului față de aliniament este de 10m. Retragerea etajelor superioare este de 5 m. Se propune retragerea tuturor nivelurilor supraterane cu 6.20 m față de limita nord-estică, min. 6 m față de limita nord-vestică, 6.20 m față de limita sud-vestică și minim 5 m față de limita sud-estică, excepție făcând parterul care spre stradă, pe latura sud-estică se retrage cu min. 10 m. Retragerile propuse sunt minimale în vederea asigurării spațiilor necesare în interiorul clădirii conform temei de proiectare. Retragerea aferentă aliniamentului stradal nu respectă retragerile minime prevăzute în Regulamentul Local de Urbanism aferent P.U.G. Cluj-Napoca. Pentru derogare de la regulamentul existent, s-a elaborat prezenta documentație P.U.D., care
detaliază soluția propusă. Terenul rămâne în forma actuală nefiind nevoie de cedarea vreunei zone pentru asigurarea servituților de utilitate publică. Terenul studiat nu este afectat de servituți de utilitate publică. Se propune realizarea unei construcții dispuse pe doua niveluri subterane și trei niveluri supraterane, cu o arhitectură contemporană”, arată proiectanții de la K&K Studio de Proiectare.

Potrivit propunerii, noua clădire urmează să fie deservită de o parcare subterană propusă la subsolul 2, cu 43 de locuri de parcare și deservită de un lift auto. Tot la subsol urmează să funcționeze un adăpost de protecție civilă și un amfiteatru cu 120 de locuri.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu