Închide

Au alte cifre la Cluj pentru alegerile din mai: USR 10%, Cioloș 7%, PNL peste 30%

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - ian. 29, 2019 0 1358

Dacă sondajul  Avangarde, comandat de ALDE spre finele anului trecut, estima că la alegerile europarlamentare, formațiunea lui Dacian Cioloș ar obține la Cluj peste 23% din voturile electoratului, ultimul sondaj realizat la comanda PNL arată complet diferit. Astfel, potrivit datelor estimative din acest ultim sondaj, procentele pe județul Cluj ar arăta astfel: PNL 30%, PSD 20%, USR 10%  Formațiunea lui Dacian Cioloș 7%, ALDE 7%, UDMR 10%, Pro România 6%.

Liberalilor le-ar conveni de minune un 30%, la Cluj

Potrivit Avangarde, PNL Cluj ar obține de abia 18% din voturile exprimate la alegerile europarlamentare din mai, în timp ce USR și formațiunea lui Cioloș ar obține 20%, respectiv 23% din voturi. Cifrele prezentate de Avangarde spre finele anului trecut păreau deloc credibile, mai cu seamă că formațiunea lui Cioloș de abia ce s-a constituit (nefiind închegată ca o structură completă de partid), iar liberalii – deși au scăzut destul de mult în preferințele de vot – sunt, totuși cei care au reușit să se mențină la Cluj pe primul loc la alegerile din 2016, întrecând cu un scor semnificativ atât PSD-ul cât și USR-ul. Era de așteptat, așadar, ca și liberalii să vină cu un sondaj al lor.

Ludovic Orban a ieșit zilele trecute să prezinte rezultatele acestui sondaj, afirmând că formațiunea sa ar întruni, la nivel național, un procent 27,8%, adică nu cu mult mai puțin decât PSD-ul, formațiune aflată la guvernare, cotată cu puțin peste 30%. Același sondaj – potrivit informațiilor Actual de Cluj – a fost realizat și la nivel de județe, iar în Cluj, PNL ar domina fără drept de apel, fiind partidul cotat cu un procent de peste 30%. Conform surselor din cadrul PNL, trebuie ținut cont și de faptul că nefiind vorba despre alegeri locale sau parlamentare, interesul pentru vot va fi mult mai mic, motiv pentru care un procent de 30% ar conveni de minune liberalilor clujeni.  Celelalte partide ar întruni următoarele scoruri estimative la nivelul județului Cluj: PSD 20%, ALDE 7%, UDMR 10%, USR 10%, Cioloș 7%, Pro România 6%.

Despre sondajul prezentat de PNL, la nivel național, Ludovic Orban a spus următoarele: „Aproape 26.000 de subiecți au fost chestionați. Este un sondaj făcut prin operare față în față cu subiecții, nu e sondaj telefonic. Fiecare operator de interviu a operat pe tabletă. Tabletă are localizare GPS care îți permite să vezi dacă a respectat zonă. Fiecare interviu este stocat pe fișier audio și noi avem acces la fiecare fișier. 27% are PNL. (…) 30% e PSD, ceea ce e un scor catastrofal pentru ei. Gândiți-vă că în sondajele din ianuarie-februarie 2017 PSD ajunsese la un scor de 54-55%. PNL era după pierderea alegerilor pe 16-17%. PSD era cunoscut că are cel mai puternic nucleu dur. De data asta segmentul dus a PSD s-a redus”, a declarat Ludovic Orban, la B1, potrivit Mediafax. Liderul PNL a adăugat că prin sondaj au fost analizate mai multe teme, precum conflictul dintre liderii PSD și UE, optimismul și pesimismul dar și încrederea cetățenilor în Guvern.

Citiți și :

Cioloș și USR bat tot la Cluj, conform ultimului sondaj Avangarde. ALDE urcă, PSD coboară

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare