Închide

Au adunat poveștile neștiute ale Clujului în cărți

ActualitateCulturăIstorie by Actual de Cluj - nov. 28, 2018 0 209

Asociația Vechiul Cluj coordonată de Sebastian Moga și Victor Salcă – încheie cu succes un proiect unic, acum, de Centenar, ce a avut ca obiectiv principal publicarea unor cărți cu povești neștiute despre Cluj, cu sprijinul unor istorici, profesori și jurnaliști cunoscuți. La ultimul eveniment de lansare, derulat la Bastionul Croitorilor, au fost prezentate cel de-al doilea volum al Istoriei Clujului, de Jakab Elek, precum și cel de-al patrulea volum din seria de cărți „Povești despre Cluj”. Cărțile au fost publicate la editura Școala Ardeleană, iar la eviemnet sala a fost arhiplină.

„Minunat lucru, să aduni povestile neștiute ale Clujului și să le legi în cărți! Ca să rămână, să nu se piardă. Asta implică timp, oameni, pasiune, dăruire. Puțini oameni mai reușesc să facă asta azi, foarte puțini. Ei au reușit. Mulțumiri Tudor Salagean, Sebastian Moga și Victor Salcă, mulțumiri Vechiul Cluj!”, a scris jurnalista Tia Sîrcă pe pagina de Facebook a reprezentanților Asociației.

La evenimentul de lansare a fost prezent și directorul Muzeului Etnografic, Tudor Sălăgean, acesta a subliniat că Jakab Elek este unul dintre cei mai importanți istorici români. Sălăgean a reamintit că documentele originale utilizate au sunt greu de tradus și s-a declarat mândru că cel care s-a înhămat la această sarcină, Varga Attila, a făcut o treabă excelentă. “Un om care se implică și care vrea să faca”  a spus Tudor Sălăgean despre traducătorul cărții.

Directorul Editurii Școala Ardeleană, Vasile George Dâncu, a ținut la rândul său să îl felicite pe traducător pentru reușita de a traduce un text atât de complex. „Istoria Clujului este un volum importante și pentur că reușește să creeze o punte de legătură între istoria românilor și cea a maghiarilor”, a mai adăugat Vasile George Dâncu.

Prezent la eveniment, traducătorul Varga Attila a adimis că nu i-a fost tocmai ușor să ofere o traducere care să fie pe placul tuturor, nu doar pe gustul specialiștilor:  “Ma bucur foarte mult că a apărut, traducerea acestei cărți fiind o provocare pentru mine dar și o onoare. Istoria nu ar trebui să aparțină doar istoricilor, ci ar trebui să fie înțeleasă de toată lumea. În caz contrar, înseamnă că nu și-a atins menirea”.

Povești despre Cluj, al patrulea volum lansat de Asociația Vechiul Cluj  

În cadrul evenimentului organizat de Asociația Vechiul Cluj a avut loc și lansarea celui de-al patrulea volum “Povesti despre Cluj”, o antologie de povești la care au contribuit 14 autori, sub coordonarea istoricului Tudor Sălăgean. Fiecare autor a intervenit în cadrul lansării, pentru a își prezenta pe scurt povestea și pentru a explica motivul care i-a determinat să aleagă subiectele respective.

Povești despre Cluj” conține articole și studii din cele mai diverse domenii: un jurnal inedit publicat de  istoricul Vasile Lechințan, informații inedite despre regele Matia Corvin de Tudor Sălăgean, Lukacs Joszef, cronologia UBB-ului,  articole despre Centenar,  un articol despre Casa Libertății Religioase, un studiu despre ciumă, articol despre Cluj și Iuliu Maniu de Tia Sîrca și alte articole atractive.

În realizarea acestui proiect, Asociația Vechiul Cluj a fost sprijinită de Consiliul Local și Primăria Cluj Napoca, precum și de Consiliul Județean

(Colaborator Diana Vișinescu)

 

Citiți și 

Volum despre istoria Clujului, la a patra ediție, lansat la Bastionul Croitorilor

Nici un comentariu

Scrie un comentariu