Închide

Asociația Municipiilor, condusă de Emil Boc, propune proiect de lege pentru „unificarea voluntară” a municipiilor cu localitățile limitrofe

Administrație by Actual de Cluj - iul. 18, 2021 0 323

Asociația Municipiiilor din România (AMR) a schitat un proiect de lege vizând „unificarea voluntară” a municipiilor cu unitățile administrativ teritoriale limitrofe, scrie Hotnews.ro. Primul pas este modificarea Codului Administrativ astfel încât să fie prevăzută „unificarea administrativă voluntară”. Mișcarea vine după eșecul regionalizării din timpul mandatului de premier, Emil Boc, acum primar al Clujului și președinte al acestei asociații.
 
Potrivit documentului consultat de HotNews.ro, primarii localităților desființate devin automat viceprimari ai noii entități, la cârma căreia va fi primarul localității cu rangul mai mare. De asemenea, noul consiliu local va fi format până la finalul mandatului dintr-un număr de consilieri egal cu suma numărului de consilieri locali aleși.
Următorul pas este punerea în practică a unificării. În acest caz sunt propuseuse două variante. Ambele porniesc de la referendumul local. Una prevede ca localitățile care s-au unit cu municipiul să devină sectoare ale acestuia.
Varianta 1
  • Referendum local -> Hotărâri ale consiliilor locale -> Proiect de lege privind reorganizarea administrativă a UAT-urilor componente, inițiat de MDLPA

Varianta 2

  • Referendum local -> Hotărâri ale consiliilor locale -> Proiect de lege privind reorganizarea administrativă a UAT-urilor componente, inițiat de MDLPA. Aplicarea prevederilor art. 100 alin. (2) și (4) din Codul administrativ, privind crearea la nivelul municipiilor de subdiviziuni administrativ teritoriale. Aceasta ar presupune ca la nivelul fiecărui municipiu și comună/comune care doresc/realizează referendum, să se promoveze o lege specială prin care comunele/orașele care s-au unit cu municipiul pot deveni sectoare ale acestuia cu toate atribuțiile prevăzute în legea de reorganizare.

Citește AICI știrea integrală

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare