Închide

Asemănarea tulburătoare a lui Viktor Orbán cu Nicolae Ceaușescu – o comparație semnată de profesorul Zoltan Tibori Szabo de la Universitatea Babeș-Bolyai

Politica by Actual de Cluj - aug. 17, 2022 1 174

Recentele izbucniri rasiste ale lui Orban îi accentuează asemănarea cu Nicolae Ceaușescu, care i-a împărtășit nativismul, ultranaționalismul și antisemitismul, aversiunea față de democrație și înclinația pentru reabilitarea criminalilor de război, dar care a sfârșit în fața plutonului de execuție, scrie profesorul Zoltan Tibori Szabo de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj într-o analiză publicată de cotidianul israelian Ha’aretz.

Profesorul Zoltán Tibori-Szabó este șeful Institutului pentru Studiul Holocaustului și Genocidului din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, România, coautor al „Enciclopediei geografice a Holocaustului din Ungaria” (2013)

O parte dintre cele mai importante fragmente din analiză, conform g4media.ro:

Faptul că Viktor Orbán este Nicolae Ceaușescu de astăzi nu este o evaluare nouă. În urmă cu 10 ani, distinsul disident maghiar László Rajk a inventat fraza într-un articol publicat în cotidianul francez Le Monde, susținând că Orbán este un „dușman al Ungariei” și un „dușman al Europei” și că regimul său seamănă cel mai mult cu cel al lui Ceaușescu.

O privire mai atentă la declarațiile și acțiunile provocatoare mai recente ale lui Orbán aduce în prim plan în mod deosebit această comparație între premierul Ungariei și nonconformistul comunist român care a fost răsturnat de la putere și apoi executat.

Ceaușescu a exasperat Uniunea Sovietică prin naționalismul, independența și suveranitatea sa. Orbán se opune sistematic și sabotează partenerii și aliații aleși în mod liber, la Bruxelles și Washington, susținând că este singurul apărător al civilizației occidentale împotriva migranților „non-europeni”, a „amestecului de rase”, a „ideologiei de gen” și a „valorilor post-occidentale”.

Idila lui Orbán cu Putin și Moscova, prin care subminează atât UE, cât și NATO, seamănă puternic cu cea a lui Ceaușescu, care a sfidat CAER (grupul statelor comuniste vasale URSS) și Pactul de la Varșovia pentru a se alia cu China comunistă. La fel ca Ceaușescu, care s-a prefăcut că sprijină Vietnamul în războiul său împotriva SUA, Orbán susține cu doar vorbe în vânt Ucraina, în timp ce, de fapt, se poziționează de partea Rusiei.

Un comentariu

  1. Nici 1%, că nu e mult, nu e adevărat din ceea ce susține acest individ. Dacă ar cunoaște declarațiile proeminenților comunității evreești, poate că nu ar face astfel de afirmații. Pe de altă parte în Ungaria nu se poate vorbi despre antisemitism, rasism, șovinism, naționalism, etc sau despre îngrădirea drepturilor la libera exprimare atîta timp cît minoritățile se bucură de aceleași drepturi, iar opoziția politică are pondere pe planul presei și a audiovizualului. I-aș recomanda acestui domn profesor, să vină în Ungaria și să petreacă cîtva timp aici. Sînt convins că își va schimba opinia cu atit mai mult cu cît va cunoaște din proprie experiență situația reală a vieții sociopolitice din Ungaria.

Scrie un comentariu

Articole similare