Închide

Arhitectul-șef al județului: primăria e de plâns la capitolul urbanism și reguli de construire. Județul nu va gira niciodată livezi și păduri construibile în Cluj-Napoca

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - feb. 03, 2016 0 1323

Claudiu Salanță, arhitect-șef al județului, critică dur inițiativa primăria de a modifica regulamentul local de urbanism aferent noului PUG, prin admiterea de case de vacanță în pădurea Făget sau de a transforma livezile Clujului în teritorii construibile. „Uită un lucru esential cei de la primărie… Județul nu va accepta niciodată o modificare a PUG-ului pentru Făget și Livezi, iar fără avizul nostru orice modificare e nulă de drept”, atrage Salanță pentru Actualdecluj.ro.

Pe final de mandat, consilierii locali vor să schimbe PUG-ul: se întorc casele de vacanță în pădure, livezile construibile și agricolul – intravilan

Arhitectul-șef al municipiului, Ligia Subțirică, a confirmat că la ședința ordinară de Consiliu Local de mâine, 3 februarie, proiectul de modificare a Regulaemntului local de urbanism va fi introdus pe ordinea de zi și va fi discutat de consilierii locali. Potrivit acesteia, regulementul care se va promova în fața consilierilor nu va conține noul UTR care vizează construirea de case de vacanță în pădurea Făget, cel care a fost dezbătut la finalul săptămânii trecute la primăriei. Și cel care a fost contestat de arhitecți, ONG-uri de mediu, chiar și de proiectanții PUG și împotriva căruia societatea civilă din Cluj a lansat o petiție on-șine, în 1 februarie care a strâns deja peste 2900 de semnături.

Pădurea minciunilor. Cum a rămas cu casele de vacanță în pădure

Planurile primăriei de a modifica radical regulementul local de urbanism nu sunt văzute cu ochi buni de arhitetcul-șef al județului, Claudiu Salanță. Acesta spune că administrația locală este de plând, mai ales pentru că acceptă și inițiază modificări ale unul PUG deja asumat de consilierii locali, noi reguli de construire pentru care a fost nevoie, înainte de a deveni lege locală, de avizul mai multor instituții, printre care și Consiliul Județean.

Societatea civilă plusează după dezbaterea de la primărie. Petiție impotriva construirii de case de vacanță în pădure

„Noi am cerut, în avizul pe care l-am dat primăriei pentru PUG în 2014, mai multe observații. Una viza ca primăria să își facă o echipă de strategii urbane care să asigure implementarea PUG. A doua era să stabilească câteva zone prioritare pentru care să inițieze procedura de urbanizare prevăzută în noul PUG. Acum, cu modificările inițiate și cu acceptarea de plângeri prealabile. Mai ales cele care vizează construirea în Făget și livezi. Uită un lucru esential cei de la primărie… Județul nu va accepta niciodată o modificare a PUG-ului pentru Făget și Livezi, iar fără avizul nostru orice modificare e nulă de drept. Modificarea unui PUG aprobat se face cu urmarea pașilor documentației inițiale…. Asta include avizele de la CJ, mediu, minister, …Trebuie să existe acestea avize înainte de promovarea HCL-ului cu modificări. Nouă nu ni s-a cerut și nici nu am dat vreaun astfel de aviz”, a subliniat arhitectul-șef al județului.

În ceea ce privește, Făgetul acesta a mai spus că specialiștii care au făcut vechiul PUG în 1998 au spus că introduc in intravilan acest teritoriu, ca să-l protejeze, însă efectele nu au fost cele scontate. În realitatea în pădure, construcțiile s-au îndesit, ba mai mult au apărut adevărate blocuri.

sursa foto: Claudiu Salanță (Facebook)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare