Închide

Societatea civilă plusează după dezbaterea de la primărie. Petiție impotriva construirii de case de vacanță în pădure

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 01, 2016 0 508

Arhitecți, specialiști, reprezentanți ai ong-urilor de mediu, proiectanții Planului Urbanistic General s-au opus inițiativei primăriei de a modifica Regulamentul local de urbanism, în așa fel încât să se permită construirea de case de vacanță în pădure. Primarul Emil Boc a anunțat că a înțeles argumentele, însă societatea civilă vrea să fie sigură că mesajul ajunge la consilierii locali, cei care vor avea votul final în această chestiune.

AICI SUNT CONCLUZIILE DEZBATERII DE LA PRIMARIE PRIVIND CASELE DE VACANȚĂ DIN PĂDURE

Pădurea minciunilor. Cum a rămas cu casele de vacanță în pădure

Pe platforma facem.de-clic.ro s-a lansat petiția SOS Pădurea Făget prin care societatea civilă din Cluj vrea să strângă semnături împotriva construirii de case de vacanță și pentru salvarea Pădurii Făget. AICI se poate semna petiția. Ca un argument pentru a convinge Consiliul Local că nu trebuie să voteze pentru construirea în pădurea Făget, mai ales că această înseamnă un vot împotriva mediului și a calității vieții. 

„Pădurea Făget și livezile fac parte din patrimoniul peisagistic al Clujului, au un aport ecologic esențial și compensează lipsa spațiilor verzi din oraș. Făgetul produce aer curat pentru întregul oraș, asigură legătura ecologică între oraș și cadrul său natural, iar livezile previn alunericările de teren de pe dealurile din jur și pot fi cultivate. În ultimii 20 de ani, porțiuni mari de pădure și livezi au fost distruse pentru a face loc construcțiilor rezidențiale, o mare parte a acestora fiind ilegale. În prezent, Planul urbanistic general aprobat în 2014 interzice definitiv continuarea construirii în aceste zone valoroase. Pentru a se putea dezvolta, Clujul are la dispoziție 4000 de hectare de teren construibil neîmpădurit, suficient pentru următoarea generație.La inițiativa unei părți a Consiliului Local, Primăria Municipiului Cluj-Napoca pregătește un proiect de modificare a PUG, prin care se permite din nou construirea de locuințe în Făget, inclusiv în ariile protejate, și defrișarea livezilor pentru a face loc ansamblurilor rezidențiale. Având în vedere presiunea imobiliară în creștere, schimbarea regulamentului de construire va duce în următorii 10 ani la afectarea gravă și diminuarea zonelor verzi din jurul orașului.JOI, 4 FEBRUARIE, CONSILIUL LOCAL IA DECIZIA FINALĂ. Semnează și tu pentru salvarea pădurii Făget până nu este prea târziu!”, se arată în petiția pentru salvarea pădurii Făget.

Petiția este lansată de SOS Cluj (Societate Organizată Sustenabil) care își propune să adune circa 500 de semnături până la ședința de Consiliu Local. Petiția a fost lansată în 1 februarie și a adunat deja peste 200 de semnături.

Ea este însoțită și de o scrisoare către consilierii locali cu mesaj clar ca aceștia să nu pună mai presus interesele persoanele sau ale unor proprietari privați decât interesul public:

„Stimați consilieri,

Prezervarea pădurii Făget și a livezilor reprezintă un interes public și nu poate fi sacrificată în favoarea unor interese personale! Având în vedere obligația legală a autorităților locale de a asigura:

1.respectarea interesului general;

2.protecţia peisajelor naturale şi construite, conservarea biodiversităţii şi crearea de continuităţi ecologice;

3.gestionarea în spiritul dezvoltării durabile a peisajului, componentă de bază a patrimoniului natural şi cultural şi a resurselor naturale;

4. utilizarea raţională a teritoriului, prin limitarea extinderii necontrolate a localităţilor şi conservarea terenurilor agricole fertile;

Vă solicităm, stimați membri ai Consiliului Local, să votați împotriva proiectului de modificare a PUG. De asemenea, solicităm să acționați în spiritul interesului public și să protejați în acest fel cadrul natural, peisajul valoros și calitatea vieții în Cluj”, se mai arată în petiție.

sursa foto: facem.de-clic.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.