Închide

Trei pentru UBB: cine vrea să conducă cea mai mare universitate din țară în următorii 4 ani

EducaţieTop News by Mihai Prodan - feb. 01, 2016 0 1920

Trei persoane și-au depus candidaturile pentru următorul mandat la șefia celei mai mari universități din țară după numărul de studenți, „Babeș-Bolyai”, până la termenul limită care a expirat azi.
Cei trei sunt actualul rector, academicianul Ioan-Aurel Pop, conferențiarul universitar Gheorghe Fătăcean și profesorul universitar Ciprian-Marcel Pop.
gheorghe fataceanGheorghe Fătăcean, care e și membru în senatul UBB, și-a depus candidatura vineri. Predă contabilitate la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din 2002 și predă la UBB încă din octombrie 1995, când a fost preparator la seminariile de contabilitate de gestiune ale FSEGA. E doctor și contabilitate tot la UBB, unde și-a primit titlul în 2005. Licența sa e tot în contabilitate și tot la UBB, din 1995. Între altele se laudă ca autor al peste 100 de lucrări de expertiză contabilă și al peste 90 de lucrări de audit financiar. Fătăcean e un aspru critic al mandatului rectorului Ioan Aurel Pop în planul său de management: „comunitatea egalilor” despre care Pop spune că a consolidat-o „a reprezentat mai mult o critică a vechii guvernări academice decât un proiect credibil și fezabil”, spune Fătăcean. „Comunitatea egalilor a apărut mai mult ca o utopie decât o realitate concretă”.
Acesta îi reproșează rectorului că din planul de management pentru actualul mandat nu a asigurat un program de asistență socială pentru studenți și cadre didactice tinere prin construirea de cămine și locuințe decente pe terenuri deținute de universitate, „actuala echipă managerială preferând să achiziționeze locații reprezentând spații hoteliere și sedii bancare”. În plus nu s-a realizat evaluarea patrimoniului imobiliar al UBB, „fapt ce a generat investiții imobiliare inadecvate, activități investiționale care ar fi trebuit redirecționate spre cercetare” și, în fine, universitatea nu s-a clasat încă între primele 500 în lume, obiectiv mai vechi al UBB, iar caracterul plurilingvistic al instituției „a fost erodat de amânarea aplicării unor politici lingvistice și de comunicare prin anihilarea valențelor creative și generatoare de competențe ale centrelor Alfa și Lingua, și a capacității de intervenție în mediul academic a departamentelor și specializărilor de la Facultatea de Litere”. Vezi aici programul său complet și CV-ul

ioanaurelpopActualul rector, Ioan Aurel Pop, și-a depus și el candidatura la șefia universității tot săptămâna trecută, cu două zile înaintea lui Fătăcean. Câteva idei din programul de management al actualului rector pentru următorii patru ani: „așa cum s-a putut vedea în mandatul meu, după aproape două decenii de conducere în care mai ales spre finalul perioadei a predominat autoritatea personală în detrimentul colegialității și democrației, noi (sic-n.red.) am depus toate eforturile pentru crearea, pe parcursul acestor patru ani, a unei comunități a egalilor. Cerem comunității universitare un nou mandat cu credința că, împreună, vom reuși să o dezvoltăm urmând idealurile tradiției, inovării și excelenței în predare, cercetare și în relația cu comunitatea”. Vezi aici programul său pentru un viitor mandat și CV-ul
ciprianmarcelpopÎn fine, cel de-al treilea candidat în ordine alfabetică dar primul în ordinea depunerii candidaturii – din 20 ianuarie – e Ciprian Marcel Pop, profesor la departamentul de marketing al FSEGA. Are doctorat în marketing la Universitatea de Vest din Timișoara, obținut în 2004, și licență în marketing strategic, din 1997, la UBB.
Pop propune, în planul său managerial, creșterea veniturilor cadrelor didactice – între alte trei puncte, prin dezvoltarea programelor de studii, cursuri postuniversitare, colaborări cu mediul privat și implementarea unor proiecte educaționale și de cercetare. Acesta vrea menținerea structurii de 21 de facultăți, reducerea cotei UBB din veniturile facultăților cu cel puțin un procent, și sprijinirea din banii rectoratului a unor salariați, cum ar fi 50% din plata asistenților universitari din cota către rectorat, pentru atragerea personalului tânăr. Vezi aici programul său de management și CV-ul

UBB are peste 41.000 de studenți la licență, master, cursuri postuniversitare, doctorat și postdoctorat, 537 specializări în română, maghiară, engleză, franceză și italiană. Alegerea noului rector e programată pentru 1 martie iar un eventual al doilea tur de scrutin e programat o săptămână mai târziu.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
Tags