Închide

Arhitect, despre proiectul blocurilor dorite în localitatea Popești: „Este un urbanism de buldozer”

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - iul. 12, 2022 1 880

De puține ori proiectanții clujeni intervin public sau își manifestă dezacordul la ședințele de urbanism cu proiectele rezidențiale propuse în Cluj. Arhitectul Ciprian Șimon spune că era de datoria sa să intervină ca localnic, în primul rând iar apoi ca specialist pentru a arăta cât de nocivă este pentru comunitate o investiție prin care s-ar construi blocuri și în localitatea Popești din comuna Baciu, unul dintre puținele refugii foarte-foarte aproape de Cluj unde se poate locui încă decent la casă.
Someșul Cald Producție a cerut avizul arhitectului șef al județului Cluj pentru schimbarea destinației unei zone industriale de peste 3,4 hectare din satul Popești, comuna Baciu, într-o zonă rezidențială și mixtă pentru a edifica un anasamblu de 26 de bloculețe, deservite de o zonă comercială. Proiectul întocmit de proiectanții de la Progis Consulting și coordonat de arhitectul Vicențiu Lăscuș a fost discutat la ședința Comisiei de Urbanism din 7 iulie. Toți membrii comisiei s-au opus investiției, având în vedere că satul Popești este o zonă unde oamenii „fug” de aglomerația din metropola Cluj-Napoca pentru a avea liniște și a locui la casă și nu o zonă potrivită pentru construcția de blocuri.
„Am intervenit în cadrul sedintei  ca localnic în primul rând si apoi ca arhitect din Popesti. Am vrut să arăt că în comunitatea din Popesti exista o tendință generală de a evita aglomerarea zonei cu construcții, pentru a nu se degrada mediul construit existent. Noii veniti sunt foarte vigilenți în ceea ce privește felul în care se construiește. În localitatea Popesti din couma Baciu (unde s-au construit ansambluri rezidențiale deja – n.red.) există un tip de parcelar, câteva tipologii valoroase de construcții, cum ar fi șurile, de exemplu. Acestea ar trebui luate în considerare la realizarea de noi ansambluri și sub nicio forma urbanismul „de buldozer” prezentat în proiectul propus de investitor. Sub nicio formă nu pot fi acceptate imobile de locuințe colective. Nici măcar regimul comunist nu a construit așa ceva în Popesti. Am încredere în vigilența Consiliului Județean în ceea ce privește respectarea acestui aspect”, a arătat arhitectul Ciprina Șimon pentru Actualdecluj.ro.
Despre argumentele investitorului, invocate de proiectanții care s-au ocupat de proiectul din Popești, potrivit cărora, dacă va fi lăsat să își valorifice terenul, investiția va aduce cu sine dezvoltarea zonei, aerisit, cu o suprafață verde considerabilă și cu rețele capacitate, toate suportatea de beneficiar, Ciprian Șimon spune că se susțin doar dacă se construiesc case în această zonă.
„Este o idee lăudabila în cazul în care vorbim de case individuale, nu de imobile colective, deoarece acestea contravin PUG-ului comunei Baciu și specificului sătesc”, a mai spus arhitectul.
După investiții controversate în comuna Florești, ultima dintre acestea la liziera pădurii Hoia, Someșul Cald Producție vrea să edifice blocuri și în comuna Baciu, mai precis în localitatea Popești situată în imediata vecinătate a municipiului Cluj-Napoca. Detalii despre proiect: Proiect controversat de locuințe colective într-o localitate de lângă Cluj. Firma lui Vasile Salanță, poreclit „Moș Pic” vrea să construiască blocuri în satul Popești
Acum câțiva ani, un fost președinte al organizației profesionale a arhitecților din Transivania, Szabolcs Guttmann condamna lipsa de reacție a breslei legat de urbanismul dezoltat în prelungirea municipiului, Cluj-Napoca, în Florești, în zona botezată „Donath Park”, zonă unde și Someșul Cald Producție are un proiect autorizat pentru blocuri cu 8 etaje și peste 600 de apartamente.
Guttmann, semnala că era convins că în ultimii 30 de ani nu se poate ceva mai rău decât Floreștiul, dezvoltat ca infrastructură urbană pe una de tip rural, însă că a găsit recent un  exemplu și mai rău. Cartierul Donath Park, dezvoltat pe poteci montane, fără trotuare într-o zonă periurbană de grădini ale orașului. El mai susținea că existră 700 de arhitecți din Cluj care „facem pe proștii că nu există porcăria Donath Park, alături de două Primării și de Județ”.
sursă foto: Ciprian Simon/Facebook

Un comentariu

  1. D-nul arh. Simon Ciprian, ma bucur ca va aparati satul, este de laudat atitudinea d-voastra! Intrebarea mea este de ce nu aparati si Dealu Negru? daca nu sunteti localnic din Dealu Negru, inseamna ca acolo se poate construi cariera de granit fara probleme ?

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare