Închide

Ardealul de Nord, cei mai mulți bani europeni gratuiți pentru regiunile de dezvoltare din România

Economie by Mihai Prodan - mai 31, 2016 1 473

Ardealul de Nord conduce într-un clasament al regiunilor de dezvoltare din țară în ce privește absorbția banilor europeni prin Programul Operațional Regional, anunță azi Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest după ce a centralizat toate proiectele depuse, cererile de finanțare și banii livrați beneficiarilor.

E vorba de POR 2007-2013, program care și-a încheiat implementarea în ultimele luni. Acum, trăgând linie, din cei 451,80 milioane de euro alocați Ardealului de Nord prin Fondul European de Dezvoltare Regională, sumele plătite către beneficiari din prefinanţări şi rambursări a ajuns la 406,75 milioane euro, adică 90,03%. E vorba de sute de proiecte cu finanțare europeană, mai exact 653, pentru regenerare urbană, infrastructură de transport sau socială, dezvoltarea mediului economic, patrimoniu cultural şi turism.

În Cluj cele mai importante proiecte finanțate cu bani prin POR sunt, de exemplu, celebrul drum Răchițele – Ic Ponor, împleticit de ani de zile, sau modernizarea liniei de tramvai a Clujului, pentru 163 milioane de lei (foto).

actualdecluj.ro a cerut ADR NV documente care să ateste cifrele, având în vedere că POR e deja un program încheiat, ultimele plăți au fost deja făcute și oricum Autoritatea de Management va face publice aceste cifre în următoarele săptămâni, dar fără succes. Singura informație primită a fost că, în acest clasament, diferența între regiuni e de aproximativ cinci procente.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare