Închide

Banca Transilvania: dobânzile la credite și depozite scad către minim istoric; care e tendința în perioada următoare

Economie by Mihai Prodan - iun. 01, 2016 0 360

Dobânzile la credite și depozite bancare au scăzut în aprilie, arată o analiză a Băncii Transilvania care citează statistici ale Băncii Naționale a României.

Spre exemplu, arată BT, la creditele noi în lei rata de dobândă s-a redus cu un ritm lunar de 12 puncte bază, la 5.69% în aprilie, nivelul minim din ultimele patru luni. Totodată, rata de dobândă la creditele existente în lei s-a diminuat cu trei puncte bază lună/lună la 6.04%, foarte aproape de minimul istoric de 6.02% înregistrat în ianuarie. „Aceste evoluții au fost influențate și de intensificarea concurenței în sectorul bancar înainte de lansarea unui nou ciclu monetar”, arată analistul Andrei Rădulescu, de la BT.

De asemenea, la depozitele în monedă națională ratele de dobândă s-au diminuat în aprilie, la consemnate noi minime istorice, pe fondul excesului de lichiditate: pentru cele noi cu un ritm lunar de trei puncte bază la 0.81%, iar pentru cele existente – cu cinci puncte bază lună/lună la 1.05%. „Pentru perioada următoare ne așteptăm că evoluția ratelor de dobândă din sectorul bancar intern să fie influențată de o serie de factori, printre care menționăm: perspectivele divergente de politică monetară SUA vs. Zona Euro; proximitatea re-echilibrării mix-ului intern de politici economice în România prin lansarea unui nou ciclu monetar; evoluția percepției de risc privind provocările globale, europene și interne”, arată Rădulescu.

După achiziția Volksbank de anul trecut, BT a ajuns a treia cea mai mare bancă din România în funcție de active. A fost fondată în 1994 la Cluj-Napoca, la inițiativa unor oameni de afaceri dintre care mulți se află și acum în acționariatul băncii. A fost prima bancă din România listată la Bursa de Valori București, în 1997.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.