Închide

Aproape 1000 de copii au rămas pe dinafară la înscrierea în creșele de stat din Cluj. Noile creșe ar putea fi gata în același timp cu Metroul Viitorului și cu trenul metropolitan

ActualitateAdministrațieTop News by Catalin Suciu - iul. 24, 2019 0 1659

*Aproape 1000 de copii din Cluj nu au loc în creșele de stat nici în acest an. Boc promite noi construcții….în anii ce vor urma.

*Mămicile: „Unde ne lăsăm copiii? Avem joburi, plătim taxe de ani și ani de zile și pentru ce?”

962 de copii au rămas anul acesta fără loc în creșele din Cluj. Anul trecut  905 copii nu au prins loc. În fiecare an numărul crește, iar primăria se laudă că face noi creșe. Cu toate acestea, numărul copiilor fără loc este din ce în ce mai mare.

În ultimii ani, administrația campioană la PR din orașul de cinci stele Cluj-Napoca, promite fel și fel de soluții care nu își găsesc nici o finalitate. Ani la rând primarul Emil Boc s-a lăudat cu creșa de pe Strada Donath, ultima deschisă recent. S-a și dat în folosință, dar între timp și numărul copiilor a crescut, la fel ca cererile de înscriere. Vorbim de o creșă făcută cu bani de la bugetul național, nu cu bani ai Primăriei.

Anul trecut s-a schimbat și regulamentul, administrația stabilind un criteriu controversat de departajare. Părinții cu vechime mai mare în Cluj vor avea întâietate la înscrierea copiilor în creșe. Iar aici nu mai este vorba de viză de flotant, ci de toți cei care au domiciliul în oraș. Practic, familia Popescu care locuiește de 10 de ani în Cluj își va putea înscrie copilul la creșă mai ușor, față de familia Brătianu, care s-a mutat de doi ani în Cluj. La punctaje egale, se vor oferi puncte suplimentare celor care au domiciliul de mai mult timp în Cluj.

674 de copii au fost admiși anul acesta, în timp ce 962 au fost respinși.

Părinții sunt nemulțumiți fiindcă mulți nu au unde să-și lase copiii. „Avem joburi, concendiul de maternintate s-a terminat, eu și soțul meu muncim de dimineața până seara, iar părinții nu locuiesc în Cluj. Unde ne lăsăm copiii? E corect? Lucrez în Cluj de peste 10 ani de zile, plătim taxe aici. Să iau bonă? Cine mi-o plătește? În creșele private prețurile sar în aer, dai peste 1000 de lei și nici acolo nu ai siguranța că vei prinde loc, că e cererea mare peste tot”, spune o mămică din Cluj.

În ziua în care se anunță că 962 de copii sunt respinși la admiterea în creșele publice, Emil Boc participă la o emisiune la radio – extrem de permisivă-  în care primarul obișnuiește să spună doar ce îi convine.

Anul trecut, tot Boc promitea că se vor acorda anumite subvenții familiilor care nu au reușit să-și înscrie copiii la creșă.  „Cred că ne permitem să oferim un ajutor de 400 de lei pe lună timp de 11 luni pentru 800 de copii care ar rămâne fără loc. Asta înseamnă aproape un milion de euro, dar cred că avem resursele necesare. E o propunere pertinentă, vom verifica cadrul legal, dar nu cred să existe vreun impediment pentru a face asta. Eu personal mă voi ocupa de acest subiect”, a explicat Emil Boc în luna august 2018.

A trecut aproape un an. 

Azi, la radio, Emil Boc promite alte creșe. Pe când?

„Avem 1232 de locuri în creșele din Cluj, create constant construind creșe. Pentru 2020-2021 avem în plan înființarea de 430 de locuri în creșe.”

Dacă ne luăm după promisiunile administrației care dă tonul în tot ce doriți în lume, cele 430 de locuri ar putea apărea în același timp cu metroul viitorului și cu trenul metropolitan. Apoi, primarul enunță din nou ajutorul pe care administrația l-a propus încă de anul trecut, ajutor rămas la stadiu de promisiune neonorată. Mai mult, Boc dă un exemplu cu un sistem de bone private.  „În Franța există sistemul de bone private. Ne gândim la o soluție de a subvenționa, de a ajuta părinții care au copii la creșe. Nu știu, cu o sumă de 50 euro, 150 euro, depinde.”

Situația nu e nici pe departe una nouă. Citește și:

Frustrare pentru părinții cu copii mici din Cluj: numărul de locuri în grădinițe ajunge doar pe o măsea. Rezultatele au venit ieri

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare