Închide

Dotări de 10 milioane de euro pentru două spitale publice din Cluj

AdministrațieSănătate by Actual de Cluj - iul. 24, 2019 0 342

Bani europeni pentru modernizarea și dotarea a două spitale publice din Cluj, cel de Recuperare și de Boli Infecțioase:

Depuse spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, cele patru proiecte nou câștigate au o valoare totală însumată de 46 milioane de lei, adică 10 milioane de euro, bani din care UE asigură 41,8 milioane. Cu acești bani, pentru Spitalul Clinic de Recuperare vor fi achiziționate o cameră hiperbarică, EKG-uri, biciclete sau aparate de terapie cu radiofrecvență, un aparat cu ultrasunete și altele. Lista completă cuprinde o cameră hiperbară cu echipamentele aferente, EKG 12 canale, Holter TA, Holter EKG, o bicicletă cu încărcătură și monitor EKG, o bicicletă fitness pentru copii, o bicicletă ergo, un aparat pentru masaj limfatic, un aparat de terapie radiofrecvență, un aparat de diatermie contact și un aparat de terapie nanopuls (SIS), un aparat cu ultrasunete mâini libere, aparat de terapie joasă sau medie frecvență, un aparat laser robotizat, aparat robotizat pentru mers, sistem robotic pentru reeducarea mâinii, cotului și umărului, un sistem robotizat mobil pentru recuperarea mersului, un aparat pentru tratamentul disfagiei, un ecograf 4D, dar și un sistem robotizat pentru susținerea pacienților în mers și redobândirea echilibrului.

Tot cu bani europeni spitalul de recuperare va fi extins și supraetajat, cu spații pentru laboratoare și arhivă, ce vor degreva ambulatoriul integrat. „Se vor crea noi spații atât pentru decongestionarea funcțiunilor existente la parter și etajul 1 din clădirea principală a spitalului, pentru asigurarea funcționării în bune condiții, cât și pentru o mai bună distribuire a fluxurilor de la nivelul spitalului. În consecință, noile spații vor asigura o funcționare corespunzătoare a ambulatoriului integrat, într-un spațiu modern, orientat către confortul pacienților și calitatea actului medical”, precizează Consiliul Județean, instituția în subordinea căreia funcționează spitalul.

În ceea ce privește Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, acesta primește cu bani europeni echipamente de înaltă performanță pentru dezvoltarea și diversificarea activității serviciilor de radiologie și imagistică medicală, dar și de echipamentele chirurgicale necesare pentru dotarea Centrului Integrat de Chirurgie Avansată Minim Invazivă (CICAMI). Tot pentru această unitate sanitară urmează a fi achiziționată o trusă de endoscopie cu rezoluție înaltă și tehnici de evaluare cromoendoscopică. Laboratorul de endoscopie va fi dotat cu o mașină automată de spălat și dezinfectat endoscoape, iar pentru laboratorul de recuperare medicală fizică și balneologie se vor achiziționa echipamente de electroterapie și laserterapie de ultimă generație, arată CJ Cluj.

Spitalul de boli infecțioase va fi modernizat și el cu bani europeni prin îmbunătățirea configurației spațiilor medicale. „Concret, va avea loc extinderea, reabilitarea și modernizarea laboratorului de recuperare, medicină fizică și balneologie; reabilitarea structurii Spitalizare de zi copii, precum și reabilitarea și modernizarea structurii Spitalizare de zi adulți. De asemenea, se va asigura reabilitarea și modernizarea cabinetelor și a structurii Spital de zi – chirurgie generală și chirurgie vasculară, crearea Centrului Integrat de Chirurgie Avansată Minim Invazivă (CICAMI), dar și reabilitarea termică a anvelopei clădirii situate pe Calea Moților nr. 19”, arată instituția publică.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu