Închide

Frustrare pentru părinții cu copii mici din Cluj: numărul de locuri în grădinițe ajunge doar pe o măsea. Rezultatele au venit ieri

AdministrațieTop News by Mihai Prodan - iun. 01, 2017 1 2292

Frustrare maximă pentru părinții cu copii mici din Cluj-Napoca ce trebuie să-și trimită în toamnă copiii mici la creșă. Numărul de locuri în creșele de stat e atât de mic încât nu ajunge nici pe o măsea: la fiecare copil ce ajunge în creșă sunt alți 5 care nu primesc loc. Punctajul maxim pentru acces e de 22 de puncte, cei care întrunesc doar 20 de puncte nu mai prind locuri, iar cei cu punctaj maxim sunt doar cazurile sociale cu părinți divorțați ori venituri mici.

Rezultatele au fost afișate ieri după-masă pe site-ul administrației creșelor – la timp ca să prindă vacanța bugetară, ce a început azi și se încheie doar săptămâna viitoare marți. Primarul Emil Boc nu a răspuns la telefon pentru declarații.

Am consultat aleatoriu, din lista creșelor de stat, rezultatele de la creșa „Veronica” din Mănăștur: sunt înscriși nu mai puțin de 143 de copii, dar numai 40 au fost admiși – iar toți aceștia din urmă au avut de la 20 de puncte în sus. La „Casa spiridușilor” au fost înscriși 77 de copii, dar au fost respinși aproape jumătate – inclusiv copii ale căror dosare au acumulat 22 de puncte.

Anul trecut doar în Cluj-Napoca s-au născut nu mai puțin de 6.600 de copii. Numărul locurilor în creșe, însă, e suficient doar pentru 1 din 6 sau chiar mai puțin. Să spunem totuși că numărul locurilor s-a dublat în ultimii ani: acum sunt 1.090 în 15 creșe, între care cele mai multe, câte 100, sunt la creșele Veronica în Mănăștur, Patrocle pe Herculane și Vrăjitorul din Oz, în Mărăști (foto). Aceasta din urmă a fost deschisă doar în urmă cu un an, pe strada Episcop Nicolae Ivan, fosta stradă Coastei, după evacuarea populației de rromi din zonă. Se prefigurează deschiderea unei creșe pe strada Donath și a alteia pe strada Grigore Alexandrescu 47A, plus modernizarea creșei de pe Septimiu Albini 91, ceea ce ar mai crește puțin numărul de locuri.

Soluția, pentru părinții copiilor care nu pot fi înscriși în creșe din cauza numărului foarte mic – bonele ori creșele private, care însă sunt foarte scumpe: taxele încep de la 700 de lei, plus hrana micuților, ce costă între 10 și 15 lei pe zi.

„Mi-am înscris copilul la trei creșe, și la niciuna nu a intrat”, spune pentru actualdecluj.ro o mamă ce nu a reușit să „prindă” un loc la nicio creșă, deși dosarul copilului a întrunit 20 de puncte. „Ce era să fac, să-l înscriu la toate? Nu am avut pretenții la locații centrale, am mers strict la creșe de cartier”. Poate dacă s-ar fi întors la muncă mai repede, după concediul de maternitate, mai primea 5 puncte la dosar și deci micuțul său ar fi obținut loc în creșă, în defavoarea altuia. Acesta e de altfel principalul criteriu la departajarea dosarelor înscrise: dacă doi copii întrunesc același punctaj, primește loc cel al cărui părinte ce se află în concediu de creștere a copilului se întoarce mai repede la muncă. Ceilalți figurează pe liste de așteptare, în speranța eliberării vreunui loc.

 

Un comentariu

  1. Nu se poate ! In orasul cel mai prietenos cu tinerii . O fi cu tinerii betivi pusi pe distratie, insa cu siguranta E PRINTRE CELE MAI NEPRIETENOASE ORASE DIN TOATA ROMANIA cu tinerii care isi intemeiaza o familie. Lipsa creselor e doar una dintre numeroasele probleme ale orasului.

    Strict la subiect: eu platesc 1000 de lei / luna la o cresa privata. Nu e o avere (desi puteam gasi ce sa fac cu banii) insa poate fi foarte mult pentru destui parinti.

    Emil Boc, ai ceva de zis ? Sau asta nu e subiect important .

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.