Închide

Încă un lot de autobuze nou-nouțe pentru Cluj. Aceeași marcă ca cele din București, dar mai puțin poluante

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 01, 2017 2 1521

Un număr de 50 de autobuze noi vor fi livrate până la sfârșitul lunii ianuarie 2018 Companiei de Transport Public (CTP) Cluj de către producătorul Mercedes, dacă rezultatul licitației organizare de societatea Primăriei va rămâne în picioare după contestații.

CTP Cluj-Napoca a adjudecat contractul de 11 milioane de euro pentru furnizarea a 50 de autobuze noi către Mercedes în cadrul unei proceduri la care a primit trei oferte. În afară de oferta câștigătoare au mai depus oferte Solaris din Polonia și BMC din Turcia, însă ofertele ambilor producători au fost descalificate.

Deja în 30 mai s-a depus o primă contestație privind recultatul stabilit de Compania de Transport. Semnarea contractului cu producătorul Mercedes depinde de modul în care va fi soluționată acestă contestație.

În mod normal, dacă nu vor fi probleme, compania producătoare ar trebui să furnize jumătate dintre autobuze până la sfîrșitul acestui an, iar restul până la finalul lunii ianuarie 2018.

Autobuzele vor avea 12 metri, 86 de locuri pe scaune şi 71 în picioare, podea joasă, computer de bord, camere video interior şi exterior, trapă pentru persoane cu dizabilităţi, motor Euro 6, care are cel mai redus grad de poluare, consumul de carburant fiind unul bun. Preţul unui autobuz e de 219.500 de euro, valoare contractului fiind de circa 11 milioane de euro.

Autobuze Mercedes (Citaro) mai are și Regia de transport din Capitală însă cele care circulă în București sunt Euro 3. În plus, din cele 1000 de bucăți cumpărate de zece ani, jumătate nu sunt dodate cu instalații de aer condiționat ceea ce a generat critici de la călători și luări de poziție inclusiv din parte USR și a lui Nicușor Dan. În ultima perioada, o parte s-au mai dotat cu astfel de instalații, însă problemele rămân, dotarea autobuzelor din București cu sisteme de climatizare pesupunând câteva milioane bune de euro. RATB a testat în 2015 un autobuz Mercedes Citaro euro 6 care a circulat prin Capitală.

Directorul CTP Cluj, Liviu Neag, a menționat că la Cluj nu vor fi probleme de genul celor din București, mai ales că autobuzele alese la licitație sunt de ultimă generație.

 

Compania Primăriei plătește autobuzele dintr-un credit contractat anterior. În prezent, parcul auto al CTP Cluj are 243 de autobuze, 98 de troleibuze, 29 de tramvaie şi 10 microbuze.

 

 

2 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.