Închide

Aplicații cu date de la Agenția Spațială Europeană, dezvoltate la Cluj

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 17, 2018 0 334

 

Că schimbările climatice ne afectează tot mai mult viețile nu mai e un secret pentru nimeni. Ce facem, însă, ca să îmbunătățim situația? Uniunea Europeană are fonduri la dispoziție pentru această temă mare din agendă și nici datele nu lipsesc, așa că lucrurile s-au pus în mișcare și, în două zile de weekend, într-un hub din centrul orașului, câțiva tineri au lucrat la dezvoltarea de aplicații care ar putea ajunge și pe piață.

Un proiect de monitorizare a potențialului energetic al acoperișurilor, folosind radiația solară. O soluție pentru companiie de logistică, care evaluează și avertizează asupra riscurilor generate de polei. Un proiect care monitorizează calitatea aerului, condițiile meteo și riscurile asociate pentru sănătatea oamenilor, astfel încât, printr-o aplicație, să știi ce ai de făcut ca să te protejezi. Acestea sunt soluțiile premiate după un concurs pentru potențiali antreprenori, desfășurat în acest weekend la Cluj.

ARIES Transilvania & iTech Transilvania Cluster, împreună cu Indeco Soft și AROBS Transilvania, au organizat la ClujHub ultimul eveniment public sub egida proiectului Agenției Spațiale Europene, EOClimLab. Evenimentul a fost organizat în 2 secțiuni, o secțiune adresată copiilor între 10-15 ani derulat împreună cu Digital Kids Cluj-Napoca și cealaltă secțiune cu Provocări din Viața Urbană produse de schimbările climatice, folosind datele din satelit. Această a doua parte a competiției s-a adresat studenților, tinerilor și angajaților companiilor din comunitatea clujeană, cu interes în acest domeniu. Provocările au fost identificate pe baza efectelor negative produse de schimbările climatice, un subiect de mare actualitate pe agenda politicii globale, după cum subliniază organizatorii.

În cadrul primei secțiuni, cele 4 echipe din cadrul Digital Kids au identificat soluți, folosind cele mai noi tehnologii care au fost centrate pe sateliți, procese de învățare modernă, inteligență artificială, eficiența energetică și robotică, copii fiind recompensați cu 3 ochelari VR și jocuri de îndemânare.

În cadrul provocărilor care au avut ca temă Viața Urbană premiul 1 – de 1000 de euro – a fost câștigat de echipa Icarus Project, formată din Ionuț Balasz și Andrei Raț, care a prezentat un proiect de monitorizare a potențialului energetic al acoperișurilor, bazându-se pe radiația solară. „Consumul de energie va crește în viitor. Vrem să facem o punte între consumatori și mediul de afaceri. Am vrea să ne extindem în Europa”, a spus Andrei, în timpul prezentării. Tinerii nu sunt la prima apariție în lumea competițiilor pentru începători în antreprenoriat: echipa a fost una dintre cele trei din Cluj care au intrat și în competiția globală NASA Space Apps Challenge. Premiul 2, în valoare de 500 de euro, a fost câștigat de echipa Black Ice, care a propus o soluție folosind inteligența artificială pentru a evalua și estima riscurile generate de polei. Principalii clienți ar fi companiile de logistică și transport. „Poleiul aduce mari probleme pentru companiile logistice: accidente, întârzieri, pierderi”, și-au explicat tema, în prezentare, reprezentanții echipei. Premiul 3 (ochelari VR) și a fost câștigat de echipa #Team Should Have a Name, cu un proiect care monitorizează calitatea aerului, condițiile meteo și riscurile asociate pentru sănătatea oamenilor. Aplicația ar informa utilizatorul despre situația din mediul exterior (nivelul de radiații solare, calitatea aerului) și ar putea să îți sugereze și soluții pentru a te proteja de efecte negative.

În competiție s-au mai înscris trei echipe. Una dintre ele a conceput un soft care ar identifica zonele bune de construit, după ce colectează date de la satelit pentru a arăta care sunt într-o localitate zonele afectate de poluare, zgomot, trafic, apropierea de fabrici, lipsă de spații verzi. O altă aplicație ajută la limitarea despăduririlor, folosind date din satelit pentru un fel de „inspector de la distanță”, care poate monitoriza situația din teren, chiar și în zone greu accesibile. Cea de-a șasea echipă prezentă în concurs a abordat tot o temă din domeniul dezvoltării urbane: identificarea zonelor vulnerabile la alunecări de teren. Datele ar putea fi de folos pentru cumpărători, constructori și, în general, pentru siguranța publică.

 

 

Sursa foto: Cluj Hub

 

 

Sorin Pop, de la Indeco Soft, unul dintre jurații competiției, consideră că evenimentul de la Cluj e cel mai bun din tur. „Rezultatele pe care le-am atins sunt la nivelul de așteptare pe care Agenția Spațială îl avea de la noi. Am avut evenimente în Baia Mare, Varșovia, Gdansk, Praga. Dintre toate evenimentele, aș zice că la cel de la Cluj am avut cele mai bune propuneri. Participanții chiar au reușit să facă proiecte pe care le pot transforma în afaceri – unele au potențial să fie startupuri de mare succes, altele să fie business-uri mai mici, dar care să supraviețuiască. Ideile sunt foarte apropiate de direcția pe care Comisia Europeană o impune pentru ceea ce va însemna fondurile europene. Unele le vor accesa ei, altele sunt abordabile în consorții, cu universități, cu administrații locale. Soluțiile lor încep să răspundă problemelor pe care le pune pe tapet Europa”, a explicat Pop pentru Actualdecluj.ro „Participanții la competiție au putut să folosească orice date disponibile. Lucrăm cu open data. Ceea ce am făcut noi prin acest eveniment a fost să îi ajutăm să găseasc date de la Agenția Spațială Europeană care sunt disponibile gratuit pentru folosirea în scop de business. Există și alte date disponibile și gratuite, dar care pot fi folosite doar pentru cercetare și utilizare personală, nu în scop de a obține profit”, a detaliat Pop. „Cred că un aspect important pe care am reușit să îl atingem prin acest concurs este că am informat Agenția Spațială Europeană despre potențialul Clujului. Nu știau de noi, până de curând. Când am început colaborarea, în 2016, ei nu cunoșteau Clujul ca potențial tehnologic. Și există bugete dedicate României care nu se cheltuie”, a subliniat Bianca Muntean, director executiv Aries Transilvania

 

 

Citește și:

 

Startup-uri pentru tehnologii spaţiale. Fondator de incubator francez: „Vrem să îi stimulăm pe tineri să îşi dezvolte ideile”

 

„Eu le-aș recomanda tinerilor să își continue proiectele în acest domeniu și să aibă vise mari. E o direcție de viitor și avem nevoie de astfel de aplicații. Și la Universitatea Tehnică încercăm să dezvoltăm programe pe această zonă, avem cercetări, vrem să dezvoltăm specialiști. Încercăm să facem o colaborare mai strânsă cu mediul de afaceri și să îi încurajăm pe tineri să facă startup-uri”, spune un alt membru al juriului, Teodor Ștefănuț, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.